Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 10 Απριλίου 2021

Πρίγκιπας Φίλιππος : Ποια η σχέση του με την Ελλάδα

   Σάββατο, 10 Απριλίου, 2021


Πέθανε σήμερα Παρασκευ ή σε ηλικία 99 ετών ο πρίγκιπας Φίλιππος ο οποίος είχε στενές σχέσεις με την Ελλάδα καθώς γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1921

Πρίγκιπας Φίλιππος : Ποια η σχέση του με την Ελλάδα | tovima.gr

Πέθανε σήμερα Παρασκευή σε ηλικία 99 ετών ο πρίγκιπας Φίλιππος ο οποίος είχε στενές σχέσεις με την Ελλάδα καθώς γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1921.

Ο δούκας του Εδιμβούργου γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου του 1921 στο Μον Ρεπό ως πρίγκιπας της Ελλάδας και της Δανίας. Όμως η οικογένειά του εξορίστηκε από τη χώρα όταν εκείνος ήταν ακόμη βρέφος. Έχοντας εκπαιδευτεί στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, κατετάγη σε ηλικία 18 ετών στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό, το 1939.

Ο πατέρας του πρίγκιπα Φίλιππου, πρίγκιπας Ανδρέας, ήταν το έβδομο παιδί του βασιλιά Γεωργίου Α΄ του δεύτερου κατά σειρά βασιλιά της νεότερης Ελλάδας μετά τον Όθωνα.

Ο πρίγκιπας Φίλιππος πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στη Γαλλία ενώ στη συνέχεια πέρασε λίγα χρόνια σε ένα γερμανικό σχολείο και συνέχισε τις σπουδές του στη Σκωτία. Ως μέλος του βρετανικού βασιλικού ναυτικού ο πρίγκιπας Φίλιππος συμμετείχε στη Μάχη της Κρήτης και στη Ναυμαχία του Ταινάρου για την οποία τιμήθηκε με τον Ελληνικό Πολεμικό Σταυρό. Παντρεύτηκε την βασίλισσα Ελισάβετ το 1947 σε ένα γάμο που κράτησε 73 χρόνια εκ των οποίων τα 69 στάθηκε δίπλα της στο βασιλικό θρόνο.

Αφήνει πίσω του τέσσερα παιδιά – τον πρίγκιπα Κάρολο, την πριγκίπισσα Άννα, τον πρίγκιπα Άντριου και τον πρίγκιπα Εντουαρντ – οκτώ εγγόνια και οκτώ δισέγγονα.

H φωτογραφία ως τσολιαδάκι

Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και για το γεγονός ότι ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου πρίγκιπας Κάρολος βρέθηκε στους μεγαλοπρεπείς εορτασμούς, κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο μια φωτογραφία του Φίλιππου σε ηλικία 9 ετών, φωτογραφημένος ως τσολιάς. 

Ποιος ήταν ο Φίλιππος

Ο Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου (γεννημένος στις 10 Ιουνίου 1921 ως Πρίγκιπας Φίλιππος της Ελλάδος και της Δανίας) είναι ο σύζυγος της Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου. Αποτελεί το μακροβιότερο αρσενικό μέλος της Βρετανικής Βασιλικής Οικογένειας.

Ως απόγονος του Οίκου του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Γκλύξμπουργκ, ο Φίλιππος γεννήθηκε όντας μέλος της Ελληνικής και της Δανικής Βασιλικής Οικογένειας. Γεννήθηκε στην Ελλάδα, όμως η οικογένειά του εξορίστηκε από τη χώρα όταν εκείνος ήταν ακόμη βρέφος. Έχοντας εκπαιδευτεί στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, κατετάγη σε ηλικία 18 ετών στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό, το 1939. Από τον Ιούλιο του 1939 άρχισε να αλληλογραφεί με τη 13χρονη τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ, η οποία ήταν μακρινή ξαδέλφη του, την οποία είχε συναντήσει για πρώτη φορά το 1934. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε στο Βρετανικό Στόλο Μεσογείου και στο Βρετανικό Στόλο Ειρηνικού. 

Μετά τον πόλεμο, ο Φίλιππος πήρε την απαιτούμενη άδεια από το Γεώργιο ΣΤ΄ προκειμένου να παντρευτεί την Ελισάβετ. Πριν από την επίσημη ανακοίνωση του αρραβώνα τους, εγκατέλειψε τους ελληνικούς και δανικούς βασιλικούς του τίτλους και έγινε Βρετανός υπήκοος, υιοθετώντας το επώνυμο Μαουντμπάττεν των παππούδων του από την πλευρά της μητέρας του. Μετά από ένα αρραβώνα πέντε μηνών, παντρεύτηκε την Ελισάβετ, στις 20 Νοεμβρίου 1947. Λίγο πριν από το γάμο, ο βασιλιάς του χορήγησε τον τίτλο Βασιλική Υψηλότητα και τον έχρισε Δούκα του Εδιμβούργου. Ο Φίλιππος αποστρατεύθηκε όταν η Ελισάβετ έγινε βασίλισσα το 1952, έχοντας προηγουμένως φθάσει μέχρι το βαθμό του αντιπλοιάρχου. Η σύζυγός του τον ονόμασε Πρίγκιπα του Ηνωμένου Βασιλείου το 1957. 

Ο Φίλιππος απέκτησε τέσσερα παιδιά με την Ελισάβετ: τον Κάρολο, την Άννα, τον Ανδρέα και τον Εδουάρδο. Έχει οκτώ εγγόνια και δεκα δισέγγονα. Μέσω διατάγματος, το 1960, δόθηκε η δυνατότητα στους απογόνους του Φιλίππου και της Ελισάβετ που δεν έφεραν τίτλους να χρησιμοποιούν το επώνυμο Μαουντμπάττεν-Ουίνδσορ.

Ως μεγάλος υποστηρικτής των αθλημάτων, ο Φίλιππος βοήθησε στο να αναπτυχθεί η ιπποδρομία συνδυασμένης οδήγησης. Είναι προστάτης σε πάνω από 800 οργανώσεις και υπηρετεί ως πρόεδρος του προγράμματος «Βραβείο του Δούκα του Εδιμβούργου» για νέους ηλικίας 14 έως 24 ετών.

TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου