Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022

Χειρουργούν με φακούς καθώς οι ηλεκτρικοί σταθμοί δέχονται ρωσικές βόμβες

ΧΕΡΣΟΝΑ. ΟΥΚΡΑΝΙΑ. («ΑΡ»). Ο Δρ Ολεχ Ντούντα (Oleh Duda), καρκινοχειρουργός σε νοσοκομείο στο Λβιβ της Ουκρανίας, βρισκόταν στη μέση μιας περίπλοκης και επικίνδυνης χειρουργικής επέμβασης όταν άκουσε εκρήξεις κοντά. Λίγες στιγμές αργότερα τα φώτα έσβησαν. Ο Ντούντα δεν είχε άλλη επιλογή από το να συνεχίσει να εργάζεται μόνο με έναν προβολέα για φως. Τα φώτα επανήλθαν όταν μια γεννήτρια κλωτσούσε τρία λεπτά αργότερα, αλλά ένιωθε σαν μια αιωνιότητα. «Αυτά τα μοιραία λεπτά θα μπορούσαν να κοστίσουν στον ασθενή τη ζωή του», είπε ο Ντούντα στο «Associated Press».

Η εγχείριση σε μεγάλη αρτηρία έλαβε χώρα στις 15 Νοεμβρίου, όταν η πόλη στη Δυτική Ουκρανία υπέστη μπλακ άουτ καθώς η Ρωσία εξαπέλυσε ένα ακόμη πυραυλικό μπαράζ ενάντια στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας, καταστρέφοντας σχεδόν το 50% των ενεργειακών εγκαταστάσεων της χώρας.

Τα καταστροφικά χτυπήματα που συνεχίστηκαν την περασμένη εβδομάδα και βύθισαν τη χώρα στο σκοτάδι για άλλη μια φορά, πίεσαν και διέκοψαν το Σύστημα Υγείας, ήδη χτυπημένο από χρόνια διαφθοράς, κακοδιαχείρισης, πανδημίας Covid-19 και εννέα μήνες πολέμου.

Οι προγραμματισμένες λειτουργίες αναβάλλονται. Τα αρχεία ασθενών δεν είναι διαθέσιμα λόγω διακοπών στο Διαδίκτυο και οι νοσηλευτές διασώστες αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν φακούς για να εξετάσουν ασθενείς σε σκοτεινά διαμερίσματα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το Σύστημα Υγείας της Ουκρανίας αντιμετωπίζει «τις πιο σκοτεινές μέρες του στον πόλεμο μέχρι στιγμής», εν μέσω της αυξανόμενης ενεργειακής κρίσης, της έναρξης του κρύου χειμώνα και άλλων προκλήσεων. «Αυτός ο χειμώνας θα είναι απειλητικός για τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ουκρανία», δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Δρ Χανς Κλούγκε (Hans Kluge).

Προέβλεψε ότι 2 έως 3 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αναζητώντας ζεστασιά και ασφάλεια και «θα αντιμετωπίσουν μοναδικές προκλήσεις για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των αναπνευστικών λοιμώξεων όπως ο Covid-19, η πνευμονία και η γρίπη».

Την περασμένη εβδομάδα, το Καρδιολογικό Ινστιτούτο του Κιέβου δημοσίευσε στη σελίδα του στο Facebook ένα βίντεο με χειρουργούς να πραγματοποιούν επέμβαση καρδιάς σε ένα παιδί με το μόνο φως να προέρχεται από τους προβολείς και έναν φακό που λειτουργεί με μπαταρία. «Χαρείτε Ρώσοι, ένα παιδί είναι στο χειρουργικό τραπέζι και κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης τα φώτα έχουν σβήσει εντελώς», είπε στο βίντεο ο Δρ Μπόρις Τοντούροφ (Boris Todurov), διευθυντής του ινστιτούτου στην πρωτεύουσα. «Τώρα θα ενεργοποιήσουμε τη γεννήτρια – δυστυχώς, θα χρειαστούν λίγα λεπτά».

Επιθέσεις έπληξαν, επίσης, νοσοκομεία και εξωτερικά ιατρεία στη Νοτιοανατολική Ουκρανία. Ο ΠΟΥ ανέφερε σε δήλωση την περασμένη εβδομάδα ότι έχει επαληθεύσει τουλάχιστον 703 επιθέσεις μεταξύ 24 Φεβρουαρίου (όταν ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν στην Ουκρανία) και 23 Νοεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου