Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022

Χαβάη: Εξερράγη το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο στον κόσμο - Εντυπωσιακές εικόνες από το φαινόμενο

Τρίτη, 29 Νοεμβρίου, 2022

Το Μάουνα Λόα της Χαβάης, το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο στον κόσμο, άρχισε να εκρήγνυται το βράδυ της Κυριακής, ανακοίνωσε το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, το οποίο αύξησε το επίπεδο συναγερμού για το ηφαίστειο από «συμβουλευτικό» σε «προειδοποιητικό».

«Αυτή τη στιγμή, οι ροές λάβας περιορίζονται στην περιοχή της κορυφής και δεν απειλούν τις κοινότητες στις κατωφέρειες», ανέφερε το USGS στην ανακοίνωση συναγερμού που εξέδωσε σε συνεργασία με το Παρατηρητήριο Ηφαιστείων της Χαβάης. Σημείωσε όμως ότι, «με βάση τα γεγονότα του παρελθόντος, τα πρώτα στάδια μιας έκρηξης του Μάουνα Λόα μπορεί να είναι πολύ δυναμικά και η θέση και η προέλαση των ροών λάβας μπορεί να αλλάξει γρήγορα».

Σε περίπτωση που η έκρηξη εξαπλωθεί έξω από τα τοιχώματα της καλδέρας κορυφής του Mauna Loa, ή του κρατήρα, «οι ροές λάβας μπορεί να κινηθούν γρήγορα προς τα κάτω».

Για το λόγο αυτό, ο οργανισμός προειδοποίησε όλους τους κατοίκους του νησιού της Χαβάης που «κινδυνεύουν από τις ροές λάβας του Μάουνα Λόα» να «επανεξετάσουν την ετοιμότητα και να ανατρέξουν στις πληροφορίες της Πολιτικής Άμυνας της κομητείας της Χαβάης για περαιτέρω οδηγίες».

Εκρήξεις από το 1843

Το Μάουνα Λόα έχει εκραγεί 33 φορές από το 1843, σύμφωνα με το USGS. Τελευταία φορά ξέσπασε το 1984, όταν η λάβα χύθηκε στις πλαγιές του και έφτασε σε απόσταση 4,5 μιλίων από τη μεγαλύτερη πόλη του νησιού, το Χίλο.

Το Παρατηρητήριο Ηφαιστείων της Χαβάης δήλωσε ότι «βρίσκεται σε στενή συνεννόηση με τους εταίρους διαχείρισης έκτακτης ανάγκης και θα παρακολουθεί στενά το ηφαίστειο για να παρέχει περαιτέρω ενημερώσεις σχετικά με τη δραστηριότητα».

Το παρατηρητήριο σχεδίαζε να πετάξει πάνω από το «το συντομότερο δυνατό» για να προσδιορίσει τη φύση της έκρηξης και να «αξιολογήσει τους κινδύνους».

Το όνομα του Μάουνα Λόα στη Χαβάη σημαίνει «μακρύ βουνό», κάτι που είναι ταιριαστό, καθώς το τεράστιο βουνό εκτείνεται περίπου 74 μίλια από την άκρη του κατά μήκος της νότιας ακτής της νήσου Χαβάη, μέχρι το χείλος της καλδέρας όπου ξεκίνησε η έκρηξη το βράδυ της Κυριακής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου