Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 26 Απριλίου 2021

«Ρίξτε το τείχος της ντροπής, ενώστε τον τόπο» φώναξαν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι

Μεγάλη Δευτέρα, 26 Απριλίου, 2021

Αssociated Press

Eκατοντάδες Ελληνοκύπριοι που συμμετείχαν στην εκδήλωση στις ελεύθερες περιοχές υπέρ της λύσης Ομοσπονδίας πορεύθηκαν προς τη νεκρή ζώνη κάτω από το ενετικό τοίχος της Λευκωσίας. Αντίστοιχη πορεία έγινε και από Τουρκποκύπριους στα κατεχόμενα ((AP Photo/Petros Karadjias).


ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Χιλιάδες Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, κυρίως νέοι σε ηλικία, σε μια ταυτόχρονη πορεία υπέρ της επανένωσης της Κύπρου, ξεχύθηκαν αργά το απόγευμα του Σαββάτου στους δρόμους της ελεύθερης και κατεχόμενης Λευκωσίας, και διαδήλωσαν υπέρ της λύσης του Κυπριακού στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Παιδιά, έφηβοι, νέοι αλλά και αρκετοί ηλικιωμένοι, ένωσαν τις φωνές τους σε μια ύστατη προσπάθεια να υπάρξει θετική κατάληξη στη διάσκεψη της Γενεύης και λύση του Κυπριακού ώστε να αποτραπεί η διχοτόμηση. Η εκδήλωση στα κατεχόμενα ήταν μαζικότερη και σε αυτήν πήραν μέρος και Τ/κ πολιτικοί από κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ το παρόν του έδωσε και ο τέως Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Το κοινό σύνθημα των διαδηλωτών ήταν «Η Ειρήνη στην Κύπρο δεν θα εμποδιστεί / Kibris’ ta baris engellenemez» και βασικό αίτημα τους η επανένωση του νησιού στη βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Την πορεία – διαδήλωση στήριξαν 113 ομάδες πολιτών αλλά και κινήματα, κόμματα, οργανώσεις. Οι δύο εκδηλώσεις «συνδέθηκαν» ηχητικά με μήνυμα των μεν στους δε στην δική τους γλώσσα.

Ξεχωριστή ήταν η στιγμή που η δικοινοτική χορωδία τραγούδησε τους μελοποιημένους, από τον Μάριο Τόκα, στίχους της Νεσιέ Γιασίν  «Η δική μου η πατρίδα έχει μοιραστεί στα δυο».

Σημειώνεται ότι την πορεία κάλυψαν και διεθνή ΜΜΕ.

«Μεταφέρουμε ηχηρά το μήνυμα μας: Μετά από τόσα χρόνια διακοινοτικού διαλόγου και συγκλίσεων ο δρόμος για μια ομοσπονδιακή λύση είναι στρωμένος», ανέφερε απευθυνόμενη στους συμμετέχοντες στην κινητοποίηση στην Πλατεία Ελευθερίας, η Μαρία Σιακαλλή, εκ μέρους των διοργανωτών στην ε/κ πλευρά.

Χιλιάδες Τ/κ στην πλατεία Ινονού

Χιλιάδες ήταν οι Τ/κύπριοι που βρέθηκαν στην πλατεία Ινονού στην κατεχόμενη Λευκωσία, παρά τις προειδοποιήσεις για τα περιοριστικά μέτρα, στην κινητοποίηση που έγινε ταυτόχρονα με την αντίστοιχη των Ε/κ στην πλατεία Ελευθερίας.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν  πρώην ηγέτης των Τ/κ, Μουσταφά Ακιντζί και οι πολιτικοί αρχηγοί της αντιπολίτευσης, Τουφάν Ερχιουρμάν και Τζεμάλ Οζγιγίτ, αλλά και οι Μπαρίς Μπουρτζιού και Μεχμέτ Χαρμαντζί, ο «δήμαρχος» Λευκωσίας.

Το μήνυμα προς τους Ε/κ διάβασε στα ελληνικά η Τζισέ Ερντογά εκ μέρους των διοργανωτών προς τους συγκεντρωμένους  στην πλατεία Ελευθερίας λέγοντας ότι συγκεντρώθηκαν «σήμερα στις πλατείες για να ενώσουμε ξανά το διαιρεμένο νησί μας και να περπατήσουμε μαζί στον δρόμο για μια Ομοσπονδιακή Κύπρο».

Η Φατός Αντέρ εκ μέρους των διοργανωτών ανέγνωσε την ομιλία που ήταν η κοινή διακήρυξη της εκδήλωσης αναφέροντας ότι την κρίσιμη αυτή ώρα που η Κύπρος κινδυνεύει άμεσα να παραμείνει μόνιμα μοιρασμένη  οι πολιτικές ηγεσίες και στις δύο πλευρές είτε αντιτίθεται δημόσια και ρητά στην λύση ομοσπονδίας, είτε επιδεικνύουν απροθυμία να απαντήσουν θετικά και ξεκάθαρα στις προτάσεις του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών.

«Μπορεί οι ηγεσίες και των δύο κοινοτήτων κατά διαστήματα να έχουν μιλήσει για διαφορετικά μοντέλα λύσης, το ίδιο και οι δήθεν εγγυήτριες χώρες, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι αυτό που θέλουμε εμείς οι δύο κοινότητες. Χωρίς εμάς σε αυτό το νησί, ούτε ένωση ούτε ταξίμ μπορούν να κάνουν.  Ας φωνάξουμε με όλη μας τη δύναμη να ακούσει ολόκληρος ο κόσμος, εμείς οι Κύπριοι θέλουμε ομοσπονδία».

Κάλεσε δε τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να λάβει πρακτικά μέτρα για την εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και για την Αμμόχωστο.

 Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου