Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Δυστυχώς για την Ηλεία η ιστορία επαλαμβάνεται

Του Θανάση Σπυρόπουλου

«Σημαντικά ωφέλη θα είχαν προκύψει για την τουριστική ανάπτυξη της Ηλείας αν στην περιοχή λειτουργούσε πολιτικό αεροδρόμιο». Αυτό είχε δηλώσει πριν από λίγα χρόνια ένας από τους πιο ισχυρούς παράγοντες του τουρισμού, ο πρόεδρος του ALDEMAR Νίκος Αγγελόπουλος, ο οποίος είχε διαπιστώσει ότι «το ενδιαφέρον ξένων τουριστικών εταιριών για τη δρομολόγηση αεροσκαφών τσάρτερ με προορισμό την Ηλεία είναι ελάχιστο έως μηδενικό, αφού δεν υπάρχει πολιτικό αεροδρόμιο».
Το παράδειγμα της Μεσσηνίας αποτελεί την καλύτερη απόδειξη των όσων ο κ. Αγγελόπουλος ανέφερε. Από τότε που άρχισε η λειτουργία του αεροδρομίου Καλαμάτας ξεκίνησε και η αύξηση της τουριστικής κίνησης, η οποία φέτος μέχρι τώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε τις τελευταίες ημέρες ο Σύνδεσμος τουριστικών επιχειρήσεων, έχει απογειωθεί κυριολεκτικά, αφού η αύξηση ανέρχεται σε 78%.
Υπήρξε τελευταία η άποψη ότι για το νομό Ηλείας δεν είναι αναγκαίο το αεροδρόμιο, γιατί ο τουρισμός του θα μπορούσε να εξυπηρετηθεί και από το αεροδρόμιο Καλαμάτας!
Είναι δικαιολογημένη και πόσο η άποψη αυτή; Αν την αναστρέψουμε θα αποδειχθεί πόσο λανθασμένη είναι. Γιατί πράγματι θα μπορούσε, σύμφωνα με την άποψη αυτή, ο νομός Μεσσηνίας να εξυπηρετείται από το αεροδρόμιο Ανδραβίδας μέχρι το 1984 που λειτουργούσε. Όμως ο τουρισμός του άρχισε να αυξάνεται μόνο όταν άρχισε να λειτουργεί το δικό του αεροδρόμιο. Οι εξελίξεις μάλιστα της περασμένης εβδομάδας, σύμφωνα με τις οποίες το αεροδρόμιο Τρίπολης παραχωρείται στην Πολεμική και Πολιτική αεροπορία και από τον επόμενο χρόνο μπορεί να λειτουργήσει ως πολιτικό δεν αφήνουν περιθώρια ούτε και να το σκέπτεται κάποιος ότι ένας νομός που θέλει ν’ αναπτυχθεί τουριστικώς δεν χρειάζεται αεροδρόμιο, όταν διαθέτουν τούτο οι γειτονικοί του νομοί.
Ωστόσο τελευταία υπήρξαν ενδείξεις ότι κάποιες αόρατες δυνάμεις αντιδρούν στην επαναλειτουργία του αεροδρομίου Ανδραβίδας με την αιτιολογία ότι σε μικρή απόσταση λειτουργεί το αεροδρόμιο Αράξου. Και η πιο ηχηρή αντίδραση αποκαλύφθηκε με τη διαγραφή και μεταφορά σε άλλα έργα του ποσού των 20 εκατ. ευρώ που είχε εγγραφεί από το 2007 στο ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδος για το αεροδρόμιο Ανδραβίδας. Βέβαια το επιχείρημα που χρησιμοποιούν είναι λανθασμένο, γιατί αν ήταν σωστό και ο νομός Αχαΐας, λόγω μικρής απόστασης εξυπηρετείτο από το αεροδρόμιο Ανδραβίδας, το 1984 οι τότε ισχυροί Αχαιοί παράγοντες δεν θα το μετέφεραν στον Άραξο.
Φαίνεται όμως ότι οι αόρατες αυτές δυνάμεις έχουν φέρει αποτέλεσμα, αφού μέχρι τώρα δεν προχώρησε η κατασκευή του αεροδρομίου. Κάθε φορά που το έργο ωριμάζει και είναι έτοιμο για δημοπράτηση, παρεμβαίνει κάποια αόρατη δύναμη που δημιουργεί και κάποιο πρόβλημα αναβολής. Βεβαίως οι αόρατες αυτές δυνάμεις λειτουργούν στο παρασκήνιο, γιατί δεν τολμούν να εμφανιστούν στο προσκήνιο. Απόδειξη τούτου υπήρξε το γεγονός ότι κάποιος παράγοντας προέβη σε ορισμένους απαράδεκτους χαρακτηρισμούς, όταν όμως προκλήθηκε να δώσει τις ενδεδειγμένες διευκρινίσεις και εξηγήσεις, προτίμησε να εφαρμόσει τη λαϊκή παροιμία που αναφέρει ότι η «σιωπή είναι χρυσός».
Επειδή πιστεύω ότι οι αντιδράσεις από τις αόρατες δυνάμεις θα συνεχιστούν και πιθανόν να κλιμακωθούν, θα πρέπει να υπάρξουν ανάλογες αλλά έντονες αντιδράσεις από τους μαζικούς φορείς και κατοίκους του Νομού με πρωτοβουλία των Δημάρχων και Δημοτικών Συμβουλίων του Ηλειακού κάμπου. Σε αντίθετη περίπτωση ο νομός μας θα υποστεί ό,τι ακριβώς υπέστη το 1975 με τη ματαίωση κατασκευής των μεγάλων βιομηχανικών σφαγείων και κρεαταγοράς Πύργου – Αμαλιάδας.
Να θυμίσουμε ότι το 1975 η τότε Κυβέρνηση προγραμμάτισε την ίδρυση πέντε μεγάλων βιομηχανικών σφαγείων και κρεαταγορών σε ισάριθμους νομούς της χώρας. Μεταξύ των νομών αυτών συμπεριλαμβάνετο και ο νομός Ηλείας για λογαριασμό των δήμων Πύργου και Αμαλιάδας. Προς τούτο το υπουργείο Γεωργίας ζήτησε από τους συγκεκριμένους δήμους την εξεύρεση κατάλληλου οικοπέδου. Οι Δήμοι μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις πρότειναν σαν κατάλληλο οικόπεδο δημόσια έκταση στη θέση Μεσολογγάκι που βρίσκεται στο ενδιάμεσο των δύο Δήμων.
Ωστόσο παράγοντας του νομού Ηλείας με το πρόσχημα ότι για τμήμα του προταθέντος οικοπέδου υπήρχαν αιτήσεις διοικητικής παραχώρησής του, ανακοίνωσε ότι οι δήμοι Πύργου και Αμαλιάδας δεν παραχώρησαν κατάλληλο οικόπεδο, ενώ αντίθετα κατάλληλο οικόπεδο παραχώρησε ένας άλλος (μικρός) Δήμος, όπου πρότεινε να κατασκευαστούν τα μεγάλα αυτά βιομηχανικά σφαγεία.
Μετά από δημοσιογραφική έρευνα που διενεργήσαμε μεταξύ άλλων και στο υποθηκοφυλάκιο της περιοχής του μικρού αυτού Δήμου διαπιστώσαμε ότι όχι μόνο δεν διέθετε κατάλληλο για τα σφαγεία οικόπεδο, αλλ’ ούτε και οποιαδήποτε οικοπεδική έκταση. Από προέκταση δε της έρευνας προέκυψε ότι σημαντικό στέλεχος της κεντρικής εξουσίας που κατάγετο από τον μικρό αυτό Δήμο και είχε στενές διασυνδέσεις με τον παραπάνω παράγοντα του νομού Ηλείας, είχε μεριμνήσει για την έκδοση απόφασης για χρηματοδότηση του δήμου αυτού με σκοπό την αγορά κατάλληλου οικοπέδου για την ανέγερση των σφαγείων. Όμως δεν πρόλαβε να γίνει η αγορά του οικοπέδου, γιατί μετά τον θόρυβο που ξέσπασε η απόφαση χρηματοδότησης ανακλήθηκε.
Ακολούθησαν έντονες διαμαρτυρίες και γενικές απεργίες τόσο στον Πύργο όσο και στην Αμαλιάδα, όπου για πρώτη φορά δεν άνοιξαν ούτε και τα περίπτερα. Το τελικό αποτέλεσμα όμως ήταν το έργο των μεγάλων βιομηχανικών σφαγείων Πύργου – Αμαλιάδας και κρεαταγοράς να ματαιωθεί, αφού μεταφέρθηκε προς κατασκευή σ’ άλλο νομό. Πολύ αργότερα κατασκευάστηκαν στη θέση Μεσολογγάκι τα μικρά σφαγεία Πύργου – Αμαλιάδας, που λειτούργησαν για λίγα χρόνια.
Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου