Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα


Τρίτη, 2 Μαΐου 2017

Έκλεισε η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις

ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: «ΛΕΥΚΟΣ ΚΑΠΝΟΣ»Οσο και να λέει η Ελληνική Κυβέρνηση επιτυχία...  Τα "κατέβασαν" πάλι.

Ολοκληρώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις του κυβερνητικού επιτελείου με τους επικεφαλής των θεσμών, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να δηλώνει εξερχόμενος της συνάντησης, «υπάρχει λευκός καπνός». Για μια πολύ θετική εξέλιξη που δημιουργεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αλλά και την έναρξη των συζητήσεων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, κάνουν λόγο οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. 


Έκλεισε η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης διευκρίνισε ότι μετά από τη συνάντηση, που διήρκεσε 12 ώρες, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε μια «προκαταρκτική τεχνική συμφωνία», η οποία ανοίγει τον δρόμο για τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).
Επιπρόσθετα, ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως τώρα θα προχωρήσει και η συμφωνία για το χρέος, διότι δεν υπάρχει η δικαιολογία της απουσίας συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Τα νομοσχέδια για τη συμφωνία και τα μέτρα- αντίμετρα αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να έχουν ψηφιστεί έως τις 13 Μαΐου, σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου.Επιπρόσθετα, πρόκειται να μεταφραστούν και να σταλούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να συνταχθεί η «Έκθεση Συμμόρφωσης», η οποία θα συζητηθεί αρχικά στο Euro Working Group και στη συνέχεια στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, όπου και αναμένεται να εγκριθεί και η δόση των 7 δισ. ευρώ.
Τσακαλώτος: Υπήρξαν αμοιβαίοι συμβιβασμοί
Όπως επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, η τεχνική συμφωνία σημαίνει ότι «από τη μία πλευρά αυτό που έχει να κάνει τώρα η ελληνική κυβέρνηση είναι να την εφαρμόσει- είτε αυτό είναι με νομοθέτηση είτε με δευτερογενή νομοθεσία- και από την άλλη πλευρά ανοίγει η συζήτηση για να ολοκληρωθεί η συμφωνία, για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».
Από αύριο, επισήμανε ο κ. Τσκαλώτος, η κυβέρνηση δουλεύει σε όλα τα επίπεδα και για την εφαρμογή του προγράμματος. «Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρχουν τώρα οι συζητήσεις για το χρέος. Γιατί δεν υπάρχει καμία δικαιολογία ότι δεν υπάρχει συμφωνία για τα μέτρα και τα αντίμετρα που ήταν το μεγάλο κομμάτι», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, κατά τις διαπραγματεύσεις υπήρξαν αμοιβαίοι συμβιβασμοί και πρόσθεσε: «με μερικά πράγματα είμαστε ευχαριστημένοι, με μερικά πράγματα είμαστε λιγότερο ευχαριστημένοι». Όπως ανέφερε, «έγιναν και θετικά πράγματα, στο επίπεδο του ότι δεν μας ζήτησαν επιπλέον μέτρα για το 2018 και ότι κερδίσαμε πως αρκετές επιχειρήσεις που ήταν στο ΤΑΙΠΕΔ πηγαίνουν στην ΕΔΗΣ (υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων), όπου υπάρχει μια εντελώς διαφορετική λογική, όπως έγινε με τα αεροδρόμια».
Ο υπουργός εκτίμησε ότι «προφανώς και τα αντίμετρα είναι στα θετικά», προσθέτοντας πως «είναι άλλα που μας στεναχωρούν περισσότερο», αναφερόμενος στους συμβιβασμούς.
Ειδικά για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, ο κ. Τσακαλώτος είπε πως «υπάρχει μια διεύρυνση και στις τουριστικές περιοχές και στους τουριστικούς μήνες».
Το ζήτημα θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, διευκρίνισε, «είναι σε παρενθέσεις και στα δύο κείμενα (σ.σ. το MOU με την ευρωπαϊκή πλευρά και το MEFP με το ΔΝΤ)», διότι στο πλαίσιο της συζήτησης για χρέος αποτελεί «την άλλη όψη του νομίσματος. Καθώς, αυτή η συζήτηση δεν γίνεται στο δικό μας επίπεδο (σ.σ. σε επίπεδο τεχνικών αποστολών), γίνεται στο επίπεδο του Eurogroup όπου είναι τα κράτη-μέλη και το ΔΝΤ», κατέληξε ο υπουργός.
Ανοίγει ο δρόμος για ολοκλήρωση της αξιολόγησης και για συζητήσεις για το χρέος
Για μια πολύ θετική εξέλιξη που δημιουργεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αλλά και την έναρξη των συζητήσεων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, κάνουν λόγο οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι
Συγκεκριμένα, σε μια προκαταρκτική συμφωνία που θα αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης κατέληξαν τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών με τις ελληνικές αρχές, επισημαίνουν σε κοινή τους δήλωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ.
Το πλήρες κείμενο της κοινής δήλωσης των θεσμών έχει ως εξής: «Τα τεχνικά κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επέτυχαν μια προκαταρκτική συμφωνία με τις ελληνικές αρχές στο πακέτο πολιτικής που θα στηρίξει την ανάκαμψη της Ελλάδας και το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM.

Οι ελληνικές αρχές επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να υλοποιήσουν άμεσα αυτό το πακέτο πολιτικής. Η προκαταρκτική συμφωνία θα συμπληρωθεί με τις περαιτέρω συζητήσεις τις επόμενες εβδομάδες για μια αξιόπιστη στρατηγική που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».
Εκπρόσωπος Σόιμπλε: Σημαντικό «ενδιάμεσο» βήμα η συμφωνία αλλά η δουλειά συνεχίζεται
Η συμφωνία με τις μεταρρυθμίσεις που επιτεύχθηκε μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της είναι ένα «σημαντικό ενδιάμεσο βήμα», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ότι χρειάζεται, ωστόσο, περισσότερη σαφήνεια για θέματα όπως το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας.
«Η εν εξελίξει δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος.
«Η δουλειά συνεχίζεται. Ο στόχος είναι η αξιολόγηση του προγράμματος να μπορεί να ολοκληρωθεί στο Eurogroup στις 22 Μαΐου», πρόσθεσε.
Μοσκοβισί: Ανοίγει ο δρόμος για τη γρήγορη ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης
«Ανοίγει ο δρόμος για τη γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης», επισημαίνει με σημερινή ανακοίνωσή του ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι τις επόμενες εβδομάδες πρέπει να εξεταστεί το ζήτημα του ελληνικού χρέους.
Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του επιτρόπου Μοσκοβισί έχει ως εξής: «Η συμφωνία που επετεύχθη χθες βράδυ στην Αθήνα για το ελληνικό πρόγραμμα σταθερότητας, είναι μια πολύ θετική εξέλιξη, έπειτα από μήνες σύνθετων διαπραγματεύσεων. Αυτές οι νέες προσπάθειες που συμφωνήθηκαν από τις ελληνικές αρχές ανοίγουν το δρόμο για τη γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Η άμεση εφαρμογή αυτών των δεσμεύσεων θα επιτρέψει στο Eurogroup να υιοθετήσει αυτή τη συμφωνία στην επόμενη συνεδρίασή του.
Η δεύτερη αξιολόγηση είναι στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα, καθώς δεν σημαίνει μόνο μεταρρυθμίσεις-κλειδιά για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας, αλλά διασφαλίζει και μια αξιόπιστη δημοσιονομική πορεία για τα επόμενα χρόνια, πέρα από το πρόγραμμα του ESM. Τώρα είναι η στιγμή, όλοι οι εταίροι να φτάσουν σε μια συνεννόηση για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, τις επόμενες εβδομάδες.
Τώρα είναι η στιγμή να γυρίσουμε σελίδα απ' αυτό το μακρύ και δύσκολο κεφάλαιο λιτότητας για τον ελληνικό λαό. Με αυτήν τη συμφωνία, πρέπει τώρα να γράψουμε μια νέα ιστορία σταθερότητας, απασχόλησης και ανάπτυξης για την Ελλάδα, αλλά και για το σύνολο της ευρωζώνης».
Ντάισελμπλουμ: Ανοίγει ο δρόμος για τις συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους
«Ανοίγει ο δρόμος για τις συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους». Αυτό επισημαίνει, μέσω Twitter, o πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Συγκεκριμένα, ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφέρει τα εξής: «Καλωσορίζω την προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ των θεσμών και της Ελλάδας στο πακέτο πολιτικής. Το πακέτο αυτό θα συμπληρωθεί με τις συζητήσεις τις επόμενες εβδομάδες για μια αξιόπιστη στρατηγική που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».
Στόχος στο επόμενο Eurogroup είναι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς και η διευθέτηση του ζητήματος του χρέους και των πρωτογενών πλεονασμάτων μεσοπρόθεσμα, απάντησε λίγο αργότερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Μισέλ Ρέινς, εκπρόσωπος κ. Ντάισελμπλουμ, κληθείς να σχολιάσει την επίτευξη προκαταρκτικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και θεσμών.
Ο Μισέλ Ρέινς επανέλαβε τη δήλωση του προέδρου του Eurogroup, Γερουν Ντάισελμπλουμ την περασμένη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: 
«Στόχος μας είναι στο επόμενο Eurogroup να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, καθώς επίσης το θέμα του χρέους και η μεσοπρόθεσμη πορεία των πρωτογενών πλεονασμάτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου