Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021

Φόβοι για εισβολή Ρωσίας στην Ουκρανία – Παρέμβαση Μπάιντεν σε Πούτιν για αποτροπή της (Βίντεο)

 Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου, 2021

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν πραγματοποίησαν σήμερα Τρίτη τη μεταξύ τους συνάντηση, η οποία διεξήχθη για πρώτη φορά μέσω βιντεοδιάσκεψης, κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία, εν μέσω της επαπειλούμενης εισβολής της Ρωσίας στα εδάφη της συμμάχου χώρας των ΗΠΑ.

Οι δύο άντρες ξεκίνησαν τη συνομιλία τους στις 10:07 το πρωί της Τρίτης, σύμφωνα με πληροφορίες του Λευκού Οίκου.

«Σας χαιρετώ κύριε Πρόεδρε», είπε ο κ. Πούτιν στον Αμερικανό ομόλογό του, χαιρετώντας τον ταυτόχρονα με το χέρι του και χαμογελώντας.

«Φύγαμε! Καλημέρα: Χαίρομαι που σας ξαναβλέπω», απάντησε ο κ. Μπάιντεν χαμογελώντας και πρόσθεσε πως «την προηγούμενη φορά δεν καταφέραμε να συναντηθούμε στην G20, ελπίζω την επόμενη φορά να συναντηθούμε διά ζώσης».

Ο Πούτιν καθόταν σε ένα μεγάλο ξύλινο γραφείο στο σπίτι του στο Σότσι, το γνωστό θέρετρο της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Η διαδικτυακή συνάντηση είναι πολύ σημαντική για τον Μπάιντεν, καθώς προσπαθεί να προστατεύσει έναν δημοκρατικό σύμμαχο, την ασφάλεια του οποίου οι ΗΠΑ έχουν εγγυηθεί να υπερασπιστούν, διευθετώντας μία μεγάλη ευρωπαϊκή κρίση.

Ο Πούτιν, από την πλευρά του, έχει εκφράσει τη διαμαρτυρία πως η Ουκρανία εγκυμονεί κινδύνους για τη Ρωσία, λόγω των στενών στρατιωτικών και πολιτικών σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις ευρωπαϊκές δυνάμεις.

Αλλά, οι επιλογές του Μπάιντεν είναι περιορισμένες, καθώς δεν έχει εκφράσει την επιθυμία να στείλει αμερικανικά στρατεύματα στο πεδίο της μάχης στο πλευρό της Ουκρανίας και τα οικονομικά αντίποινα είναι μονόδρομος, σημειώνει η «New York Times».

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ανέφερε στους δημοσιογράφους τα μέτρα που οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να ενεργοποιήσουν.

«Εάν κινηθεί ο Πούτιν, θα υπάρχει αυξημένη ζήτηση από τους συμμάχους μας» στην Ανατολική Ευρώπη για «περισσότερους στρατιώτες, δυνατότητες και ασκήσεις» και «οι ΗΠΑ θα ανταποκριθούν θετικά», είπε η πηγή αυτή.

Ο αξιωματούχος άφησε ωστόσο να εννοηθεί ότι δεν εξετάζεται προς το παρόν μια άμεση στρατιωτική απάντηση εκ μέρους των ΗΠΑ, στην περίπτωση επίθεσης στην Ουκρανία. Η Ουάσιγκτον φαίνεται ότι προκρίνει, εάν υπάρξει εισβολή στην Ουκρανία, έναν «συνδυασμό» πολλών στοιχείων: τη στήριξη του ουκρανικού στρατού, την επιβολή ισχυρών οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία και «την ουσιαστική αύξηση της στήριξης και των δυνατοτήτων των συμμάχων μας στους κόλπους του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πριν από τη βιντεοδιάσκεψη, ότι ο Μπάιντεν θα πει στον Πούτιν πως η Ρωσία και οι τράπεζές της θα μπορούσαν να πληγούν από τις πιο σκληρές οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί μέχρι σήμερα, αν εισβάλει στην Ουκρανία.

Μικρές προσδοκίες από το Κρεμλίνο

Το Κρεμλίνο δήλωσε χθες ότι δεν αναμένει κάποια σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες, αλλά κάλεσε τον κόσμο να παραμείνει ήρεμος παρά την αυξανόμενη ένταση.

«Δεν χρειάζεται να περιμένουμε καμία πρόοδο σ’ αυτή τη συζήτηση. Είναι συζήτηση εργασίας, η οποία πραγματοποιείται σε μια πολύ δύσκολη περίοδο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η κλιμάκωση της έντασης στην Ευρώπη αυξάνεται, επισήμανε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, λέγοντας ότι «είναι εκτός κλίμακας» και «φυσικά αυτό απαιτεί προσωπική συζήτηση σε επίπεδο κορυφής». Ο Πεσκόφ προσέθεσε ότι η επαφή των δύο Προέδρων είναι από μόνη της κάτι καλό, ακόμη και αν δεν υπάρξουν αποφάσεις που υποδηλώνουν πρόοδο.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ότι η απόφαση να διεξαχθούν συνομιλίες επιβεβαιώνει ότι οι δύο ηγέτες σκοπεύουν να συζητήσουν τα ζητήματα και δεν προτίθενται να οδηγήσουν τα πράγματα σε αδιέξοδο, σχολιάζοντας την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία και την προώθηση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς.

Ο Πεσκόφ αναφέρθηκε σε δηλώσεις του Πούτιν σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία αναζητεί «καλές, προβλέψιμες σχέσεις με τις ΗΠΑ». «Η Ρωσία ποτέ δεν ετοιμαζόταν να επιτεθεί σε κανέναν. Ομως έχουμε τις δικές μας ανησυχίες, υπάρχουν οι δικές μας ‘κόκκινες γραμμές’», επισήμανε ο Πεσκόφ.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Μπάιντεν, ότι οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να αναγνωρίσουν οποιεσδήποτε «κόκκινες γραμμές», είπε ότι «και αυτό το θέμα θα συζητηθεί».

Ο Πούτιν στη συζήτηση με τον Μπάιντεν είναι έτοιμος να ακούσει τις δικές του ανησυχίες και να δώσει τις δικές του διευκρινίσεις, δήλωσε ο Πεσκόφ.

Το Κρεμλίνο δεν βλέπει επίσης να υπάρχουν κάποιες έμμεσες ενδείξεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες που να επιβεβαιώνουν το ενδεχόμενο της επιβολής νέων αμερικανικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, στις οποίες αναφέρθηκαν ξένα Μέσα Ενημέρωσης, δήλωσε ο Πεσκόφ απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.

Πηγές: «New York Times», «ΑΠΕ-ΜΠΕ», Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου