Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 22 Απριλίου 2021

Υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων στις ΗΠΑ;

Παρασκευή, 23 Απριλίου, 2021


Αssociated Press

Πινακίδα ενημερώνει πως το σπίτι στο Τζένκιντάουν της Πενσυλβάνιας είναι προς πώληση. (AP Photo/Matt Rourke)   

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Κατά την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, η διαδικτυακή αναζήτηση στις ΗΠΑ της φράσης «πότε πρόκειται να καταρρεύσει η αγορά ακινήτων» (when is the housing market going to crash) αυξήθηκε κατά 2.450% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και είναι πλέον πιο δημοφιλής από ποτέ μετά το 2004. Η αναζήτηση των φράσεων «πρέπει να αγοράσω σπίτι» και «πουλάω το σπίτι μου», έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ, αναφέρει η εφημερίδα «New York Times», επικαλούμενη δεδομένα της Google.


Οι ειδικοί στη συγκεκριμένη αγορά έχουν δίκιο να ανησυχούν. Η μέση τιμή πώλησης ενός έτοιμου σπιτιού στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο κυμαίνονταν στις 313.000 δολάρια, αυξημένη κατά περίπου 16% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, όταν «υγιής» οικονομικά αύξηση θεωρείται ένα ποσοστό της τάξης του 3% με 5% ετησίως.

«Είναι αυτό που βρίσκεται στο μυαλό του καθενός», δήλωσε στην εφημερίδα της Νέας Υόρκης» ο Τζόναθαν Μίλερ, Νεοϋορκέζος εκτιμητής που αναλύει τα δεδομένα της παγκόσμιας αγοράς. «Πόσο πρόκειται να διαρκέσει;», πρόσθεσε.

Η απάντηση εξαρτάται εν πολλοίς από το πού μένει κανείς και από το κατά πόσο η πανδημία θα συνεχίσει να ανακαθορίζει τις προτεραιότητες των αγοραστών, αλλά θα βασιστεί σε δύο τάσεις: την αύξηση των επιτοκίων των ενυπόθηκων δανείων και το απίστευτα σφιχτό απόθεμα σε ορισμένες αγορές, τα οποία πιθανώς θα διατηρήσουν τη ζήτηση ισχυρή μέχρι το υπόλοιπο του 2021, ακόμη και όταν μετριαστεί η αύξηση των τιμών, ανέφεραν αρκετοί αναλυτές.

Αυτό που βρίσκεται στο τέλος αυτής της φρενήρους περιόδου δεν είναι πιθανό να θυμίζει τη στεγαστική φούσκα του 2008, η οποία προκάλεσε μια συντριβή όταν τελικά ξέσπασε, λένε οι αναλυτές.

Η σημερινή υπερφορτωμένη αγορά έχει προκληθεί από δυνάμεις που σχετίζονται με την πανδημία, οι οποίες έχουν άλλες παραδοχές σχετικά με την αγορά. Ακόμα και όταν το εκκρεμές μετατοπίζεται προς την αύξηση της ζήτησης στις προαστιακές αγορές, αυξάνεται επίσης και στην πόλη.

Σε πανεθνικό επίπεδο, το στεγαστικό απόθεμα βρέθηκε σε ιστορικό χαμηλό (1,03 εκατομμύρια μονάδες) στα τέλη Φεβρουαρίου, μειωμένο κατά 29,5% σε σχέση με ένα έτος νωρίτερα, σύμφωνα με την National Association of Realtors.

Ως αποτέλεσμα, τα σπίτια πωλούνταν κατά μέσο όρο στις 20 ημέρες, ταχύτητα ρεκόρ, όταν το συνηθισμένο είναι να πωλούνται στις 60, ανέφερε ο Λόρενς Γιουν, κορυφαίος οικονομολόγος του ομίλου.

«Δίνει την αίσθηση της φούσκας», δήλωσε στη «ΝΥΤ» ο κ. Γιουν, ανακαλώντας την πορεία προς την κρίση των στεγαστικών δανείων του 2008, η οποία οδήγησε στη μείωση των τιμών. «Αλλά οι δομικοί παράγοντες είναι άλλοι», σημείωσε.

Σε αντίθεση με την τελευταία μεγάλη στεγαστική κρίση, στην οποία οι τιμές πώλησης υποχώρησαν και πολλοί αγοραστές είχαν μείνει με μια επικίνδυνη χρηματοδότηση με ρυθμιζόμενο επιτόκιο, σήμερα η μέση υποθήκη σταθερού επιτοκίου 30 ετών παραμένει κοντά σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, οι δανειστές βασίζονται σε αυστηρότερες προϋποθέσεις και οι ιδιοκτήτες σπιτιών διαθέτουν μεγαλύτερη ρευστότητα.

«Δεν έχουμε τον απερίσκεπτο δανεισμό που είχαμε πριν», δήλωσε ο κ. Μίλερ και ακόμα και εάν οι συνθήκες της αγοράς γίνονται δύσκολες, κάποιοι μπορεί να διαπιστώσουν ότι πληρώνουν πάρα πολλά για την περιουσία τους, αλλά η ροή θα συμβαδίζει περισσότερο με τους κανονικούς οικονομικούς κύκλους.

Εθνικός Κήρυξ   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου