Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022

Πετρέλαιο: Προειδοποιητικά σημάδια από την αγορά

Σάββατο, 26 Νοεμβρίου, 2022

Η βύθιση σε contango και η ανησυχία των αγορών

Λίγες ημέρες πριν από την επιβολή του ευρωπαϊκού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, και την ώρα που οικονομίες ανά τον κόσμο -και ειδικά η Ευρώπη– μαστίζονται από την ενεργειακή κρίση και τον υψηλό πληθωρισμό, η παγκόσμια αγορά πετρελαίου αναβοσβήνει προειδοποιητικά σημάδια.

Ένας δείκτης ζήτησης πετρελαίου στην Ασία, έχει πέσει σε χαμηλό επτά μηνών, καθώς τα αυξανόμενα κρούσματα ιού στην Κίνα προκαλούν περιορισμούς τύπου lockdown στον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού.

Το premium των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του Ομάν έναντι των ανταλλαγών στο Ντουμπάι έπεσε κάτω από το 1 δολάριο το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Ντουμπάι την Πέμπτη, ενώ από τη αρχή του μήνα οι απώλειες ανέρχονται σε περίπου 80%.

Όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, η παγκόσμια αγορά πετρελαίου έχει αποδυναμωθεί τον Νοέμβριο, με μια σειρά από μετρήσεις που παρακολουθούνται ευρέως να αναβοσβήνουν προειδοποιητικά σημάδια και να παρασύρουν τις τιμές μελλοντικής εκπλήρωσης χαμηλότερα.

Βουτιά σε… contango

Μεταξύ αυτών, τα άμεσα spreads τόσο για το αργό Brent όσο και για το κορυφαίο αμερικανικό West Texas Intermediate έχουν βυθιστεί στο contango, ένα μοτίβο κατά το οποίο οι προθεσμιακές τιμές του αμερικανικού αργού διαπραγματεύονται πιο υψηλά έναντι των υποκείμενων τιμών, γεγονός που υποδηλώνει βραχυπρόθεσμη υπερπροσφορά στην αγορά, αν και η υπόλοιπη καμπύλη παραμένει σε ανοδική τάση.

Καθώς τα προειδοποιητικά σημάδια πολλαπλασιάζονται, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent υποχώρησαν στη φθηνότερη τιμή τους από τον Ιανουάριο στις αρχές αυτής της εβδομάδας.

Οι προσδοκίες για ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου στην Κίνα εξασθενούν καθώς τα καθημερινά κρούσματα Covid-19 έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, ωθώντας τους αξιωματούχους να εντείνουν τα μέτρα περιορισμού και τον περιορισμό της κίνησης. Μέσα στο δύσκολο περιβάλλον, ορισμένα κινεζικά διυλιστήρια απέχουν από την αγορά ρωσικού πετρελαίου, μειώνοντας τη ζήτηση, καθώς αναμένουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το σχέδιο της Ομάδας των Επτά για περιορισμό του ρωσικού πετρελαίου παράλληλα με τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεκινούν στις 5 Δεκεμβρίου.

Ο δείκτης ανταλλαγών συμβάσεων μελλοντικής εκπλήρωσης Ομάν-Ντουμπάι, έχει ως επί το πλείστον επιφέρει ασφάλιστρα πολλαπλών δολαρίων από την εισβολή στην Ουκρανία. Εκτινάχθηκε έως και 15 δολάρια τον Μάρτιο, καθώς πολλοί αγοραστές άρχισαν να αποφεύγουν το ρωσικό πετρέλαιο, αυξάνοντας την απήχηση του αργού στη Μέση Ανατολή και ενισχύοντας το premium.

Ο.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου