Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022

«Δεν έμεινε τίποτα», μετά τον σεισμό στη Δυτική Ιάβα – Στους 268 οι νεκροί

 Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου, 2022

ΔΥΤΙΚΗ ΙΑΒΑ. Για ώρες ο Αρίς κοιτούσε τον εκσκαφέα που προσπαθούσε να ανοίξει δρόμο μέσα από σωρούς από χώμα στην Ιάβα της Ινδονησίας με την ελπίδα να βρεθεί κάποιο ίχνος από τους αγαπημένους του που αγνοούνται ύστερα από τον σεισμό 5,6 βαθμών που κατέστρεψε το σπίτι τους.

Ο 45χρονος χρειάστηκε ώρες για να περπατήσει έως την περιοχή Σουγκενάγκ όπου ζούσαν οι συγγενείς του μέχρι τη στιγμή που χτύπησε η καταστροφή τη Δευτέρα. Ο απολογισμός των νεκρών από τον σεισμό στην πολυπληθέστερη επαρχία της Ινδονησίας, στη Δυτική Ιάβα, ήταν 268, σύμφωνα με αξιωματούχους.

«Όταν έφθασα εκεί, δεν είχε μείνει τίποτα. Τα πάντα είχαν θαφτεί», δήλωσε ο Αρίς, δείχνοντας ένα τεράστιο σωρό από καφετί χώμα στο σημείο όπου βρισκόταν το σπίτι του αδελφού του.

Η δόνηση με μικρό εστιακό βάθος που έπληξε ορεινή περιοχή νωρίς χθες το απόγευμα (τοπική ώρα) προκάλεσε κατολίσθηση, που σύμφωνα με τις αρχές είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον ένα χωριό να θαφτεί κάτω από τόνους χώματος.

«Είμαι εδώ γιατί πρέπει να βρω την οικογένειά μου, τη νύφη μου. Θάφτηκε κάτω από την κατολίσθηση. Ήταν τρεις: η μητέρα και δύο παιδιά», δήλωσε ο Αρίς. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αδελφός του επίσης αγνοείται.

Προσωρινό κατάλυμμα πληγέντων από τον σεισμό στην Σιαντζούρ της Δυτικής Ιάβα, 22 Νοεμβρίου 2022. (AP Photo/Tatan Syuflana)

Ένα εικοσιτετράωρο και πλέον μετά τον σεισμό, οι εργαζόμενοι στα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο για να ανασύρουν θύματα από τα χαλάσματα κτιρίων και να καθαρίσουν την περιοχή που έχει πληγεί από τις κατολισθήσεις, με αξιωματούχους να λένε ότι δεκάδες άνθρωποι αγνοούνται.

Οι προσπάθειες εντοπισμού και ανάσυρσης περιπλέκονταν από διακοπές στην ηλεκτροδότηση και τους κατεστραμμένους δρόμους σε μια μεγάλη περιοχή, δήλωσαν οι ίδιοι, με τα θύματα να συνωστίζονται σε χώρο στάθμευσης νοσοκομείου προκειμένου να δεχθούν βοήθεια.

Πάνω από 13.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους και τουλάχιστον 2.200 σπίτια καταστράφηκαν, σύμφωνα με τις αρχές.

Η Ινδονησία, που βρίσκεται στο λεγόμενο Δακτυλίδι της Φωτιάς, μια ιδιαιτέρως ενεργή σεισμική ζώνη, έχει μεγάλη ιστορία καταστροφικών σεισμών.

Ο Αρίς, από την πλευρά του, άρχισε να αποδέχεται την απώλειά του. «Το αφήνουμε στον Θεό», δήλωσε. «Αυτό που έχει σημασία είναι ότι προσπαθήσαμε. Τώρα πρέπει απλά να τους αφήσουμε να φύγουν».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου