Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

Η δέσμευση Τραμπ στο ΝΑΤΟ και η «ωμή» απαίτηση για αύξηση των αμυντικών δαπανών

ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΑΤΛΑΝΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Συμβιβαστική διάθεση έδειξε κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, που επιχείρησε να ρίξει τους τόνους και να δικαιολογήσει τις αναφορές του «πλανητάρχη» Τραμπ για τις αμυντικές δαπάνες ορισμένων κρατών-μελών της Συμμαχίας.  




Η δέσμευση Τραμπ στο ΝΑΤΟ και η «ωμή» απαίτηση για αύξηση των αμυντικών δαπανών  Κατά την πρώτη του συνάντηση σήμερα με τους αρχηγούς κρατών μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν αναφέρθηκε ρητά στην δέσμευση των κρατών μελών του Οργανισμού (Άρθρο 5) να θεωρούν οποιαδήποτε «Ένοπλη Επίθεση» προς σύμμαχο κράτος ως επίθεση εναντίον όλων των μελών του και να δρουν αναλόγως.
Παρόλα αυτά, ο Στόλτενμπεργκ τόνισε πως ο Τραμπ ήταν «σαφής» και «δήλωσε με έντονο τρόπο» την δέσμευσή του από κοινού στην Συμμαχία και στην βασική αρχή της συλλογικής άμυνας των κρατών μελών της. 
«Ο Τραμπ ήταν ξεκάθαρος στην δέσμευσή του στο ΝΑΤΟ. Αλλά ο πρόεδρος Τραμπ ήταν επίσης ξεκάθαρος στο μήνυμα που έστειλε σε όλους τους αρχηγούς των κρατών της Συμμαχίας ότι πρέπει να εκπληρώνουμε την δέσμευση για αύξηση των αμυντικών δαπανών», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της αμυντικής συμμαχίας. 
Η δέσμευση αυτή ήταν απαραίτητη για τους υπόλοιπους ηγέτες της συμμαχίας, καθώς κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ισχυριστεί ότι το ΝΑΤΟ είναι «απαρχαιωμένο». 


Η προσπάθειά του να «στρογγυλέψει» τις δηλώσεις αυτές τον Ιανουάριο δεν έπεισαν τους υπόλοιπους ηγέτες της Συμμαχίας, που περίμεναν εδώ και μήνες μια σαφή δέσμευση του Αμερικανού Προέδρου. 
«Εξέφρασε ωμά το μήνυμά του αυτό σήμερα και έχουμε δει στο παρελθόν τον πρόεδρο Τραμπ να μιλά με αυτή την ευθύτητα» είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ. 


Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, από τα παλαιότερα κράτη-μέλη του Οργανισμού, πάροχος ασφαλείας και πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και την ευρύτερη παρευξείνια γειτονιά, εργάζεται και θα εργαστεί σταθερά προς αυτήν την κατεύθυνση.
Τραμπ: Οι χώρες του ΝΑΤΟ που «οφείλουν στις ΗΠΑ τεράστια χρηματικά ποσά»
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, στην ομιλία του στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία προώθησε την ασφάλεια και την ειρήνη σε όλον τον κόσμο, τονίζοντας ότι θα πρέπει να επικεντρωθεί πλέον στην αντιμετώπιση θεμάτων όπως η μετανάστευση, η τρομοκρατία και η ρωσική απειλή.
Ο Αμερικανός πρόεδρος επέκρινε για άλλη μια φορά εκείνες τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ που «οφείλουν τεράστια χρηματικά ποσά».
Αναφερόμενος στο θέμα της τρομοκρατίας, ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της επίθεσης στο Μάντσεστερ.
Παραδόθηκαν τα νέα γραφεία 
Όπως μετέδωσε νωρίτερα η ανταποκρίτριά μας Μαρία Ψαρά, που παρακολούθησε από κοντά την σύνοδο στις Βρυξέλλες, σήμερα παραδόθηκαν και τα νέων γραφείων του ΝΑΤΟ, που βρίσκονται απέναντι από τα παλιά. 
Η κατασκευή τους κόστισε συνολικά 1,2 δισ. ευρώ, με τις ΗΠΑ να καταβάλλουν το 24% του ποσού αυτού και τη Βρετανία το 11%. Μικρότερα ποσοστά πλήρωσαν τα υπόλοιπα μέλη της συμμαχίας.  
Οι δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών
Στο ζήτημα των οικονομικών υποχρεώσεων αναφέρθηκε κατά την άφιξή της στη Σύνοδο και η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, υπογραμμίζοντας ότι όλες οι χώρες της Συμμαχίας θα πρέπει να είναι έτοιμες να σηκώσουν τα βάρη που τους αναλογούν. 
Η Τερέζα Μέι μετέφερε επίσης στον Αμερικανό Πρόεδρο και την ενόχληση της κυβέρνησής της για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν οι ΗΠΑ πληροφορίες για το τρομοκρατικό χτύπημα στο Μάντσεστερ. 
«Είμαι αισιόδοξος ότι υπό την εποικοδομητική ηγεσία του Προέδρου Τραμπ, το ΝΑΤΟ θα παίξει ρόλο-κλειδί στην διατλαντική ασφάλεια και την άμυνα» είπε ο πρωθυπουργός της Εσθονίας Γιούρι Ράτας, προσερχόμενος στην συνάντηση. 
Με τη σειρά του, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι έχει έρθει η ώρα να «υπερασπιστούμε τον ελεύθερο κόσμο». 
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υπογράμμισε τη σημασία του ΝΑΤΟ στην ασφάλεια της Δύσης.
«Είμαι χαρούμενη που όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ θα υπογραμμίσουν ότι η Συμμαχία είναι κεντρικός πυλώνας της ασφάλειας όλων μας» είπε η κ. Μέρκελ, τονίζοντας παράλληλα ότι όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ αισθάνονται «ενωμένα και αλληλέγγυα» στον αγώνα της κοινής ασφάλειας. 
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου