Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 29 Απριλίου 2021

Μπάιντεν στο Κογκρέσο: «Η Αμερικανική Δημοκρατία αναγεννάται»

 Μεγάλη Πέμπτη, 29 Απριλίου, 2021


ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Οι ΗΠΑ έχουν μπει ξανά «σε κίνηση», «Η Αμερικανική Δημοκρατία αναγεννάται», δήλωσε ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στην πρώτη του μεγάλη ομιλία ενώπιον του Κογκρέσου.

«Πριν από εκατό ημέρες, το σπίτι μας, η Αμερική, ήταν στις φλόγες», όμως τώρα είναι εκ νέου «έτοιμη να απογειωθεί» χάρη στα σχέδια στήριξης της οικονομίας και στις μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν αφότου ανέλαβε την προεδρία, υποστήριξε ο κ. Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παρουσίασε χθες Τετάρτη ενώπιον του Κογκρέσου την εικόνα μιας Αμερικής ξανά όρθιας έπειτα από μια σειρά κρίσεων και εμφανίστηκε έτοιμος να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, ζητώντας από τους πιο πλούσιους να “πληρώσουν το δίκαιο μερίδιο που τους αναλογεί”.

Μία ημέρα πριν το συμβολικό όριο των 100 ημερών του στην προεδρία, ο Μπάιντεν παρουσίασε τη φορολογική του μεταρρύθμιση που έχει στόχο να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα American Families Plan (Σχέδιο για τις Αμερικανικές Οικογένειες) με ένα ποσό ύψους σχεδόν 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω της αύξησης των φόρων.

Ο Μπάιντεν επεσήμανε ότι η χώρα όταν ανέλαβε αυτός την προεδρία βρισκόταν “σε κρίση”, υγειονομική και οικονομική, ενώ χαρακτήρισε την επίθεση εναντίον του Καπιτωλίου στις 6 Ιανουαρίου από υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ “τη χειρότερη επίθεση εναντίον της δημοκρατίας μας μετά τον Αμερικανικό Εμφύλιο”.

Ωστόσο υπογράμμισε και τον δρόμο που έχει διανύσει.“Έπειτα από 100 ημέρες μπορώ να πω στη χώρα: Η Αμερική προχωρά ξανά”, τόνισε.

Για πρώτη φορά στην Ιστορία δύο γυναίκες βρίσκονταν πίσω από τον Αμερικανό πρόεδρο: η Νάνσι Πελόζι πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και η Κάμαλα Χάρις η πρώτη γυναίκα που έγινε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

“Είχε έρθει η ώρα!”, υπογράμμισε ο Μπάιντεν υπό τα χειροκροτήματα των μελών του Κογκρέσου λίγο πριν ξεκινήσει την ομιλία του.

“Ξεχασμένοι” Αμερικανοί

Ο Μπάιντεν εμφανίστηκε ως υπερασπιστής της μεσαίας τάξης και υπερασπίστηκε το τεράστιο σχέδιο επενδύσεών του που έχει στόχο τη δημιουργία “εκατομμυρίων θέσεων εργασίας” για τους Αμερικανούς που νιώθουν περιθωριοποιημένοι.

“Γνωρίζω ότι μερικοί από εσάς αναρωτιέστε αν αυτές οι θέσεις εργασίας είναι για εσάς. Αισθάνεστε περιθωριοποιημένοι και ξεχασμένοι σε μια οικονομία που αλλάζει γρήγορα”, σχολίασε ο Δημοκρατικός πρόεδρος.

“Σχεδόν το 90% των θέσεων εργασίας στις υποδομές (σ.σ. τα έργα που προβλέπεται να γίνουν βάσει του σχεδίου του που παρουσίασε τον προηγούμενο μήνα) δεν απαιτούν πανεπιστημιακά πτυχία”, εξήγησε.

Το σχέδιο αυτό έχει ήδη προκαλέσει την οργή των Ρεπουμπλικάνων. Είναι ιδιαίτερα φιλόδοξο καθώς προβλέπει 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε επενδύσεις, κυρίως στην εκπαίδευση, και 800 δισεκατομμύρια δολάρια σε μειώσεις φόρων για τη μεσαία τάξη.

“Σοσιαλιστικό όραμα

Για να το χρηματοδοτήσει ο Μπάιντεν προτείνει να καταργηθούν οι μειώσεις φόρων για τους πιο πλούσιους, που ψηφίστηκαν επί προεδρίας Τραμπ, και να αυξηθεί η φορολογία των κεφαλαιουχικών κερδών του 0,3% των πιο πλούσιων Αμερικανών.

“Έχει έρθει η ώρα οι αμερικανικές εταιρείες και το 1% των πιο πλούσιων Αμερικανών να αρχίσουν να πληρώνουν το δίκαιο μερίδιό τους”, τόνισε.

Εξάλλου υπογράμμισε ότι κανένας Αμερικανός με ετήσιο εισόδημα κάτω των 40.000 δολαρίων δεν θα δει τους φόρους του να αυξάνονται.

Αν και το σχέδιο του Μπάιντεν για τη στήριξη της οικονομίας με 1,9 τρισεκ. δολάρια πέρασε από το Κογκρέσο χωρίς πραγματική δυσκολία, οι συζητήσεις για τα τεράστια προγράμματα επενδύσεων που επιθυμεί στις υποδομές και την παιδεία αναμένεται να είναι πιο δύσκολες.

Ο κ. Μπάιντεν εισηγείται φορολογική μεταρρύθμιση για να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα που η ομάδα του βάπτισε American Families Plan («Σχέδιο για τις Αμερικανικές Οικογένειες»), εν μέρει χάρη στην αύξηση του υψηλότερου φορολογικού συντελεστή από το περίπου 37% σήμερα στο 39,6%.

Στην πρώτη του ομιλία στο Κογκρέσο ο Αμερικανός πρόεδρος εκτίμησε ότι το σχέδιο εμβολιασμού κατά της covid-19 που εφαρμόζεται στις ΗΠΑ είναι “μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες από τη σκοπιά του εφοδιασμού” στην ιστορία της χώρας.

Περισσότερα από 96 εκατομμύρια άνθρωποι, σχεδόν το 30% του πληθυσμού της χώρας, θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τεντ Κρουζ κατήγγειλε το “σοσιαλιστικό όραμα” του Δημοκρατικού προέδρου.

Κίνα και Ρωσία 

Ο πρόεδρος  Μπάιντεν υπογράμμισε πως δεν επιδιώκει την «κλιμάκωση» με τη Ρωσία, ωστόσο επέμεινε στο ότι η Μόσχα θα καλείται να δίνει λόγο για τις πράξεις της.

«Είπα καθαρά στον πρόεδρο (της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν πως αν και δεν επιδιώκουμε την κλιμάκωση, οι ενέργειές τους (σ.σ. των Ρώσων) θα έχουν συνέπειες», είπε ο αρχηγός του αμερικανικού κράτους το βράδυ της Τετάρτης (τοπική ώρα· τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ώρα Ελλάδας).

«Όμως θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε όταν αυτό εξυπηρετεί κοινά συμφέροντα», συμπλήρωσε ο κ. Μπάιντεν.

Νωρίτερα στη διάρκεια της ομιλίας του, ο αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε πως η κυβέρνησή του δεν θέλει «τη σύγκρουση με την Κίνα», όμως είναι «έτοιμη να υπερασπιστεί τα (αμερικανικά) συμφέροντα σε όλα τα πεδία».

Η κυβέρνηση Μπάιντεν, όπως και εκείνη του Ρεπουμπλικάνου προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ, αντιμετωπίζει την Κίνα ως μείζονα στρατηγικό ανταγωνιστή.

«Η Κίνα και άλλες χώρες έρχονται με φόρα», είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε πως έχει συζητήσει πολύ με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, χωρίς να διευκρινίσει αν αναφέρεται στην περίοδο αφού ανέλαβε την προεδρία ή την περίοδο που ήταν αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα.

Είπε πως ο ηγέτης της Κίνας δεν κρύβει πως θέλει να κάνει τη χώρα του «τη σημαντικότερη» στον κόσμο. «Εκείνος και άλλοι, αυταρχικοί ηγέτες, νομίζουν ότι οι δημοκρατίες αδυνατούν να ανταγωνιστούν αυταρχικά καθεστώτα τον 21ο αιώνα», διότι «παίρνει πάρα πολύ καιρό να εξασφαλιστεί συναίνεση».

«Στις συζητήσεις που έκανα με τον πρόεδρο (της Κίνας) Σι (Τζινπίνγκ), του είπα ότι αντιμετωπίζουμε ευνοϊκά τον ανταγωνισμό» αλλά «θα δώσουμε μάχη εναντίον άδικων εμπορικών πρακτικών», «θα διατηρήσουμε ισχυρή στρατιωτική παρουσία στην περιφέρεια Ινδικού-Ειρηνικού» και «δεν θα αποκηρύξουμε την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», συμπλήρωσε ο Τζο Μπάιντεν.

Ο αμερικανός πρόεδρος πρόβαλε την ανάδυση της Κίνας ως μείζονος ανταγωνιστικής δύναμης εν μέρει για να επιχειρηματολογήσει υπέρ του σχεδίου επενδύσεων και δημοσίων δαπανών που εισηγείται η κυβέρνησή του.

Όχι διχαστικός λόγος

Λόγω της πανδημίας του κορονοϊού μόνο 200 άνθρωποι, έναντι περισσοτέρων από 1.600 συνήθως, βρέθηκαν στο ημικύκλιο της Βουλής των Αντιπροσώπων για να παρακολουθήσουν την ομιλία του Αμερικανού προέδρου.

Από τους κοινοβουλευτικούς ζητήθηκε να παρουσιάσουν φέτος έναν κατάλογο “διαδικτυακών καλεσμένων”.

Ο Τζον Ρόμπερτς ήταν ο μοναδικός δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου που ήταν παρών στην ομιλία Μπάιντεν. Παρόντες ήταν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνεν και ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, όμως οι υπόλοιποι υπουργοί παρακολούθησαν την ομιλία από την τηλεόραση.

“Δεν ήμουν ποτέ τόσο αισιόδοξος και σίγουρος για την Αμερική”, κατέληξε ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ στο τέλος της ομιλίας του που διήρκησε λίγο περισσότερο από μία ώρα.

Η ατμόσφαιρα ήταν σαφώς λιγότερο τεταμένη σε σχέση με την προηγούμενη ομιλία του Τραμπ στο Κογκρέσο, τον Φεβρουάριο του 2020. Τότε ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ είχε αποφύγει να κάνει χειραψία με την Πελόζι, η οποία έσκισε το αντίτυπο της ομιλίας Τραμπ όταν αυτός την ολοκλήρωσε.

Ο αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε πως αποκατέστησε την πίστη των Αμερικανών στη δημοκρατία.

Μεταρρυθμίσεις στην Αστυνομία

Ο Μπάιντεν κάλεσε επίσης τη Γερουσία να εγκρίνει τον Μάιο το σχέδιο μεταρρύθμισης της αστυνομίας που φέρει το όνομα του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος παρότρυνε τη Γερουσία να δείξει «θάρρος» και να εγκρίνει οριστικά το κείμενο, που έχει ήδη υιοθετηθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων και προβλέπει κυρίως την καταπολέμηση της ευρείας δικαστικής ατιμωρησίας των αστυνομικών.

«Ξέρω πως οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν τις δικές τους ιδέες», συνέχισε, όμως «πρέπει να εργαστούμε μαζί και να βρούμε συναίνεση, να τελειώσουμε τον επόμενο μήνα, πριν από την πρώτη επέτειο του θανάτου του Τζορτζ Φλόιντ» την 25η Μαΐου 2020 στη Μινεάπολη.

Ο Λευκός πρώην αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν καταδικάστηκε νωρίτερα τον Απρίλιο για τον φόνο αυτόν.

Δύο γυναίκες για πρώτη φορά

Οπως προαναφέρθηκε, χωρίς προηγούμενο στην αμερικανική ιστορία υπήρξε το γεγονός το ότι στο φόντο πίσω από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, κάθονταν δύο γυναίκες: η αντιπρόεδρός του Κάμαλα Χάρις και η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι.

Στα 81 της, η επικεφαλής των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο ήδη έχει ακούσει αρκετές προεδρικές ομιλίες.

Προκάλεσε σάλο τον Φεβρουάριο του 2020, κάνοντας κομμάτια μπροστά στις κάμερες το αντίτυπο της ομιλίας για την Κατάσταση της Ένωσης που είχε μόλις εκφωνήσει ο Ρεπουμπλικάνος τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Αλλά για πρώτη φορά έχει την Κάμαλα Χάρις πλάι της. Είναι κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ πριν στα περίπου 245 χρόνια της ιστορίας των ΗΠΑ.

Κόρη μεταναστών από την Ινδία και την Τζαμάικα, η πρώην γερουσιάστρια και πρώην εισαγγελική λειτουργός είναι η πρώτη γυναίκα που εξελέγη αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

«Όπως τόσες άλλες γυναίκες, νοιώθω υπερηφάνεια για αυτή τη στιγμή, διότι μας βλέπω να εκπροσωπούμαστε», σχολίασε μέσω Twitter η Δημοκρατική βουλεύτρια Μπάρμπαρα Λι. «Αυτό οφειλόταν να έχει γίνει καιρό πριν».

Άλλο ιστορικό στοιχείο: και οι δυο φορούν μάσκες, υποχρεωτικές πλέον στο ημικύκλιο, εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων από το 2007 ως το 2011, η κυρία Πελόσι, αναδείχθηκε ξανά στο κορυφαίο αξίωμα το 2019.

Η Κάμαλα Χάρις είναι πρώτη στη σειρά διαδοχής του προέδρου. Η Νάνσι Πελόσι είναι δεύτερη.

 Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου