Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 30 Απριλίου 2021

Μεσσηνία: Στα 3,40 φτάνει η τιμή του λαδιού

 Μεγάλη Παρασκευή, 30 Απριλίου, 2021

Πρόωρη Ανάσταση έκαναν οι ελαιοπαραγωγοί της Μεσσηνίας, καθώς η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου κινείται μεταξύ 3,20 και 3,40 ευρώ το κιλό, ενώ στην αρχή της ελαιοκομικής σεζόν το Νοέμβριο η τιμή του προϊόντος δεν ξεπερνούσε τα 2,50 ευρώ το κιλό.

Την ίδια ώρα όμως οι παραγωγοί ανησυχούν για τη σοδειά της επόμενης χρονιάς εξαιτίας της χαμηλής ανθοφορίας, που αποδίδεται στην κλιματική αλλαγή και συγκεκριμένα στη μεγάλη διακύμανση της ανθοφορίας από τη μια μέρα στην άλλη.

Σε κάθε περίπτωση όμως αύξηση της τιμής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου    τουλάχιστον κατά 28%, που αγγίζει στην ανώτατη τιμή και το 36%, δίνει οικονομικές ανάσες στους Μεσσήνιους παραγωγούς, που κράτησαν το προϊόν στις δεξαμενές και δεν το πούλησαν σε χαμηλή τιμή το χειμώνα. Η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου άρχισε να κινείται πάνω από τα 3 ευρώ σε όλη την Ελλάδα. Στην Ισπανία η μέση τιμή του έχει διαμορφωθεί στα 3,38 ευρώ το κιλό, στην Τυνησία 3,33 ευρώ και στην Ιταλία 4,65 ευρώ το κιλό.

Ενδεικτικά στη Μεσσηνία ο διευθυντής της Ενωσης Μεσσηνίας Γιάννης Πάζιος μας είπε ότι η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου είναι 3,20 ευρώ και του ΠΟΠ Καλαμάτα 3,30 ευρώ το κιλό. Ο πρόεδρος του “Νηλέα” Γιώργος Κόκκινος ανέφερε ότι στη Δυτική Μεσσηνία γίνονται αγοραπωλησίες μεταξύ 3,25 και 3,30 ευρώ το κιλό. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μαντίνειας Αβίας Βασίλης Κοζομπόλης μας είπε ότι έγιναν αγοραπωλησίες με 3,40 ευρώ το κιλό, αλλά έχουν διακοπεί λόγω της Μεγάλης Εβδομάδας και ότι η αγορά θα ανοίξει πάλι από την Τετάρτη του Πάσχα.

Αναλυτικά οι τιμές ανά χώρα παρουσιάζονται στους πίνακες σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) και την εβδομαδιαία έρευνα του ιταλικού Ινστιτούτου Υπηρεσιών Γεωργίας και Αγοράς Τροφίμων (ISMEA).

Πηγή: Εφ.Ελευθερία Μεσσηνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου