Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 20 Αυγούστου 2023

Υψηλό 21 ετών για τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων 18 Αυγούστου 2023

 Δευτέρα, 21 Αυγούστου, 2023

Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στις Ηνωμένες Πολιτείες εκτοξεύτηκαν στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και 21 χρόνια, εντείνοντας την πίεση που δέχονται τα νοικοκυριά από την άνοδο του κόστους ζωής. 
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ενυπόθηκων δανείων Freddie Mac, ο μέσος όρος του σταθερού επιτοκίου των στεγαστικών δανείων 30 ετών αυξήθηκε στο 7,09%, από το 6,96% που ήταν την περασμένη εβδομάδα. 
Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από τον Απρίλιο του 2002, όταν τα επιτόκια είχαν αγγίξει το 7,13%. Σύμφωνα με την Freddie Mac, η άνοδος των επιτοκίων των στεγαστικών ακολουθούν την ανοδική πορεία των επιτοκίων από τη Fed αλλά και την εκτίναξη των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων. 
Στη Wall Street, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς άγγιξε το 4,3%, ήτοι το υψηλότερο επίπεδο εδώ και 16 χρόνια! Πριν από έναν χρόνο τα επιτόκια ήταν κοντά στο 5%. Η άνοδος κατά πάνω από δύο μονάδες μέσα σε έναν χρόνο μπορεί να αποδειχθεί άκρως επώδυνη για τους δανειολήπτες. Αν και τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων δεν συνδέονται απευθείας με τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών, τείνουν να ακολουθούν πολύ στενά την πορεία των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας. 

Με τη Federal Reserve να αυξάνει αισθητά τα επιτόκια, η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς έχει εκτιναχθεί στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008. Ανάλογη είναι η εικόνα για τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην Ευρώπη. 
Ετσι αρκετοί αναλυτές φοβούνται ότι το βάρος των στεγαστικών δανείων θα εξελιχθεί σε σοβαρή απειλή και για την οικονομία της Γηραιάς Ηπείρου. Παρόλα αυτά αρκετές κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων η ελληνική και η ισπανική, έχουν προωθήσει σε συνεργασία με τις τράπεζες μέτρα για να ελαφρυνθεί κάπως το βάρος – τουλάχιστον για τους συνεπείς δανειολήπτες. 

Για να εξηγήσει τι σημαίνει η αύξηση των επιτοκίων, η «Wall Street Journal» δίνει το παράδειγμα δανειολήπτη που αγοράζει σπίτι 500.000 δολαρίων με προκαταβολή 20%. Με το επιτόκιο στο 4% μπορεί να περιμένει ότι θα πληρώσει τόκους 290.000 δολαρίων σε περίοδο 30 ετών για το δάνειο των 400.000 δολαρίων. Με το επιτόκιο στο 7% οι τόκοι εκτινάσσονται στα 560.000 δολάρια. Σε κάθε περίπτωση και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού αγοραστές, πωλητές και επενδυτές στην αγορά ακινήτων αρχίζουν να συνηθίζουν στην ιδέα πως τα υψηλά επιτόκια ήρθαν για να μείνουν – και μάλιστα για πολύ περισσότερο από όσο αρχικά υπολογιζόταν. 
Δεν αποκλείεται μάλιστα να αυξηθούν περαιτέρω κόντρα σε προσδοκίες που είχαν γεννηθεί τον περασμένο μήνα για πάγωμα ή ακόμη και μείωσή τους μέσα στο επόμενο διάστημα. Αξίζει να θυμίσουμε πως κατά την περίοδο της πανδημίας τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων είχαν υποχωρήσει κάτω από το 3% με αποτέλεσμα να κάνουν άλμα οι πωλήσεις κατοικιών. Η αυξημένη ζήτηση σήμαινε και άνοδο των τιμών. Τώρα το κλίμα έχει αλλάξει άρδην. Η μέση τιμή κατοικιών στο Οστιν του Τέξας ήταν μειωμένη κατά 19% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, ενώ στο Σαν Φρανσίσκο υποχώρησε κατά 11% σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει η «Wall Street Journal».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου