Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Απεβίωσε ο Θεόδωρος Σπυρόπουλος στο Σικάγο

Κυριακή, 28 Σεπτεμβρίου, 2014

Του Θεόδωρου Καλμούκου
  • Ο Θεόδωρος Σπυρόπουλος
ΒΟΣΤΩΝΗ. Απεβίωσε στην οικία του στο Σικάγο, περιστοιχισμένος από την αγαπημένη του οικογένεια, σε ηλικία 75 ετών, ο Θεόδωρος Σπυρόπουλος, ένας από τους πιο διακεκριμένους ομογενείς, από τους πιο αφοσιωμένους Ελληνες. Ο άνθρωπος ο οποίος υπηρέτησε με ζήλο και γενναιοδωρία τη μεγάλη υπόθεση της Ελληνικής Παιδείας στην Αμερική και ο οποίος ήταν γνωστός για τη φιλανθρωπική του δράση, τόσο εδώ, όσο και στην Ελλάδα.
Ο Θεόδωρος έδωσε αποφασιστική μάχη με τον καρκίνο τους τελευταίους μήνες. Η είδηση του θανάτου, όπως ήταν φυσικό, έχει συγκλονίσει την Ομογένεια από την ώρα που ο «Εθνικός Κήρυξ» ανάρτησε τη λυπητερή είδηση στην ηλεκτρονική του έκδοση www.ekirikas.com το απόγευμα της Πέμπτης, λίγα μόλις λεπτά μετά την εκπνοή του.
Το σκήνωμα του θα τεθεί σε προσκύνημα αώριο, Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου από τις 4 έως τις 8 η ώρα το εσπέρας στο νεκροπομπείο Chapel Hill Garden West στη διεύθυνση 17 West 201 Roosevelt Road, Oak Brook Terrace και η Νεκρώσιμη Ακολουθία του στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου στη διεύθυνση 893 N. Church Road, Elmhurst, Illinois.
Ο Θεόδωρος Σπυρόπουλος ήταν μεγάλος Ελληνας και απαράμιλλος πατριώτης, αφοσιωμένος σώψυχα στον Ελληνισμό. Ηταν από τα πιο διακεκριμένα παιδιά της Ομογένειας η οποία στερείται της παρουσίας του, του ενδιαφέροντός του για τα εθνικά θέματα, ενώ η Ελληνική Παιδεία χάνει την πνοή και τον οραματιστή της, γιατί για την Ελληνική Παιδεία ζούσε και ανέπνεε ο αείμνηστος. Καταλείπει την αγαπημένη του σύζυγο Ερικα και την κόρη του Μαριάννα την οποία λάτρευε και καμάρωνε ως δικηγόρο και ως κομίσιονερ των Υδάτινων Πόρων της πολιτείας του Ιλινόις και η οποία έγραψε, πως «ο κόσμος σήμερα έχασε έναν μεγάλο άνθρωπο. Εναν άνθρωπο ο οποίος βοήθησε τόσους πολλούς ανθρώπους. Θα μας λείψει. Η καρδιά μου είναι κατώδυνη. Αιωνία του η μνήμη. 1939-2014».

Ο αείμνηστος γεννήθηκε στα Καλάβρυτα τον Αύγουστο του 1939. Εκεί μαθήτευσε στο Δημοτικό Σχολείο και στη συνέχεια τις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου το οποίο όμως τελείωσε στην Αθήνα.
Μικρό παιδί ο Θεόδωρος βίωσε στα μύχια της καρδιάς του τον τρόμο και τον εφιάλτη του πολέμου από τους Γερμανούς κατακτητές, οι οποίοι στα Καλάβρυτα πιο πολύ έδειξαν τον άκαρδη και ανάλγητη θηριωδία τους, όταν στις 13 Δεκεμβρίου του 1943 οι Γερμανοί εκτέλεσαν τον ανδρικό πληθυσμό άνω των 13 χρονών.
SPYROPOULOS THEODOROS 3Κάθε φορά που πήγαινε στα Καλάβρυτα περνούσε κι έκανε ένα σταυροκόπημα στο λόφο, ο οποίος είναι ο κρανίου τόπος των Καλαβρύτων, ποτισμένος με το αίμα των συντοπιτών του. Εκεί κοντά στον τόπο του μαρτυρίου, στο Δημοτικό σχολείο της πόλης είχαν συγκεντρώσει προηγουμένως όλους τους κατοίκους. Τα γυναικόπαιδα και τους ηλικιωμένους τους έκλεισαν μέσα στο σχολείο το οποίο και το πυρπόλησαν, αλλά αυτοί κατάφεραν να παραβιάσουν τις πόρτες και να διαφύγουν. Ιδού πώς θυμήθηκε και διηγήθηκε την τραγωδία των Καλαβρύτων σε συνέντευξή του τον Νοέμβριο του 2008 στον αγαπητό συνάδελφο Σταύρο Μαρμαρινό για το «Περιοδικό» του «Εθνικού Κήρυκα».
Είπε πως «την ημέρα εκείνη της κόλασης, ευτυχώς, η οικογένειά μας βρισκόταν έξω από την πόλη κι έτσι δεν είχαμε δικούς μας ανάμεσα στα θύματα. Θυμάμαι πάντως τις συνεχείς επιδρομές των Γερμανών, λόγω της αντίστασης των Ελλήνων ανταρτών σε όλη την περιοχή. Θυμάμαι, σαν να είναι τώρα, που καιγόντουσαν τα Καλάβρυτα. Εχω ακόμα στη σκέψη μου τους καπνούς που υψώνονταν παντού από τις πυρπολήσεις στην πόλη. Παντού ατέλειωτες φάλαγγες με Γερμανούς Ναζί που είχαν σκορπίσει το φόβο και τον τρόμο στην περιοχή από το 1941 μέχρι το 1944».

SPYROPOULOS THEODOROS 4Ενα χρόνο μετά την καταστροφή των Καλαβρύτων, μια νύχτα μπήκαν ξαφνικά οι Γερμανοί στο σπίτι της οικογένειας Σπυρόπουλου, έπιασαν τον πατέρα του και τον πήραν μαζί τους για εκτέλεση. Η κατηγορία ήταν ότι βοηθά τους αντάρτες της περιοχής που είχαν προξενήσει μεγάλες ζημιές στους Γερμανούς. Ο αείμνηστος Θεόδωρος είχε περιγράψει τις σκηνογραφίες ως εξής: «Ημουν μπροστά στην άγρια εκείνη σκηνή, που η μάνα μας σταυροκοπιόταν και έλεγε σε μένα και στα αδέλφια μου να προσευχηθούμε γιατί θα σκοτώσουν τον πατέρα μας και δεν θα γυρίσει πάλι. Δεν ξεχνιώνται τέτοιες σκηνές, σ’ όλη σου τη ζωή και μάλιστα όταν είσαι μικρό παιδί… Τον κράτησαν τον πατέρα μου επί 40 μέρες, βασανίζοντάς τον και πιέζοντάς τον για να πάρουν πληροφορίες για τους αντάρτες. Είχαν σκηνοθετήσει μάλιστα και εικονική του εκτέλεση για να κάμψουν το ηθικό του και να τον φοβίσουν, αλλά ο πατέρας μου στάθηκε παλικάρι. Στο τέλος, τον άφησαν ελεύθερο, γιατί από τη μια δεν βρήκαν κανένα συγκεκριμένο στοιχείο σε βάρος του και από την άλλη, ο πατέρας μου είχε καλό όνομα στην περιοχή».
Ο αείμνηστος Θεόδωρος μετά την αποφοίτησή του από το Λύκειο πήγε στη Σουηδία όπου σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες. Εκεί γνώρισε τη συμφοιτήτριά του τότε Ερικα, με την οποία και νυμφεύθηκε. Το 1962 επέστρεψε στην Ελλάδα για να εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, ενώ δύο χρόνια αργότερα ήλθε με τη σύζυγό του στο Σικάγο, όπου διέμεναν μερικοί συγγενείς του. Ο παππούς του, ο Δημήτριος Σπυρόπουλος, ήταν από τους πρωτοπόρους Ελληνες μετανάστες αφού έφτασε στο Σικάγο το 1888.
Ο Σταύρος Μαρμαρινός έγραψε τις εξής λεπτομέρειες στο «Περιοδικό» το Νοέμβριο του 2008: «Οταν ήλθε στο Σικάγο ζούσε μαζί με ένα από τα αδέλφια του, τον Νίκο, κοντά στον οποίο βρήκε δουλειά. Ηθελε να συνεχίσει τις σπουδές του, αλλά τότε συνέβη το μεγάλο δράμα, όταν χωρίς λόγο, κάποιο πρωινό ένας ξένος παρανοϊκός που ο αδελφός του τον είχε λυπηθεί και τον είχε πάρει στη δουλειά του επειδή τον λυπόταν, τον δολοφόνησε μέσα στο μαγαζί.
Ο νεαρός τότε Θόδωρος, έμεινε ξεκρέμαστος, χωρίς υποστήριξη, αναγκασμένος να αγωνιά για το καθημερινό ψωμί του. ‘Εγώ και η οικογένειά μου μείναμε νηστικοί, όταν σκοτώθηκε ο αδελφός μου και έχασα την υποστήριξή του. Επρεπε να τα καταφέρω’, είπε. ‘Αγωνίστηκα, πέτυχα, καταστράφηκα, ξαναπροσπάθησα και τελικά έφτασα κάπου’.
SPYROPOULOS TED 7Στην αρχή, πήγε ως πωλητής σε ένα πρατήριο βενζίνης που είχε κάποιος Ελληνας. Σε τέσσερις μήνες κατάφερε να νοικιάσει ένα βενζινάδικο. ‘Αρχισα να δουλεύω 18 ώρες την ημέρα με τη σκέψη ότι πρέπει να τα καταφέρω’, είπε. ‘Δυο χρόνια μετά, άρχισα εισαγωγές μηχανημάτων από τη Γερμανία. Η δουλειά δεν πήγε καλά, λόγω της αναπροσαρμογής της τιμής του μάρκου τότε και της κρίσης που σημειώθηκε στα πετρελαιοειδή τον ίδιο καιρό. Αναγκάστηκα να ξαναρχίσω από την αρχή. Είχα καταστραφεί οικονομικά, αλλά έπρεπε να ζήσω. Ετσι γυρνούσα από μαγαζί σε μαγαζί και πουλούσα ανταλλακτικά αυτοκινήτων και χημικά που είχα πίσω στο αυτοκίνητό μου. Με τα χρήματα που έπαιρνα, πήγαινα και αγόραζα διπλά ανταλλακτικά για να βγω πάλι να τα πουλήσω’».
Ετσι έγινε το ξεκίνημα, κι ο αείμνηστος από το 1974 μέχρι την ημέρα του θανάτου του δραστηριοποιείτο στις ακόλουθες επιχειρήσεις: Πρόεδρος, T.G.S. National Wholesalers Εμπορία Αυτοκινήτων, δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ, Ευρώπη και Μέση Ανατολή. Από το 1976 Εταίρος, A&T Oil Company Holding Company. Από 1981, Πρόεδρος, T.G.S. Petroleum Co., Inc. Πετρελαϊκά Προϊόντα, δραστηριοποιείται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από το 1985 Πρόεδρος, CAM2 International Manufacturing and Marketing, Χημικά προϊόντα και Λιπαντικά, δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ, Καναδά, Ευρώπη και Ασία. Από το 1995 Διευθυντής, GTE Engineering, Swiss.
Ο αείμνηστος παρά τις τεράστιες επιχειρηματικές του δραστηριότητες, εύρισκε χρόνο και ήταν πάντοτε στην πρώτη γραμμή των ομογενειακών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, αλλά πάνω από όλα η μεγάλη του αδυναμία ήταν η Ελληνική παιδεία, η Ελληνική Γλώσσα, ο Ελληνικός Πολιτισμός.
SPYROPOULOS TED 4
Ιδού ένα σύντομο περίγραμμα των ομογενειακών και κοινωνικών του δραστηριοτήτων, ηγεσιών και συμμετοχών:
– ΣΑΕ-ΗΠΑ Περιφερειακός Συντονιστής, Αναπληρωτής Πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ).
– Πρώην Πρόεδρος, Ελληνο-Αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου ΗΠΑ.
– Πρώην Πρόεδρος, Ενωσις Ελληνο-Αμερικανικών Οργανώσεων Ιλινόις.
– Πρόεδρος και Ιδρυτής, Υποτροφία Σπυρόπουλος για Ελληνο-Αμερικανούς Φοιτητές σε ΗΠΑ και Ελλάδα.
– Διευθυντής, Automotive Wholesalers of Illinois.
– Διευθυντής, Διεθνές Πρόγραμμα Αδελφών Πόλεων Σικάγο.
– Μέλος, AHEPA
– Μέλος, Automotive Service Industry Association (ASIA).
– Μέλος, Illinois Petroleum Marketers Association (IPMA).
– Μέλος, Export Council of USA.
– Μέλος, International Political Advisory Council.
– Μέλος, Businessmen’s Democratic National Committee (BDNC).
– Μέλος, American European Committee Association USA.
– Μέλος, AGEI Hellenic Interests of Greek Americans
– Ιδρυτικό μέλος Τεχνόπολις, Θράκη, Ελλάς, International.
– Μέλος, EEC International Visiting Council
– Πρόεδρος, Ιδρυμα «Φύτεψε τις Ρίζες σου στην Ελλάδα».
Μιλούσε απταίστως την Ελληνική, Γερμανική και Αγγλική. Είχε τιμηθεί με εκατοντάδες διακρίσεις και βραβεύσεις από Οργανισμούς, Σχολεία, Συλλόγους, Ομοσπονδίες, στην Αμερική, την Ελλάδα και την Ευρώπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου