Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 26 Απριλίου 2021

Ινδία: Ο κορονοϊός «καταπίνει» ανθρώπους, τα κρεματόρια κατακλύζονται με νεκρούς

Μεγάλη Τρίτη, 27 Απριλίου, 2021

Νέο θλιβερό παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα.

HINDUSTAN TIMES VIA GETTY IMAGES

Με την έλλειψη οξυγόνου να αποδεικνύεται θανατηφόρο πρόβλημα στην Ινδία, οι οικογένειες αναγκάζονται να περιφέρουν τους βαριά νοσούντες με κορονοϊό συγγενείς τους από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για αναζήτηση βοήθειας, καθώς η χώρα είναι αντιμέτωπη με μια καταστροφική αύξηση μολύνσεων.

Πολύ συχνά, οι προσπάθειές τους καταλήγουν στο πένθος.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα τηλεοπτικά πλάνα, οι απελπισμένοι συγγενείς ζητούν οξυγόνο έξω από νοσοκομεία ή κλαίνε στο δρόμο για τους αγαπημένους τους που πέθαναν περιμένοντας για περίθαλψη.

Για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα, η Ινδία σημείωσε ένα θλιβερό παγκόσμιο ρεκόρ νέων ημερήσιων κρουσμάτων, που πολλαπλασιάζονται διαρκώς εξαιτίας μιας ύπουλης νέας μετάλλαξης. Η πρωτόγνωρη έξαρση έχει καταποντίσει τους πρόωρους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για νίκη της πανδημίας.

Τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 έφθασαν τα 352.991 τις προηγούμενες 24 ώρες, με το σύνολό τους να ξεπερνά πλέον τα 17 εκατομμύρια, κατά τα δεδομένα που δημοσιοποίησε το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας.

Καταγράφηκε επίσης νέο τραγικό ρεκόρ θανάτων: 2.812 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει μέχρι εδώ τους 195.123 νεκρούς.

Ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς δεν περιλαμβάνονται σε αυτούς ύποπτες περιπτώσεις Covid-19 ενώ πολλοί θάνατοι αποδίδονται σε υποκείμενα νοσήματα.

Η κρίση που εκτυλίσσεται είναι ακόμη πιο συνταρακτική στα ασφυκτικά γεμάτα νεκροταφεία και κρεματόρια της Ινδίας, και αποτυπώνεται με μελανά χρώματα στις θλιβερές εικόνες ασθενών που πεθαίνουν στο δρόμο λόγω έλλειψης οξυγόνου.

Οι χώροι ταφής στο Νέο Δελχί εξαντλούνται. Λαμπερές δάδες εις μνήμην των νεκρών φωτίζουν τον νυχτερινό ουρανό σε άλλες πληγείσες πόλεις.

Στην κεντρική πόλη Μποπάλ, ορισμένα κρεματόρια έχουν αυξήσει τη χωρητικότητά τους, ωστόσο υπάρχουν ακόμη πολλές ώρες αναμονής.

Στο κρεματόριο της πόλης Μπαντμπχάντα Βίσραμ Γκατ οι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι αποτεφρώθηκαν πάνω από 110 άτομα το Σάββατο, την ώρα που τα κυβερνητικά στοιχεία για την πόλη των 1,8 εκατομμυρίων κατοίκων έκαναν λόγο για μόλις 10 νεκρούς από κορονοϊό εκείνη την ημέρα.

«Ο ιός καταπίνει τους ανθρώπους της πόλης μας σαν ένα τέρας», δήλωσε τοπικός αξιωματούχος.

Η κατάσταση είναι εξίσου τραγική στα νοσοκομεία, όπου απελπισμένοι άνθρωποι πεθαίνουν στην αναμονή, μερικές φορές στους δρόμους απέξω, περιμένοντας να τους δει γιατρός.

Αξιωματούχοι υγείας προσπαθούν να αυξήσουν τις ΜΕΘ και να αντιμετωπίσουν τη μείωση παροχής οξυγόνου. Νοσοκομεία και ασθενείς παλεύουν να αγοράσουν ιατρικό εξοπλισμό που πωλείται στη μαύρη αγορά με εκθετική προσαύξηση στις τιμές.

HINDUSTAN TIMES VIA GETTY IMAGES

Το δράμα αυτό έρχεται σε άμεση αντίθεση με τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι «κανείς στη χώρα δεν έμεινε χωρίς οξυγόνο».

Η κατάρρευση είναι μια απόλυτη αποτυχία για μια χώρα της οποίας ο πρωθυπουργός μόλις τον Ιανουάριο είχε διακηρύξει τη νίκη επί της COVID-19, και η οποία υπερηφανεύεται ότι είναι το «παγκόσμιο φαρμακείο», ένας παγκόσμιος παραγωγός εμβολίων και ένα πρότυπο για άλλες αναπτυσσόμενες χώρες.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ζήτησε από τους βιομηχάνους να αυξήσουν την παραγωγή οξυγόνου και άλλων φαρμάκων που σώζουν ζωές σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, ειδικοί στον τομέα της υγείας λένε ότι η Ινδία είχε ένα ολόκληρο έτος για να προετοιμαστεί για το αναπόφευκτο - και δεν το έκανε.

Αντ ’αυτού, οι πρόωρες δηλώσεις νίκης της κυβέρνησης ενθάρρυναν τους ανθρώπους να χαλαρώσουν, όταν θα έπρεπε να είχαν συνεχίσει την αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας.

Ο πρωθυπουργός Μόντι αντιμετωπίζει ολοένα και περισσότερη κριτική επειδή επέτρεψε να διεξαχθούν ινδουιστικά φεστιβάλ και θρησκευτικές εκδηλώσεις ενώ διεξήγαγε μαζικές προεκλογικές συγκεντρώσεις που οι ειδικοί υποπτεύονται ότι επιτάχυναν την εξάπλωση των μολύνσεων.

Σε μια τέτοια συγκέντρωση στις 17 Απριλίου, ο Μόντι εξέφρασε την ικανοποίησή του για το τεράστιο πλήθος, ακόμη και όταν οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι μια θανατηφόρα αύξηση ήταν αναπόφευκτη, με την Ινδία να μετρά ήδη 250.000 νέα καθημερινά κρούσματα τότε.

Τώρα, με την αύξηση του αριθμού των θανάτων, η ινδουιστική εθνικιστική κυβέρνησή του προσπαθεί να καταπνίξει τις επικριτικές φωνές.

Το Σάββατο, το Twitter συμμορφώθηκε με το αίτημα της κυβέρνησης και εμπόδισε τους ανθρώπους στην Ινδία να βλέπουν περισσότερα από 50 tweets που επικρίνουν τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση. 

Ακόμα και με το μπλοκ αυτό, οι τρομακτικές σκηνές από τα νοσοκομεία και τις αποτεφρώσεις εξαπλώθηκαν στο Twitter και οι εκκλήσεις για βοήθεια έχουν πλημμυρίσει τα social media.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, είπε ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να βοηθήσουν. «Ακριβώς όπως η Ινδία έστειλε βοήθεια στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς τα νοσοκομεία μας υπέστησαν πίεση στην πανδημία, είμαστε αποφασισμένοι να βοηθήσουμε την Ινδία τη στιγμή της ανάγκης», έγραψε ο Μπάιντεν στο twitter.

Ο Λευκός Οίκος είπε ότι οι ΗΠΑ «εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο» για να εξασφαλίσουν τεστ, αναπνευστήρες και ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό, και θα προσπαθήσουν επίσης να παρέχουν στην χώρα προμήθειες οξυγόνου. Ανέφερε, επίσης, ότι θα διαθέσει επειγόντως τα απαραίτητα υλικά για την κατασκευή του Covishield, του εμβολίου των Oxford/AstraZeneca που κατασκευάζεται από το Ινστιτούτο Serum της Ινδίας.

Βοήθεια και υποστήριξη προσφέρθηκαν επίσης από το Πακιστάν, με πολιτικούς και πολίτες στη γειτονική χώρα να εκφράζουν αλληλεγγύη. Το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν δήλωσε ότι προσφέρθηκε να παρέχει ανακούφιση, συμπεριλαμβανομένων αναπνευστήρων, συσκευών παροχής οξυγόνου, ψηφιακών μηχανημάτων για ακτινογραφίες, μασκών PPE και συναφών ειδών.

Και το γερμανικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι θα στείλει οξυγόνο και ιατρική βοήθεια στην Ινδία τις προσεχείς ημέρες.

(με πληροφορίες από Associated Press, Reuters)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου