Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Deutsche Welle: Το Βερολίνο δεν θα δεχθεί εκπτώσεις στις μεταρρυθμίσεις από την Αθήνα

Τον μονόδρομο των μεταρρυθμίσεων θα δείξει η Ανγκελα Μέρκελ στον Αντώνη Σαμαρά, όπως εκτιμά η Deutsche Welle.Πηγή: Phasma
Deutsche Welle: Το Βερολίνο δεν θα δεχθεί εκπτώσεις στις μεταρρυθμίσεις από την Αθήνα
«Σαμαράς στο Βερολίνο: Οχι "εκπτώσεις" στις μεταρρυθμίσεις για την Αθήνα», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στη γερμανόφωνη υπηρεσία της Deutsche Welle ενόψει της συνάντησης σήμερα Τρίτη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.
«Ο ελληνας πρωθυπουργός ελπίζει για κατανόηση, για επιδιωκόμενες ελαφρύνσεις σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή των δανείων. Για μια χαλάρωση της πορείας μεταρρυθμίσεων μάλλον δεν θα λάβει υποστήριξη», αναφέρει το δημοσίευμα και προσθέτει ότι «οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης αναγκάστηκαν ξανά και ξανά τις τελευταίες ημέρες στην ενημέρωση των συντακτών στο Βερολίνο, με αφορμή την επίσκεψη του ελληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, να ξεκαθαρίσουν το αυτονόητο: οι δυο τους θα μιλήσουν για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και ο Αντώνης Σαμαράς θα ενημερώσει πώς κατά την άποψή του θα προχωρήσει η Ελλάδα - αλλά δεν θα υπάρξουν διμερείς διαπραγματεύσεις για αυτό. Συνομιλητής της Ελλάδας είναι οι δανειστές της τρόικας».
Σύμφωνα με τον συντάκτη, ο κ. Σαμαράς αναζητά πολιτική στήριξη, καθώς την επόμενη εβδομάδα αναμένεται στην Αθήνα η τρόικα. Πιθανώς, επισημαίνει, για τελευταία φορά, για να διαπραγματευτεί με την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του τρέχοντος δεύτερου δανειακού προγράμματος για περαιτέρω περικοπές κοινωνικών παροχών και μια μεγαλύτερη απελευθέρωση της αγοράς εργασίας.
«Οχι μια εύκολη υπόθεση, μιας και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δήλωσαν κατά την τελευταία τους συνάντηση ότι η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει πλήρως το πακέτο μεταρρυθμίσεων που είναι συνδεδεμένο με τα δάνεια. Μπορεί κανείς να υποθέσει ότι η ελληνική κυβέρνηση, όπως και κατά το παρελθόν, θα το κάνει και θα περάσει τους αντίστοιχους νόμους στην Βουλή. Αυτό θα πει ο κ. Σαμαράς στην καγκελάριο», επισημαίνεται στο άρθρο.

Πώς θα καλυφθούν τα χρηματοδοτικά κενά;
Πολύ πιο σημαντικά είναι για τον έλληνα πρωθυπουργό τα θέματα χρηματοδότησης και χρέους, υποστηρίζει ο συντάκτης και συνεχίζει: «Πώς θα καλύψει η χώρα τα διαφαινόμενα χρηματοδοτικά κενά στον προϋπολογισμό του 2015; Η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει ένα τρίτο δανειακό πακέτο της τρόικας. Αν και οι τόκοι για αυτό θα ήταν κατά το ήμισυ χαμηλότεροι, θέλουν να χρηματοδοτήσουν την χρηματοδοτική ανάγκη μέσω έκδοσης κρατικών ομολόγων. Ο λόγος: το δάνειο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Δανείου θα ήταν συνδεδεμένο με μέτρα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων, αντιθέτως, τα δάνεια από τις χρηματοοικονομικές αγορές όχι. Για να βρει η Ελλάδα όμως αγοραστές για τα ομόλογά της πρέπει να είναι αξιόπιστη. Αλλά πόσο αξιόπιστη είναι μια χώρα με ένα βουνό χρέους, το οποίο θα υπερβεί αυτόν τον χρόνο το 177% του ΑΕΠ της;».
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη ότι σημαντικό κριτήριο για την πιστοληπτική ικανότητα είναι η τελική αξιολόγηση του δεύτερου δανειακού πακέτου από την τρόικα. «Οσο πιο θετική είναι, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες της ελληνικής κυβέρνησης να βρει χρήματα στις διεθνείς αγορές», αναφέρει ο συντάκτης και τονίζει ότι ακριβώς σε αυτό το σημείο μπαίνει «στο παιχνίδι» η γερμανίδα καγκελάριος, διότι, όπως αναφέρει, «η αξιολόγηση της τρόικας υπόκειται πάντα και σε πολιτικές σκέψεις».
Αντίστοιχα, εκτιμά, ο κ. Σαμαράς θα ζητήσει τη στήριξη της κυρίας Μέρκελ ώστε η τελική έκθεση να είναι όσο το δυνατόν πιο θετική. «Πέρα από αυτό, ο κ. Σαμαράς θα θελήσει να κερδίσει την καγκελάριο σε ό,τι αφορά τη μείωση των τόκων και την χρονική επιμήκυνση στην αποπληρωμή των ήδη ληφθέντων δανείων», επισημαίνει ο συντάκτης και προσθέτει ότι «ένα κούρεμα χρέους - αυτό το γνωρίζει και ο κ. Σαμαράς - δεν θα το δέχονταν οι δανειστές». Η κυρία Μέρκελ θα μπορούσε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να συμφωνήσει περισσότερο σε ελαφρύνσεις στην αποπληρωμή των δανείων από ό,τι σε ελαφρύνσεις στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
Ο συντάκτης αναφέρει ακόμη ότι «από τότε που η κυβέρνηση Σαμαρά ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια την πορεία μεταρρυθμίσεων, η καγκελάριος επαινεί τις προσπάθειες της Ελλάδας» και σημειώνει ότι «μόλις τη Δευτέρα (εννοεί χθες) εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ κατά την ενημέρωση των συντακτών στο Βερολίνο, εξ ονόματος της προϊσταμένης του, εκτίμηση για την κυβέρνηση Σαμαρά».
Διευκρινίζει όμως ότι «το Βερολίνο φοβάται ότι με τη λήξη της επιτήρησης της τρόικας στο τέλος του έτους η μεταρρυθμιστική βούληση στην Ελλάδα θα μπορούσε να υποχωρήσει, η παλιά τσαπατσουλιά να επανέλθει και οι έως τώρα προσπάθειες να αποβούν μάταιες».

Δεν προκαλεί ανατριχίλα μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ...
Σύμφωνα με συγκλίνουσες αναφορές των ΜΜΕ στην Ελλάδα, ο κ. Σαμαράς, συνεχίζει το ρεπορτάζ, θα αναφέρει ένα ακόμη θέμα στο Βερολίνο, δηλαδή την πιθανότητα εκλογών, από τις οποίες θα μπορούσε να προκύψει μια κυβέρνηση της Αριστεράς.
«Αιτία για τη διεξαγωγή εκλογών θα ήταν η πιθανή αποτυχία του Κοινοβουλίου στις αρχές του επόμενου έτους να εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τις καλύτερες πιθανότητες να κερδίσει πρόωρες εκλογές έχει ο συνασπισμός της Αριστεράς ΣΥΡΙΖΑ. Στις δημοσκοπήσεις βρίσκεται σταθερά με 4% μπροστά από τους συντηρητικούς.
Μπορεί όμως κανείς να αμφιβάλλει για το εάν η κυρία Μέρκελ είναι πρόθυμη να παραχωρήσει στην Ελλάδα «έκπτωση στις μεταρρυθμίσεις» προκειμένου να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη, διότι από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει ξεκάθαρα την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, μια κυβέρνηση της Αριστεράς δεν προκαλεί πλέον ανατριχίλα στο Βερολίνο», καταλήγει το δημοσίευμα. 
Πηγή:ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου