Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022

Σήμερα η εκδήλωση στο University of Connecticut της ΠΑΙΔΕΙΑ

Τρίτη, 29 Νοεμβρίου, 2022

ΒΟΣΤΩΝΗ. Την Τρίτη και Τετάρτη 29 και 30 Νοεμβρίου, η υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδος Λίνα Μενδώνη θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών «Παιδεία» του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ, όπως έγραψε ο «Ε.Κ.» στην έκδοσή του του Σαββατοκύριακου 26-27 Νοεμβρίου.

Είναι η πρώτη φορά που υπουργός της Ελλάδος επισκέπτεται το Κέντρο Ελληνικών Σποδών της «Παιδείας» από την ημέρα της ιδρύσεώς του πριν από 48 χρόνια. Το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ στην πόλη Storrs απέχει πάνω από δύο ώρες από τη Νέα Υόρκη και το ίδιο σχεδόν και από τη Βοστώνη.

Τονίζεται ότι η Ελληνική Εταιρεία «Παιδεία», πρωτοξεκίνησε δειλά-δειλά το 1974 από μια ομάδα φοιτητών στην αρχή στην πολιτεία του Κονέκτικατ από παιδιά που τολμούσαν και οραματίζονταν το αύριο του Ελληνισμού στην Αμερική. Ανθρωποι οι οποίοι ονειρεύονταν το μέλλον της Ελληνικής Παιδείας, Γλώσσας, Πολιτισμού, Ιστορίας, αλλά και τη συνάφεια του Ελληνισμού με την Ορθόδοξη Πίστη.

Το κεντρικό κτίριο του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών της Ελληνικής Εταιρείας “Παιδεία” στο πολιτειακό πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Βασικά, η Ελληνική Εταιρεία «Παιδεία» ξεκίνησε σαν ένας φοιτητικός σύλλογος από διάφορα πανεπιστήμια, από φοιτητές από την Ελλάδα, αλλά και την Αμερική. Οι πρώτες συναντήσεις τους άρχισαν από τον Σεπτέμβριο του 1974 κι έτσι λειτούργησαν μέχρι το 1997 έχοντας ως βάση τους το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ.

Μερικοί από εκείνους που συγκρότησαν το πρωτόπλασμα αυτού του φοιτητικού συλλόγου ήταν ο Χρήστος Ζιώγκας, ο Θεόδωρος Σταυρόπουλος και η Μαρία Σταυροπούλου, ενώ εξέλεξαν πρόεδρο τον Ηλία Τομάζο.

Κάποια στιγμή καθώς συζητούσαν είπαν όλοι πως πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια να βάλουμε τα Ελληνικά σ’ ένα Πανεπιστήμιο διότι δεν διδασκόταν η ελληνική γλώσσα. Κατάλαβαν πως εάν ήταν μόνο φοιτητές θα έκαναν περιορισμένα πράγματα, γι’ αυτό αποφάσισαν να κρατήσουν τον φοιτητικό σύλλογο, αλλά συγχρόνως να ιδρύσουν κάτι παράλληλο για τους αποφοίτους και φίλους για την προσπάθεια αυτή της προώθησης των Ελληνικών Γραμμάτων. Κι έτσι ίδρυσαν την «Παιδεία» στις 13 Ιουνίου του 1977 κι από τότε λειτουργεί όπως την ξέρουμε σήμερα, σαν Εκπαιδευτικός Οργανισμός, εξαιρούμενος φυσικά από τη φορολογία αφού είναι Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός αναγνωρισμένος από τις αρμόδιες αμερικανικές Αρχές.

Το παρεκκλήσιο των Τριών Ιεραρχών στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών της “Παιδείας” στο πανεπιστήμιο του Κονέκτικτατ. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

H «Παιδεία» έχει ανοικοδομήσει το μεγαλοπρεπές Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, το οποίο διαθέτει ευρύχωρους ακαδημαϊκούς χώρους, γραφεία, αίθουσες διδασκαλίας, και συνεδριάσεων, βιβλιοθήκη, μικρό μουσείο, εντυπωσιακό υπαίθριο ελληνικό θέατρο κατ’ απομίμηση των αρχαιοελληνικών θεάτρων, ένα βυζαντινόρυθμο εκκλησάκι αφιερωμένο στην μνήμη των Τριών Ιεραρχών θιασωτών της Ελληνικής Παιδείας προστατών των Ελληνικών Γραμμάτων και τελευταία το Μουσείο «Σπάρτη».

Η «Παιδεία» έχει εισαγάγει τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε αμερικανικά Λύκεια της πολιτείας του Κονέκτικατ, ενώ έχει ιδρύσει εστίες διδαχής της Ελληνικής και σε άλλα πανεπιστήμια. Βρίσκεται στην πορεία ανοικοδόμησης παρόμοιου Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Ροντ Αϊλαντ, με κέντρο Ελληνικών Σπουδών παρεκκλήσιο και θέατρο, πλην όμως έχουν διακοπεί οι εργασίες προσωρινά λόγω προβλημάτων με το Πανεπιστήμιο.

Το Μουσείο “Σπάρτη” στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο του Κονέκτικτατ.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου