Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 26 Απριλίου 2021

ΠΑΣΧΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΣΧΑ

Μεγάλη Τρίτη, 27 Απριλίου, 2021

Έρχονται κάποιες μεγάλες στιγμές στην ζωή μας που ο νους μας τρέχει σε περασμένα και φωτεινά ορόσημα και προσπαθεί να βρει σε αυτά τη δική του θέση, τον εαυτό του, την πίστη του και τα ιδανικά του.

Η σημερινή εποχή είναι αβέβαιη και σκοτεινή, γεμάτη μυστήριο και σύγχυση.

Τα έθιμα της Ελληνικής Πασχαλιάς ριζωμένα βαθιά στις ψυχές μας όχι σαν αφηγήσεις που συνέβησαν κάποτε σε χρόνους και τόπους μακρινούς, αλλά ως γεγονότα που εκτυλίσσονταν κάθε χρόνο μπροστά στα μάτια μας, σε κάθε μικρό θυσιαστήριο, εκεί όπου ένας ταπεινός παπάς έπλεκε βάγια, σήκωνε σταυρούς, αποκαθήλωνε τον σταυρωθέντα Χριστό και ενταφίαζε το άχραντο σώμα σ' ένα ξύλινο κιβούρι στολισμένο με ανθούς λεμονιάς, ζουμπούλια, ρόδα και κρίνους.

Τούτη η εαρινή τελετή, έστελνε το μεγάλο μήνυμα της ελπίδας, της Ανάστασης, της αγάπης που έπρεπε να φτάσει παντού, ν' αντηχήσει στις πλαγιές και στα λαγκάδια, ν' ακουστεί ακόμη κι εκεί όπου οι κεκοιμημένοι περίμεναν και εσαεί περιμένουν να το ακούσουν.

Το μήνυμα της Ανάστασης γινόταν ύμνος αγάπης, που μαζί με την ανοιξιάτικη φύση, γαλήνευαν κι οι ψυχές μας, πλημμύριζαν από απροσμέτρητη συγκίνηση από τις ιερές στιγμές της θυσίας του Θεανθρώπου, που μας καλούν σε μια έξαρση πνευματικής ανάτασης να γονατίσουμε ευλαβικά μπρος στη μεγάλη θυσία και την προσφορά του Ουρανού στη γη.

Ας μεταφερθούμε νοερά Στην Ιερουσαλήμ, εκεί όπου εκτελέστει η φρικτή μυσταγωγία της σωτηρίας μας και ας βυθίσουμε νοσταλγικά τις ψυχές μας  στον ωκεανό της αγάπης του μεγάλου θύματος και ας αρδεύσουμε τις ψυχές μας από το μυστήριο που έγινε για μας η γέφυρα της σωτηρίας μας.

Μετέφερε τον Σταυρό εις τον ώμο και εσταυρώθει για να μας διδάξει ότι κι εμείς οφείλουμε  να είμαστε πάντοτε έτοιμοι και πρόθυμοι να σηκώσουμε και τον δικό μας σταυρόν «ακολουθούντες τοις ίχνεσιν Αυτού».

Δεν ξέρω πως θα εορτάσουμε το Πάσχα φέτος λόγω της πανδημίας αλλά νομίζω είναι μια ευκαιρία να δούμε το βαθύ νόημα της γιορτής μακριά από πλούσια τραπέζια που αρχίζουμε να τα «στρώνουμε» από πολύ ενωρίς και ξεχνάμε τη σημασία της.

 Ξεχνάμε να ετοιμαστούμε πνευματικά να συναντήσουμε τον Αναστάντα Χριστό, ο οποίος βρίσκεται δίπλα μας.  Και δεν είναι άλλος, αλλά κάποιος που έχει ανάγκη  μεγαλύτερη από την δική μας.
Με Αυτόν πρέπει να ζυγίσουμε τον εαυτόν μας και προβάλλοντας τη μικρότητά μας στην φωτεινή οθόνη του φωτοστέφανου του Εσταυρωμένου Ιησού, να βρούμε τις μαύρες στιγμές που εμποδίζουν την είσοδό μας στον κήπο της Αναστάσεως.

«Πάντα  πεπλήρωται φωτός».

Το Αναστάσιμο μήνυμα που φτάνει στα αυτιά της ψυχής μας και στρώνει το κάθε διάβα μας με  τα βαγιόφυλλα της ελπίδας.

Λαμπροφορεμένη σήμερα η Ορθόδοξη Πατρίδα μας και ολόλαμπρη η Εκκλησία από την ένδοξη έγερση  του Χριστού μας, γιατί όλα είναι ένα φως-Αναστάσιμο φως, όλα είναι αισιόδοξα, δύναμη και αγάπη.

Η σταύρωση είναι μια νίκη που την Μ. Παρασκευή είναι νίκη κρυμμένη και το πρωί του Πάσχα διακηρύσσεται.

Ας του ζητήσουμε να μείνει κοντά μας όταν τα πρόσωπά μας είναι σκυθρωπά από τον πόνο, όταν οι αδυναμίες μας λυγίζουν τα πόδια, όταν νιώθουμε αποθαρρημένοι από τα εμπόδια της ζωής, όταν συναντάμε αχαριστία, όταν γκρεμίζονται οι ελπίδες μας, όταν η κακία μας στεγνώνει τα τρεμάμενα χείλη μας και παγώνει της ψυχής μας την ανάσα, όταν παρόλο που ζούμε με άλλους νιώθουμε φοβερή μοναξιά.

Ας ρίξουμε πάνω στο αγιασμένο πλέον τίμιο ξύλο του Σταυρού, την άγκυρα της ατομικής μας σωτηρίας.  

Ας ανοίξουμε διάπλατα τις πόρτες της ψυχής μας, για να τις καταυγάσει το ζωηρό φως της νέας αυγής.

Το Πάσχα ζεσταίνει πάντα τις καρδιές και ζωντανεύει τις ελπίδες μας, ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες.

Γιώργος Ιατρού, Βοστώνη, Απρίλιος 2021

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου