Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Σαμαράς: «Δεν απαιτείται άλλο πακέτο»

 - Μέρκελ: «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σας στηρίξουμε»

Η φωτογραφία τα λέει όλα: 
Ο Σαμαράς "γέρνει".  Ευτυχώς που τον κρατάει η Μέρκελ να μην πέσει
Η Ανγκελα Μέρκελ ανταλλάσσει χειραψία με τον Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο
Σαμαράς: «Δεν απαιτείται άλλο πακέτο» - Μέρκελ: «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σας στηρίξουμε»
Την ικανοποίηση της Γερμανίας για την εξέλιξη του προγράμματος ανάκαμψης της Ελλάδας εξέφρασε η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο, το μεσημέρι της Τρίτης.
«Η Ελλάδα αφήνει την κρίση πίσω. Δεν απαιτείται νέο πακέτο βοήθειας» ξεκαθάρισε ο κ. Σαμαράς.

«Πολύ σύντομα η Ελλάδα θα πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης», δήλωσε η Ανγκελα Μέρκελ μετά την συνάντηση με τον έλληνα Πρωθυπουργό, η οποία διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα.

Η κυρία Μέρκελ συμπλήρωσε ότι η Γερμανία θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να στηρίξει την Ελλάδα.

«Είχαμε μια εντατικότατη συνομιλία για τις διμερείς σχέσεις. Είναι ευχάριστο το γεγονός ότι υπάρχουν θετικά δείγματα και μηνύματα. Είμαστε σίγουροι ότι σύντομα θα ανακάμψει η οικονομία της χώρας» σημείωσε η καγκελάριος.
Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα εξετάζει τις επόμενες φάσεις, τα βήματα για την ολοκλήρωση του προγράμματος με την τρόικα. «Διαπιστώνουμε πρόοδο, είμαστε σίγουροι ότι τα επόμενα βήματα θα γίνουν σε σύντομο διάστημα» τόνισε.
Η Ανγκελα Μέρκελ σημείωσε ότι η Γερμανία είναι υποστηρικτική στο θέμα των δανείων προς τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι η διαφαινόμενη ανάκαμψη οφείλεται στις μεταρρυθμίσεις.
Η Μέρκελ συνέχισε λέγοντας ότι η Γερμανία συνεργάζεται με την Ελλάδα, ενώ αναφέρθηκε - όπως και στην προηγούμενη συνάντησή της με τον κ. Σαμαρά - στην υψηλή ανεργία και στους δύσκολους καιρούς για την χώρα.
«Ειδικά για τους ανθρώπους στην Ελλάδα, ξέρω πόσο δύσκολοι είναι οι καιροί. Τα πρώτα δείγματα επιτυχίας γίνονται πλέον ορατά. Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να σας στηρίξουμε» κατέληξε.

Σαμαράς: «Δεν απαιτείται νέο πακέτο»
Από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε την ανάγκη να δοθεί στην Ελλάδα περιθώριο για φοροελαφρύνσεις επαναλαμβάνοντας ότι δεν απαιτείται τρίτο πακέτο βοήθειας. Σημείωσε πολλές φορές τη δέσμευση της κυβέρνησης του για υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, ενώ πολύ προσεκτική ήταν η απάντησή του στην ερώτηση περί δρομολογούμενου «βελούδινου διαζυγίου» με το ΔΝΤ.
Απέρριψε τον όρο «διαζύγιο», σημειώνοντας ότι η Ελλάδα - βάσει των εκτιμήσεων - το 2015 μπορεί να τα καταφέρει χωρίς νέα δάνεια από τους διεθνείς πιστωτές. Αν αυτό επιτευχθεί, πρόκειται για επιτυχία που καταφέραμε μαζί με τους εταίρους και το ΔΝΤ, είπε.
Η τελική λύση για τη βιωσιμότητα του χρέους αναμένεται μετά τα stress test των τραπεζών και την τελευταία αξιολόγηση από την τρόικα, πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι περιμένει νέες ρυθμίσεις και διευκολύνεις από τους εταίρους, σημειώνοντας παράλληλα ότι το χρέος είναι ελέγξιμο μέσα από τα πρωτογενή πλεονάσματα και τις αποκρατικοποιήσεις.
Οι αγορές εμπιστεύονται την ελληνική οικονομία, τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς. «Η Ελλάδα πέτυχε να βγει από την ύφεση μετά από έξι χρόνια, στο τρίτο τρίμηνο του 2014» είπε ο Πρωθυπουργός και σημείωσε πως η Ελλάδα πέτυχε σειρά δύσκολων στόχων σε συντομότερο διάστημα από ό,τι προβλεπόταν.
Αναφέρθηκε στο πρωτογενές πλεόνασμα και στην έξοδο στις αγορές, όπως και στις θετικές αποδόσεις των ομολόγων. Επισήμανε δε ότι η Ελλάδα αναδεικνύεται σε συντελεστή ενεργειακής ασφάλειας.



«Η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, νωρίτερα από τους στόχους, και το ίδιο έκανε και το 2014. Βγήκαμε στις αγορές δύο χρόνια νωρίτερα, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων πάνε πολύ καλά, και αυτά υποδεικνύουν ότι οι αγορές εμπιστεύονται την ελληνική οικονομία», είπε ο έλληνας Πρωθυπουργός.
Πρόσθεσε επίσης πως «καταφέραμε να ανακεφαλαιοποιήσουμε τις τράπεζές μας και πως ύστερα από πολύ σκληρή λιτότητα, η θέση της οικονομίας στη διεθνή λίστα ανταγωνιστικότητας, βελτιώνεται».
Ο κ. Σαμαράς είπε πως επισήμανε  στην καγκελάριο ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί άλλο πακέτο  βοήθειας και πώς από του χρόνου περιμένει ανάπτυξη 2,9% και 3,7% για το 2016.
Αναφερόμενος στο χρέος της χώρας, είπε πως είναι δεδομένος ο έλεγχός του  και ότι αυτό θα μπορεί στο μέλλον να αποπληρώνεται από τα πρωτογενή πλεονάσματα. «Η Ελλάδα θα προτείνει σύντομα ένα δικό της πλαίσιο μεταρρυθμίσεων και τα επόμενα χρόνια, μετά το Μνημόνιο» τόνισε ο κ. Σαμαράς.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, έδωσε έμφαση και στον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα ως συντελεστή ενεργειακής ασφάλειας, τόσο εξαιτίας της συμμετοχής της χώρας στην κατασκευή του αγωγού TAP όσο και μελλοντικά στη διακίνηση υγροποιημένου αερίου.
Ωστόσο, ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε την ανεργία ως υπερβολικά υψηλή, παρά τη μικρή μείωση που έχει παρουσιάσει και πρόσθεσε πως η Ελλάδα έχει ανάγκη από φοροελαφρύνσεις ώστε να ανακουφιστούν οι πολίτες που σήκωσαν το βάρος μιας πολύ δύσκολης οικονομικής προσαρμογής τα τελευταία έξι χρόνια».
Τέλος, είπε ότι υπογράμμισε στην κυρία Μέρκελ πως η Ελλάδα κερδίζει έναν νέο ρόλο μέσω της συμμετοχής της στους αγωγούς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, αλλά και με τα δικά της ενεργειακά αποθέματα. «Έρευνες στη δυτική Ελλάδα και νότια της Κρήτης ξεπερνούν τις αρχικές προσδοκίες σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Έτσι η Ελλάδα μπορεί να γίνει προπύργια ασφάλειας όταν προ ετών εθεωρείτο ο αδύνατος κρίκος» ανέφερε.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου