Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 30 Απριλίου 2021

Fitch: Οι 3 λόγοι για να αναβαθμίσει την Ελλάδα

  Μεγάλη Παρασκευή, 30 Απριλίου, 2021

Οι αναλυτές επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις τους για ανάπτυξη 3% φέτος και 7,6% για το 2022

Φωτ. Reuters

Η επιστροφή του δείκτη χρέους/ΑΕΠ σε πτωτική τροχιά έπειτα από το σοκ του κορωνοϊού, η βελτίωση των μεσοπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης μετά την πανδημία και η νέα πρόοδος στη βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού των τραπεζών είναι σύμφωνα με νέα έκθεση της Fitch οι λόγοι που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας.

Εν όψει του επόμενου review της ελληνικής αξιολόγησης από τη Fitch στις 16 Ιουλίου και έπειτα από την αναβάθμιση-έκπληξη της S&P, που ανεβάζει τις προσδοκίες για κινήσεις και από άλλους οίκους αξιολόγησης, οι αναλυτές επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις τους για ανάπτυξη 3% φέτος και 7,6% για το 2022.

Την ίδια ώρα, ισχυρή ώθηση στις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας από το Ταμείο Ανάκαμψης «βλέπει» και ο οίκος Moody’s, σε ακόμη μία ψήφο εμπιστοσύνης μετά την αναβάθμιση- έκπληξη από τον Standard & Poor’s.  Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με μέτριους ρυθμούς της τάξης του 3,6% φέτος, με τις αναπτυξιακές προοπτικές να αναμένεται να βελτιωθούν αισθητά από το 2022 και έπειτα. 

«Περιμένουμε μία δυναμική ανάκαμψη τα επόμενα δύο χρόνια, υποθέτοντας ότι θα υπάρξει σημαντική βελτίωση της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης έπειτα από τη διάθεση των εμβολίων και την εμπροσθοβαρή διάθεση και απορρόφηση των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης», σημειώνουν οι αναλυτές της Fitch.

Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, οι αποτελεσματικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η υψηλότερη κοινοτική χρηματοδότηση θα μπορούσαν να ενισχύσουν τους δυνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας, επισημαίνουν οι αναλυτές. Σε ό,τι αφορά τους πιθανούς κινδύνους για την οικονομία, αυτοί εντοπίζονται στο ενδεχόμενο η πανδημία να έχει χειρότερες των προβλεπόμενων συνέπειες σε χρεοκοπίες επιχειρήσεων και απώλειες θέσεων εργασίας.

Πάντως, οι προβλέψεις της Fitch για τα επόμενα δύο χρόνια δείχνουν βελτίωση της δημοσιονομικής εικόνας της Ελλάδας, με το έλλειμμα να περιορίζεται στο 9% του ΑΕΠ φέτος και στο 4% το 2022 (από 9,7% το 2020). Αντίστοιχα, το χρέος αναμένεται να διαμορφωθεί στο 206,3% του ΑΕΠ φέτος (από 205,6% το 2020) και να πέσει στο 192,5% το 2022.

money review

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου