Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022

120 χρόνια… στη σφαίρα του χρόνου! – Μια ιστορία σε ροή αδιάληπτη…

Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου, 2022

Μια ιστορία σε ροή αδιάληπτη... πολύ μικροί όλοι μας απέναντι σε ένα τέτοιο γεγονός... Μόνη μας δέσμευση, να συνεχίσουμε αυτήν τη ροή.

Μετρώ… 120 χρόνια… μια πορεία προς τα εμπρός, μια καταγραφή στη σφαίρα του χρόνου. Βήματα που αφήνουν αποτύπωμα, που δεν σταματούν.

Αναρωτιέμαι πολλές φορές πως γίνεται η κάθε μέρα να προστίθεται και να γίνεται εβδομάδα, και όλες μαζί μήνας, και οι μήνες χρόνος, και ο χρόνος να ξεπερνά τον αιώνα και η πορεία να εξακολουθεί να χαράσσεται στον χρόνο…

Σε ένα τοπίο που δεν είναι πάντα φωτεινό, που δεν ήταν πάντα ξεκάθαρο, που δεν άφηνε κάποτε πολλά περιθώρια ελπίδας, η εφ. «Πατρίς» δημιουργεί  μονοπάτια, εκεί που οι δρόμοι μοιάζουν κλειστοί, ανοίγει χαραμάδες και ρίχνει φως στο σκοτάδι… ακόμη και τότε, που οι καιροί ήταν σκληροί και μόνο η πίστη, το πείσμα και το βαθύ αίσθημα ευθύνης έδιναν τον βηματισμό.

Διαβάζω και ξαναδιαβάζω…Η εφ. «Πατρίς», καθημερινή εφημερίδα, η δεύτερη αρχαιότερη καθημερινή εφημερίδα στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1902 από τον δημοσιογράφο Λεωνίδα Βαρουξή… Και αναρωτιέμαι με πόσο θάρρος, με πόσο πάθος και αυτοθυσία, με πόση αγάπη και όραμα, αυτός ο φωτεινός και φωτισμένος άνθρωπος, έκανε τα πρώτα βήματα και δημιούργησε εκείνο το πρώτο φύλλο, που σήμερα αποτελεί ένα θησαυροφυλάκιο, μοναδικό παράδειγμα στην ιστορία του Τύπου.

Μια ιστορία που ξεκινά την εποχή της βασιλείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου με καθημερινά δελτάρια με τα τρέχοντα γεγονότα, στρατιωτικά και μη, που προορίζονται μόνον για την ενημέρωση του Μακεδόνα βασιλιά, ακολουθεί η εμφάνιση στην Κίνα της πρώτης ενημερωτικής χειρόγραφης φυλλάδας εμπορικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων τοπικού χαρακτήρα από τα τέλη του 8ου αιώνα. Συνεχίζεται τον 15ο αιώνα, με χειρόγραφα δελτία διαταγμάτων και ανακοινώσεων δημόσιας διοίκησης… Μια ιστορία με εξέλιξη, ανατροπές, αμφισβητήσεις, ήττες και νίκες, που στο πέρασμα των αιώνων δεν έπαψε ποτέ να υπηρετεί την έμφυτη ανάγκη του ανθρώπου για ενημέρωση.

Η εφ. «Πατρίς», δομικό κύτταρο αυτής της ιστορίας, πιστή σε εκείνα που ενέπνευσε και κληροδότησε ο Ιδρυτής της, συμπορεύτηκε με τις επόμενες γενιές. Έμαθε να υπερβαίνει και να εξελίσσεται, να αποτυπώνει τις φάσεις της εξέλιξης στον χρόνο. Να υπηρετεί με αλήθεια και αξιοπιστία, σοβαρότητα και υπευθυνότητα την ενημέρωση.

Να υπηρετεί τον ιερό στόχο, να προάγει το πνεύμα και τη διαμόρφωση κριτικής σκέψης. Να υπερασπίζεται τον πολίτη και να μάχεται για την ελευθερία σε κάθε έκφανσή της…

Ανατρέχω στο λεξικό… «Πατρίς»: η πάτρια γη, ο τόπος της γέννησης, της καταγωγής.

Ανατρέχω στην καθημερινότητα των χιλιάδων αναγνωστών της στο πέρασμα αυτών των 120 χρόνων: η εφημερίδα τους, ο τρόπος να λένε καλημέρα, να επικοινωνούν, να ενημερώνονται.

Ανατρέχω στην ψυχή, τον πλέον αλάνθαστο σύμβουλο και κριτή, κινητήρια δύναμη και απόλυτο σύμμαχο: πίσω από τη χαρά για τη μεγάλη, για τα δημοσιογραφικά ελληνικά χρονικά, επέτειο, τα συναισθήματα ξεπηδούν… Και οι σκέψεις, κυρίως αυτές. Μια σύγχρονη μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα, που κατάφερε να ξεπεράσει τα επαρχιακά δεδομένα, μια ιστορική διαδρομή που ούτε αυτονόητη, ούτε εύκολη ήταν. Περνούν από μπροστά μου πρόσωπα, πρωτεργάτες, συνεργάτες, άνθρωποι, υπηρέτες όλοι του ίδιου στόχου που δεν ήταν άλλος από την πληροφόρηση, την παρέμβαση και τον αγώνα για να πάει ο τόπος ένα βήμα πιο πάνω, πέρα από τα κλειστά του «όρια». Περνούν γεγονότα, ρεπορτάζ, αποκλειστικότητες, συνεντεύξεις, εξομολογήσεις, διαμάχες, παρεμβάσεις, προβλήματα αλλά και λύσεις. Κοινός τους παρονομαστής, ο Άνθρωπος.

Κοιτάζω και τη σημερινή εικόνα…τις γενιές που διαδέχονται η μια την άλλη, με έναν τρόπο σχεδόν μυσταγωγικό, με βαθιά πίστη- σαν όρκο- σε εκείνα που το 1902 έκανε πράξη με το πρώτο φύλλο ο ιδρυτής της εφ. «Πατρίς», Λεωνίδας Βαρουξής. Αλλά και με νέο όραμα, φρεσκάδα, εξωστρέφεια, εξέλιξη και εκσυγχρονισμό για εκείνο το εγχείρημα που τότε φάνταζε ουτοπία και σήμερα πια, 120 χρόνια μετά, αποτελεί βαριά «κληρονομιά», όχι μόνο για το σήμερα, αλλά κυρίως για το αύριο…

120 χρόνια «Πατρίς»… κάθε μια από αυτές τις 43.800 ημέρες συμπληρώνουν τις σελίδες αυτού του μοναδικού ημερολογίου. Μια ιστορία σε ροή αδιάληπτη. Πολύ μικροί όλοι μας απέναντι σε ένα τέτοιο γεγονός. Μόνη μας δέσμευση, να συνεχίσουμε αυτήν τη ροή…

ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου