Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα ΝΕΑ-ΕΙΔΗΣΕΙΣ στο τέλος της σελίδας, κάτω δεξιά που λέει “Παλαιότερες Αναρτήσεις”. Πατήστε με το “ποντικάκι” πάνω και θα βρείτε ειδήσεις και νέα σημερινά ή χθεσινά και προηγουμένων ημερών, μηνών, χρόνων. ΚΑΛΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2017

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καταγγέλλει: Χωρίς είδη καθαριότητας τα μουσεία


 Πέμπτη, 22 Ιουνίου, 2017Σοβαρές ελλείψεις ακόμη και σε είδη καθαριότητας στα μουσεία καταγγέλλει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος κάνει λόγο για «πρωτοφανή οικονομικό στραγγαλισμό που υφίσταται η Αρχαιολογική Υπηρεσία την φετινή χρονιά» και για «εγκληματική αμέλεια κυβέρνησης και πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ που θέτει σε κίνδυνο την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς».
«Η πρωτόγνωρη αδυναμία διαχείρισης των πιστώσεων του τακτικού προϋπολογισμού από τις Υπηρεσίες έχει άμεσο αντίκτυπο στην ομαλή λειτουργία των μουσείων και των επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων: βλάβες στα συστήματα ασφαλείας που δεν μπορούν να επισκευαστούν, μέτρα πυροπροστασίας – όπως καθαρισμοί αρχαιολογικών χώρων από βλάστηση και συντήρηση συστημάτων πυρόσβεσης – να εκτελούνται μερικώς από το ελάχιστο μόνιμο προσωπικό ή τους Δήμους, όπου υπάρχει συνεργασία, τα μουσεία χωρίς ούτε τα απαραίτητα είδη καθαριότητας, τα υπηρεσιακά οχήματα – που μεταφέρουν αρχαιότητες, εργαλεία, προσωπικό για ανασκαφές, αυτοψίες, καθαρισμούς, συντήρηση μνημείων – ακινητοποιημένα χωρίς καύσιμα, ενώ στις υπηρεσίες δεν υπάρχει καν μελάνι και χαρτί για εκτύπωση δημοσίων εγγράφων» τονίζουν οι Έλληνες Αρχαιολόγοι.
Ολόκληρη η ανακοίνωση:
«Ο ΣΕΑ καταγγέλλει τον πρωτοφανή οικονομικό στραγγαλισμό που υφίσταται η Αρχαιολογική Υπηρεσία την φετινή χρονιά, και ο οποίος οφείλεται όχι μόνο στις πνιγηρές πολιτικές λιτότητας και τις επιπτώσεις των μνημονίων και στον χώρο του Πολιτισμού, αλλά και σε πρωτοφανείς νομοθετικές και γραφειοκρατικές εμπλοκές και παραλήψεις που δεν επιτρέπουν στις Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ να διαχειριστούν τα ελάχιστα κονδύλια του τακτικού προϋπολογισμού που διατίθενται για πάγια λειτουργικά έξοδα.
Βρισκόμαστε ήδη στη μέση της χρονιάς, την εποχή δηλαδή που οι ανάγκες των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων φτάνουν στην κορύφωσή τους, καθώς και η τουριστική περίοδος, και όμως η Αρχαιολογική Υπηρεσία, δεν μπορεί να προβεί σε καμία εργασία ή προμήθεια για να εξυπηρετήσει απολύτως απαραίτητες ανάγκες! Πρόκειται για εγκληματική αμέλεια κυβέρνησης και πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ που θέτει σε κίνδυνο την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς! Η πρωτόγνωρη αδυναμία διαχείρισης των πιστώσεων του τακτικού προϋπολογισμού από τις Υπηρεσίες έχει άμεσο αντίκτυπο στην ομαλή λειτουργία των μουσείων και των επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων: βλάβες στα συστήματα ασφαλείας που δεν μπορούν να επισκευαστούν, μέτρα πυροπροστασίας – όπως καθαρισμοί αρχαιολογικών χώρων από βλάστηση και συντήρηση συστημάτων πυρόσβεσης – να εκτελούνται μερικώς από το ελάχιστο μόνιμο προσωπικό ή τους Δήμους, όπου υπάρχει συνεργασία, τα μουσεία χωρίς ούτε τα απαραίτητα είδη καθαριότητας, τα υπηρεσιακά οχήματα – που μεταφέρουν αρχαιότητες, εργαλεία, προσωπικό για ανασκαφές, αυτοψίες, καθαρισμούς, συντήρηση μνημείων – ακινητοποιημένα χωρίς καύσιμα, ενώ στις υπηρεσίες δεν υπάρχει καν μελάνι και χαρτί για εκτύπωση δημοσίων εγγράφων! Το γεγονός ότι η δημόσια εικόνα μουσείων και χώρων δεν έχει αμαυρωθεί εδώ και έξι μήνες οφείλεται αποκλειστικά και μόνον στην φιλοτιμία των εργαζομένων, οι οποίοι καλύπτουν εθελοντικά πολλά από τα βασικά έξοδα.
Ο οικονομικός στραγγαλισμός συνδυάζεται με νομοθετικές παρεμβάσεις, αλλά και δημόσιες δηλώσεις Υπουργών, που δείχνουν ότι η κυβέρνηση (με σύμπνοια «θεσμών» και τοπικών συμφερόντων) επιθυμεί να περικοπούν λειτουργίες, στο πλαίσιο της συνειδητής απαξίωσης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ως βασικού φορέα προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και ως ικανού, λειτουργικού φορέα που εκτελεί πάσης φύσεως έργα επί μνημείων, αρχαιολογικών χώρων και μουσείων. Παράλληλα, εξωγενείς φορείς και συμφέροντα διεκδικούν λυσσαλέα επικερδείς (όπως προσδοκούν) τομείς, όπως η διαχείριση μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, και η εκτέλεση αρχαιολογικών έργων.
Αγνοούν σκοπίμως ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία είναι μια ζωντανή και μάχιμη υπηρεσία με αποκλειστική αρμοδιότητα την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, πέρα από κάθε λογική κέρδους και ανταποδοτικότητας, που μεριμνά με δικά της μέσα και προσωπικό για την ασφάλεια, την φροντίδα και την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων, την αντιμετώπιση λαθρανασκαφών, σωστικών ανασκαφών, τον προληπτικό έλεγχο ενάντια σε κάθε φθορά και καταστροφή, την επίβλεψη έργων και την εκτέλεση σωστικών επεμβάσεων επί μνημείων.
Για την στήριξη όλων αυτών των λειτουργιών απαιτούμε από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ την άμεση απεμπλοκή του θέματος διαχείρισης του τακτικού προϋπολογισμού! Γνωρίζουμε, ότι, ενώ δημοσιεύθηκε εδώ και μέρες η διαπιστωτική πράξη που ορίζει όλες τις Εφορείες Αρχαιοτήτων ως αναθέτουσες αρχές, (ΦΕΚ Β/1921/1-6-2017), ώστε να μπορούν να πληρώνουν από τον τακτικό προϋπολογισμό, δεν έχει προχωρήσει η απαραίτητη ΚΥΑ που ακολουθεί, μεταξύ ΥΠΟΙΑΝ και ΥΠΠΟΑ!. Διεκδικούμε την αύξηση της χρηματοδότησης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας από τον Τακτικό Προϋπολογισμό και το ΠΔΕ για να μπορεί απρόσκοπτα να προσλαμβάνει προσωπικό, να συνάπτει συμβάσεις και να υποστηρίζει τα έργα που εκτελεί με αυτεπιστασία. Δηλώνουμε για άλλη μια φορά απερίφραστα ότι τα σχέδια στραγγαλισμού και απαξίωσης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, από όπου και εάν προέρχονται, θα μας βρουν ενωμένους απέναντί τους
enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου