Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΥΝΟΕΙΤΑΙ ΑΠΟ: ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ, ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΜΙΚΡΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ Αυτοδυναμία στο κόκκινο

Η συνεχής συρρίκνωση του δικομματισμού, οι ευνοϊκές δημοσκοπήσεις και το τέλος εποχής που διαγράφεται για ορισμένα από τα μικρά κόμματα αυτής της Βουλής, δείχνουν το μοναδικό δρόμο που ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να βαδίσει αν θέλει να κυβερνήσει, και αυτός δεν είναι άλλος από την αυτοδυναμία.
Και αν μέχρι πρόσφατα στην αξιωματική αντιπολίτευση ψιθύριζαν χαμηλόφωνα τα περί αυτοδυναμίας, τώρα αυτή η τακτική αλλάζει άρδην, προετοιμάζονται εξορμήσεις στελεχών στην περιφέρεια και άπαντες στις δημόσιες εμφανίσεις θέτουν ανοιχτά το στόχο της αυτοδυναμίας στις ερχόμενες εκλογές.
Στόχος που σε αυτή τη φάση χαρακτηρίζεται εσωκομματικά ως εφικτός όχι μόνον στα επιτελικά κλιμάκια αλλά στο σύνολο του ΣΥΡΙΖαϊκού φάσματος, σύμφωνα και με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν να ανοίγει προοδευτικά η διαφορά με τη Ν.Δ. Ταυτόχρονα, τα μηνύματα από το εξωτερικό και προσκλήσεις σαν του ΔΝΤ στον Γιώργο Σταθάκη ενισχύουν την εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παλεύει με αξιώσεις την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, καθώς φαίνεται πως στους διεθνείς κύκλους η ελληνική Αριστερά αναγνωρίζεται ως καταλύτης εξελίξεων μιας βέβαιης πολιτικής αλλαγής.
«Απέχουμε μόλις μια ανάσα», λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση και κάθε άλλη συζήτηση μοιάζει περιττή την ώρα που ο Αντώνης Σαμαράς δέχεται το ένα πλήγμα μετά το άλλο χάνοντας και τις τελευταίες ελπίδες να επιβιώσει από την απροθυμία του Βερολίνου και της Ανγκελα Μέρκελ να στηρίξουν μια κυβέρνηση που θεωρούν «τελειωμένη». Αλλά και από το γεγονός ότι ορισμένα από τα υπάρχοντα κόμματα με τα οποία θα μπορούσε να συμφωνηθεί συμμαχία, κατά τα φαινόμενα πιθανόν να μην εκπροσωπούνται στη νέα Βουλή που θα προκύψει.
Που σημαίνει, λογικά, ότι θα ήταν αστοχία ολκής από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ να κινηθεί θέτοντας στο επίκεντρο της στρατηγικής του τις συνεργασίες, όταν γνωρίζει καλά πως δύο από τους εν δυνάμει συμμάχους του, η ΔΗΜΑΡ και δευτερευόντως οι ΑΝΕΛ, πολύ πιθανόν να μη βρίσκονται εντός του Κοινοβουλίου την επαύριον της εκλογικής αναμέτρησης. Δεδομένης, φυσικά, της άρνησης του ΚΚΕ που θα είναι -πλην απροόπτου- εντός της Βουλής αλλά με την ίδια ισχυρή αρνητική διάθεση για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, παράλληλα, και από ηγεμονική θέση πια, προχωρεί σε κινήσεις καθιστώντας σαφές, εντός και εκτός Ελλάδας, ότι ετοιμάζεται να παραλάβει τα ηνία της χώρας. Αυτό ήταν το βασικό νόημα της συνάντησης της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Γιάννη Δραγασάκη, παρουσία των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη, με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργου Στουρνάρα, με αφορμή όσα υποστήριξε ο Α. Γεωργιάδης, πως, δηλαδή, αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, θα σηκώσει τα χρήματά του από τις τράπεζες.
Ο κ. Δραγασάκης σε αυτή τη συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα εμφανίστηκε ως ο επόμενος υπουργός Οικονομικών, διαμηνύοντας ότι θα λογοδοτήσουν όσοι παίξουν παρόμοια παιχνίδια και τονίζοντας πως «δεν κινδυνεύει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κινδυνεύουν οι καταθέσεις» από ανεύθυνες δηλώσεις περί bank run.
Το ίδιο νόημα κυβερνητικής προετοιμασίας δίνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και για την παρουσία του Γιώργου Σταθάκη στην Ουάσιγκτον, στο ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα, και τις διεθνείς επαφές του Αλέξη Τσίπρα που προηγήθηκαν και προκαλούν σχόλια.
Δηλαδή, ότι όλο και περισσότεροι στο εξωτερικό συνειδητοποιούν ότι οι προσεχείς εκλογές θα αναδείξουν τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτη δύναμη και ότι η κυβέρνηση μιας χώρας οφείλει να συνομιλεί με τους πάντες. «Το γεγονός ότι διαφωνούμε με την επιλογή Στουρνάρα για τη θέση του διοικητή της ΤτΕ, δεν σημαίνει ότι αγνοούμε το θεσμικό του ρόλο. Οσο για τον κ. Ασμουσεν, θυμίζουμε ότι έχει συναντηθεί ήδη δύο φορές με τον Αλ. Τσίπρα και ως μέλος της ΕΚΤ και ως υφυπουργός της κυβέρνησης Μέρκελ. Είναι γεγονός πάντως ότι οι προπαγανδιστές της κυβέρνησης έχουν πάθει "κοκομπλόκο"», είπε ο Δημήτρης Παπαδημούλης συμπυκνώνοντας τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ.
Το γενικό πρόσταγμα για αυτοδυναμία δόθηκε την Τρίτη μέσω non paper που κυκλοφόρησε και στο οποίο για πρώτη φορά δημοσίως διαπιστώνεται ότι ο στόχος είναι εφικτός, κάνοντας εκτενή αναφορά στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενος ειδικότερα τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων -και όχι μόνον την πρόθεση ψήφου- αναδεικνύει τη μεγάλη αποδοχή των εξαγγελιών του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ θεωρώντας δεδομένο ότι η ριζοσπαστική αριστερά πλέον προβάλλει ως η μοναδική εναλλακτική για τους πολίτες. Και, ακόμη, πως τόσο το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ όσοι και οι διεθνείς πρωτοβουλίες και επαφές καθιστούν την Αριστερά ως τη μόνη αξιόπιστη κυβερνητική λύση.
Στο ίδιο ενημερωτικό σημείωμα γίνεται μια χρονική αναδρομή από τις ευρωεκλογές έως τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα στο καλοκαίρι και τη ΔΕΘ επισημαίνοντας ότι η καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, οι πρωτοβουλίες για τη ΔΕΗ και τους αιγιαλούς, καθώς και η συγκρότηση συμμαχιών στην κοινωνική βάση και αίτημα την υπεράσπιση του δημόσιου πλούτου, ήταν τα κρίσιμα σημεία που αύξησαν ραγδαία την επιρροή του κόμματος στην εκλογική βάση.
Στον ΣΥΡΙΖΑ, πλέον, ετοιμάζουν τη μεγάλη πολιτική εξόρμηση των προσεχών ημερών, που θα έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας «πορείας προς το λαό» με περιοδείες στελεχών και τη διοργάνωση 13 περιφερειακών συνδιασκέψεων, όπου θα συζητηθεί και συγκεκριμενοποιηθεί ανά περιφέρεια ξεχωριστά το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Πηγή: Σαν Σήμερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου