Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021

ΗΠΑ: Οχι σε δύο κράτη στην Κύπρο, παραμένουν οι κυρώσεις για τους S-400

Πέμπτη, 22 Ιουλίου, 2021  

Την έντονη αντίδραση της αμερικανικής διπλωματίας πυροδότησαν οι στοχεύσεις της Αγκυρας για τα Βαρώσια. Κορυφαίος μερικανός διπλωμάτης επαναβεβαίωσε ότι  η Ουάσινγκτον απορρίπτει τη «λύση» της διχοτόμησης, «υπενθυμίζοντας» παράλληλα τις κυρώσεις για τους S-400 και προειδοποιώντας, πιθανώς, με νέες. 

Tην ίδια στιγμή ο αμερικανός διπλωμάτης, σύμφωνα με το Reutersανέφερε ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν είναι αποφασισμένος να διατηρήσει τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα του CAAΤSA, του νόμου δηλαδή για την αντιμετώπιση εχθρικών πράξεων κατά των ΗΠΑ, για την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 και να επιβάλει επιπλέον κυρώσεις εάν η Αγκυρα αγοράσει και άλλα οπλικά συστήματα από τη Μόσχα.

Κλιμακώνοντας την αμερικανική πίεση κατά της Αγκυρας, η υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ καταδίκασε τις ανακοινώσεις των τουρκοκυπριακών αρχών για μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων.

Η κυρία Νούλαντ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ απορρίπτουν την τουρκική πρόταση για τη δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο και καταδικάζουν τις κινήσεις για το άνοιγμα τμήματος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, τόνισε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Η κ. Νούλαντ έκανε λόγο για μια περίπλοκη και πολύπλευρη σχέση με την Τουρκία, επαναβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν σκοπεύει να οπισθοχωρήσει στο ζήτημα των κυρώσεων CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής μέσω Κυρώσεων) που επιβλήθηκαν στην Άγκυρα λόγω της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400.

Όσον αφορά στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αρμόδια υφυπουργός για τις πολιτικές υποθέσεις, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα συνεχίσει να πιέζει την Τουρκία για θέματα που σχετίζονται με την ελευθερία του λόγου και την ελευθερία του Τύπου.

Ενημερώθηκε το Συμβούλιο Ασφαλείας

Τη βαθιά ανησυχία του ΟΗΕ για τον αρνητικό αντίκτυπο που θα έχουν οι πρόσφατες εξελίξεις στα Βαρώσια στις συνομιλίες διευθέτησης του Κυπριακού εξέφρασε η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Η ειδική αντιπρόσωπος ενημέρωσε τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις δύο εκθέσεις του Αντόνιο Γκουτέρες («ΟΥΝΦΙΚΥΠ» και «Καλές Υπηρεσίες») καθώς και για τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων.

Όπως σημείωσε η κ. Σπέχαρ, «το Συμβούλιο Ασφαλείας ακόμη διαβουλεύεται στο θέμα των Βαρωσίων και η Γραμματεία θα κάνει περαιτέρω ανακοίνωση σύντομα. Υπενθύμισα στο Συμβούλιο ότι ο ΓΓ έχει συστηματικά καλέσει τα μέρη να αποφύγουν οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις και να εκτροχιάσουν τις προσπάθειες για συνέχιση του διαλόγου, σε αναζήτηση κοινού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων των Βαρωσίων».

Συντονισμός Αθήνας – Λευκωσίας

Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δένδια είχε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. 

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Δένδιας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «είχα την τιμή να γίνω δεκτός από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου και των δύο ομάδων μας. Είχαμε μια εκτενή συζήτηση για τα επόμενα βήματα της αντιμετώπισης της τουρκικής επιθετικότητας και παραβατικότητας.

Από κει και πέρα, σε απόλυτο συντονισμό θα κινηθούμε και στον ΟΗΕ και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και σε όλα τα διεθνή φόρα. Ούτε η Ελλάδα ούτε η Κυπριακή Δημοκρατία ούτε, νομίζουμε, ο ΟΗΕ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα ανεχθούν την τουρκική παραβατικότητα, την επιβολή τετελεσμένων επί του εδάφους».

Έγινα δεκτός από τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, παρουσία του ΥΠΕΞ Νίκου Χριστοδουλίδη. Συζητήσαμε για τη στενή συνεργασία και τον συντονισμό μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, ανέφερε στο Twitter ο κος Δένδιας, ο οποίος νωρίτερα είχε συνάντηση με τον δήμαρχο και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Αμμοχώστου.  

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου