Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Ο Μενέλαος Σωτήρης ανάστησε τον Σύλλογο «Η Βόρειος Ηπειρος» Βοστώνης

Πέμπτη, 2 Ιουνίου, 2016

Toυ Θεόδωρου Καλμούκου

MENELAOS SOTIRIS 1
Ο Μενέλαος Σωτήρης. Φωτογραφία: ΕΚ, Θεόδωρος Καλμούκος.
ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Βορειοηπειρωτικός Σύλλογος Βοστώνης «Η Βόρειος Ηπειρος», ο οποίος ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1979 με βασικό στόχο και σκοπό την με κάθε τρόπο και μέσο στήριξη του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, πρόσφερε πολλές και πολύτιμες υπηρεσίες επί σειρά ετών.
Την εποχή που ήταν ακόμα και χαρά να μιλά κάποιος για τη Βόρειο Ηπειρο και τα βασικά ανθρώπινα και θρησκευτικά δικαιώματα των εγκαταλειμμένων από όλους Βορειοηπειρωτών, συμπεριλαμβανομένης και της επίσημης Ελλάδος, ο Σύλλογος «Η Βόρειος Ηπειρος» της Βοστώνης ήταν η προστατευτική ασπίδα και η φωνή τους.
Κάποια στιγμή όμως επήλθε μία αδράνεια και ακινησία και ενώ πολλοί είχαν νομίσει ότι η φθίση τον είχε εξουδετερώσει, όπως έχει συμβεί με άλλους συλλόγους, δυστυχώς που κάποτε ήταν σφριγηλοί και ολοζώντανοι, ξαφνικά έγινε το «θαύμα». Την Κυριακή το βράδυ εμφανίστηκε ένας ανανεωμένος και δυνατός σύλλογος, με νέους ανθρώπους στο συμβούλιό του, με εκατοντάδες στη χοροεσπερίδα του μετά δείπνου και με αποφασιστικότητα να μην ξεχαστεί ποτέ η Βόρειος Ηπειρος και ο λαός της, ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός.
MENELAOS SOTIRIS 3
Ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής κ. Νικόλαος Γκέιτζ, ο κ. Βασίλης Κυράνης, ο κ. Ευάγγελος Βαλεράς, ο κ. Μενέλαος Σωτήρης.
Ο άνθρωπος που συντέλεσε σ’ αυτή την μεταστροφή είναι ο πρόεδρος του συλλόγου, ο κ. Μενέλαος Σωτήρης, ένας φλογερός πατριώτης, καλός οικογενειάρχης, άνθρωπος χαμηλών τόνων, με επιμονή και υπομονή, ένας γνήσιος Βορειοηπειρώτης από την ελληνικότατη Χειμάρρα. Το βράδυ της Κυριακής ήταν πολύ χαρούμενος βλέποντας την αίθουσα του εστιατορίου «Angelika’s» κατάμεστη και η παρουσία των νέων να υπόσχεται τη συνέχεια.
Σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» και απαντώντας στην ερώτηση πώς έγινε αυτό και ήλθε τόσος κόσμος απόψε, είπε, πως «είμαι πολύ χαρούμενος διότι η προσπάθεια πολλών μηνών καρποφόρησε.Δεν ήταν μόνο η επικοινωνία με τις επιστολές, αλλά από πόρτα σε πόρτα σε σπίτια και σε καταστήματα και στο τηλέφωνο, προσωπική επικοινωνία με τους ανθρώπους. Δεν είναι μόνο να κάνει μία χοροεσπερίδα ο σύλλογος, αλλά έχουμε το εθνικό θέμα. Οπως είπε ο π. Αστέριος Γεροστέργιος στη Δοξολογία που κάναμε στο ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Κέμπριτζ ο Μενέλαος έκανε εκατόν πενήντα τηλεφωνήματα και ο Θεός φώτισε εκείνον και όλους σας να έλθετε στη Δοξολογία και στη γενική συνέλευση».
Είπε πως «είχε αδρανήσει λίγο ο σύλλογος, η απώλεια του αείμνηστου Γιάννη Ράμμου, ο οποίος ήταν γραμματέας, ήταν πλήγμα για τον σύλλογο». Τόνισε πως «προσπαθούμε να κρατούμε την λαμπάδα αναμμένη, δόξα τω Θεώ πάμε καλά και θέλω να σας πω ότι ο π. Αστέριος μας βοηθά πολύ». Πρόσθεσε ακόμα πως «ας είμαστε μακριά από την πατρίδα εμείς πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας» και συμπλήρωσε «εμείς είμαστε πρέσβεις αυτής της πατρίδας, της Βορείου Ηπείρου, η οποία δυστυχώς εξακολουθεί να περνά μαρτύριο από το καθεστώς».
XIMARA 1
Ο κ. Σωτήρης γεννήθηκε και μεγάλωσε μέσα στη Χειμάρρα στην οποία οι πάντες και τα πάντα είναι Ελληνες και ελληνικά. Είπε πως «δεν έφυγα σαν πρόσφυγας, αλλά όταν άνοιξαν τα σύνορα πήγα στο Ελληνικό Προξενείο στα Τίρανα έβαλα τα χαρτιά μου κανονικά και νόμιμα και πήρα βίζα το 1991 για να πάω στην πατρίδα Ελλάδα» και τόνισε «πήρα βίζα για να πάω στην πατρίδα».
Στην Ελλάδα έμεινε πολύ λίγο. Είπε, πως «πήγαινα και ερχόμουν σε μία πόλη κοντά στα Τίρανα που είχε χυτοτεχνία και μεταλλουργία. Εκεί σπούδασα στο Αμερικανικό Πολυτεχνείο και έγινα βοηθός μηχανικός, χυτοτεχνίτης. Να φανταστείτε ότι για τον συνάδελφο που ήταν από τον Βορρά το κράτος του έδινε το δικαίωμα να αναπτυχθεί και εξελιχθεί και να γίνει μηχανικός, αλλά εγώ που ήμουν από την Χειμάρρα με τα ίδια προσόντα δεν μπορούσα να το δω ούτε στο όνειρό μου».
Εξήγησε πως «έκανα τα πιο βαριά ανταλλακτικά για τα υδροηλεκτρικά έργα, το καθένα από τα οποία είχαν βάρος 24 με 26 τόνους. Αν τα έφερναν τα ανταλλακτικά από το χυτήριο του Μιλάνου θα κόστιζε τα μαλλιά της κεφαλής της Αλβανίας, κι εγώ τα έκανα εκεί με ψίχουλα που μου έδινε το κράτος».
Μιλά με συγκίνηση για τη Χειμάρρα, λέγοντας πως «οι Χειμαρριώτες είναι Ελληνες αυτόχθονες, όλα είναι ελληνικά, τα σπίτια τα δικά μας, οι πέτρες, το δάσος, το βουνό, το λεκανοπέδιο, η εκκλησία, όλα είναι ελληνικά επί χιλιάδες χρόνια». Ο κ. Σωτήρης ευχαρίστησε και δημόσια τον «Εθνικό Κήρυκα» για την παρουσία του στην εκδήλωση, όπως έκαναν κι άλλοι ομιλητές και συγκεκριμένα ο κ. Βασίλης Κυράνης και η κ. Βασιλική Ράμμου-Τσιχλή.
Ο κ. Σωτήρης ήλθε στις Ηνωμένες Πολιτείες με την σύζυγό του Τζούλι, το 1993. Εχουν δύο καλά παιδιά, τον Φώτιο και την Αννα, που αμφότερα σπούδασαν σε πανεπιστήμια. Ο ίδιος ασχολείται με οικοδομικές εργασίες στην πόλη του Πίμποντι και παντού στη Νέα Αγγλία..
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου