Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021

Εξώδικο – «καταπέλτης» για Νοσοκομείο Αμαλιάδας!

  Παρασκευή, 9 Ιουλίου, 2021

Παναγιώτης Πεντάζος

Εξώδικη δήλωση στην αναπληρώτρια διοικήτρια της Νοσηλευτικής Μονάδας Αμαλιάδας κα Ειρήνη Αγγελάκου απέστειλε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας κ.Κώστας Τσαούσης, όχι μόνο για τις μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, αλλά και για καταγγελίες για ελλείψεις ιατρικών ειδικοτήτων κατά την διάρκεια 241 (!) χειρουργικών επεμβάσεων εντός του 2021!

Η μακροσκελής εξώδικη δήλωση – διαμαρτυρία κοινοποιήθηκε επίσης στον διοικητής της 6ης ΥΠΕ κ. Γιάννη Καρβέλη και στον διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας κ. Χρήστο Χριστόπουλο.

Η διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου θέτει μια σειρά ερωτημάτων για τις ελλείψεις και για τις καταγγελίες περί χειρουργικών επεμβάσεων σε συνθήκες που μπορεί να καθίστανται επικίνδυνες για τους ασθενείς, ζητώντας απαντήσεις από τους αρμοδίους.

Χαρακτηρίζει επισφαλή την διενέργεια χειρουργείων, χωρίς την παρουσία στο νοσοκομείο καρδιολόγου και παθολόγου, κάτι που όπως τονίζεται, θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και ταυτόχρονα θίγει την επαγγελματική υπόληψη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Η διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας καθιστά υπεύθυνη την αναπληρώτρια διοικήτρια για την μη μέριμνα, όπως αναφέρεται στο εξώδικο, της εύρυθμης λειτουργίας των χειρουργείων, αλλά και γιατί επέτρεψε την εκτέλεση χειρουργικών επεμβάσεων παρουσία ιδιωτών παθολόγων και καρδιολόγων χωρίς να έχει μεριμνήσει για την προεγχειρητική αλλά και μετεγχειρητική παρακολούθησή τους από καρδιολόγο και παθολόγο!

Μιλά για αδικήματα!

Ότι ο Ιατρικός Σύλλογος θα προσφύγει ακόμη και στην Δικαιοσύνη για παραλείψεις που σύμφωνα με τα έγγραφα που διαθέτει, έθεσαν σε πιθανό κίνδυνο την υγεία και την ζωή πολιτών, δήλωσε χθες στην εφ. «Πατρίς» ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Κώστας Τσαούσης.

«Καταρχήν, το εξώδικο απεστάλη διότι με έγγραφα τα οποία ήρθαν στην κατοχή μας, οι γιατροί, το επιστημονικό συμβούλιο του νοσοκομείου λένε προς την διοίκηση ότι το νοσοκομείο λειτουργεί ανασφαλώς.
Ότι γίνονται χειρουργεία χωρίς ασφάλεια. Και εμείς ως ΝΠΔΔ, όπου από το νόμο είμαστε θεματοφύλακες της Υγείας, της προάσπισης της δημόσιας υγείας, στείλαμε εξώδικο στην κα διοικήτρια να μας πει για ποιο λόγο λειτουργούσε ιατρικές υπηρεσίες, που όπως ομολογούν οι γιατροί, οι διευθυντές των κλινικών, έγινε ανασφαλώς. Γιατί;;

Εάν δε, ισχυριστούν ότι καλούσαν ιδιώτη, ο ιδιώτης όπως γνωρίζουμε δεν εφημερεύει στο νοσοκομείο για την μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς.
Τα ζητήματα αυτά πλέον, είναι αδικήματα. Βέβαια αυτά θα τα αποφασίσει η Δικαιοσύνη γιατί εμείς θα προσφύγουμε στην Δικαιοσύνη, για να αναζητηθούν οι ευθύνες…».

Ο κ. Τσαούσης συνεχίζοντας αναρωτήθηκε πως οι αρμόδιοι μιλούν για επανεκκίνηση του νοσοκομείου, την στιγμή που και το προηγούμενο διάστημα υποστήριζαν ότι η νοσηλευτική μονάδα λειτουργούσε:

«Ο ένας κοροϊδεύει τον άλλον. Διαβάζω ότι ο κ. Καρβέλης είναι αισιόδοξος για την επανεκκίνηση του νοσοκομείου Αμαλιάδας, αναγγέλλοντας με τον κ. Λυμπέρη και τον κ. Παπαδάκο την σταδιακή αναβάθμισή του.

Πως είναι δυνατόν να επανεκκινείται κάτι όταν όλο το προηγούμενο διάστημα έλεγαν ότι λειτουργούσε. Άρα, ο κ. Καρβέλης εδώ λέει την πραγματικότητα και προς τιμήν του: αισιοδοξεί ότι θα επανεκκινηθεί η λειτουργία του νοσοκομείου.

Άρα, το προηγούμενο διάστημα δεν λειτουργούσε!

Άρα, λοιπόν κάποιοι έχουν ευθύνες. Και λέω στους πολίτες, ότι τους κοροϊδεύουν για πολλοστή φορά. Βρήκαν γιατρούς; Από πότε έως πότε και πως η αναβάθμιση;

Για ποια φορά θα παραλάβουμε την νέα πτέρυγα;

Χωρίς ασφάλεια γίνονταν ιατρικές πράξεις και το γνώριζαν. Έκρυβαν την αλήθεια και αυτό ήταν εις βάρος του πολίτη. Θα αναζητήσω ευθύνες.

Πρωτίστως, πρέπει να απολογηθεί για αυτά η κα διοικήτρια και όσοι άλλοι κάλυπταν αυτό το ανοσιούργημα…».

Το εξώδικο… «φωτιά»

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε ο σκοπός του Ιατρικού Συλλόγου ως Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, είναι η μέριμνα για τη διατήρηση του ιατρικού σώματος ικανού από επιστημονικής και ηθικής απόψεως να εξυπηρετεί με προθυμία και αυταπάρνηση τη δημόσια υγεία, τους ασθενείς και την εναρμόνιση των αντικρουόμενων συμφερόντων μεταξύ των μελών τους και όλα αυτά προς το γενικότερο συμφέρον της κοινωνίας, όπως ρητά ο νόμος ορίζει για του Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας.

Στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας είναι ευθύνη και υποχρέωσή μας η παρακολούθηση της λειτουργίας και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπου επίσης όπως πολύ καλώς γνωρίζετε στη Νοσηλευτική Μονάδα Αμαλιάδας δεν λειτουργούν οι ειδικότητες της παθολογίας και της καρδιολογίας, δηλαδή στο Νοσοκομείο μας δεν υπάρχει ιατρός παθολόγος και καρδιολόγος.

Παρ’ όλα αυτά έχει υποπέσει στην αντίληψή μας από καταγγελίες πολιτών, αλλά και από επίσημα έγγραφα ότι στη Νοσηλευτική Μονάδα Αμαλιάδας, έχουν πραγματοποιηθεί από 01/01/2021 έως 30/06/2021 139 γενικά χειρουργεία και 102 ορθοπεδικά χειρουργεία, ήτοι εν συνόλω 241 χειρουργεία, χωρίς την παρουσία ιατρού παθολόγου και καρδιολόγου.

Με έντονη ανησυχία λάβαμε σειρά εγγράφων από τα οποίο προκύπτει η πολύ επικίνδυνη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Νοσηλευτική Μονάδα Αμαλιάδας και συγκεκριμένα:

Το από 22.04.2021 και με αριθμό πρωτοκόλλου 9909, έγγραφο που αφορά την μετακίνηση του Ιατρού Φουστούκου Παναγιώτη, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται:

«…Η ολοκλήρωση του εφημεριακού προγράμματος τρέχοντος μηνός και η κατάθεση για το επόμενο διάστημα καθώς και η λειτουργία της Ορθοπεδικής και Χειρουργικής Κλινικής καθίσταται αδύνατη και επισφαλής».

Σε τι ενέργειες προβήκατε μετά την συγκεκριμένη αναφορά; Με ποιο τρόπο έλαβαν χώρα τα χειρουργεία και πως διασφαλίστηκε και συνεχίζει να διασφαλίζεται η ασφαλής λειτουργία της χειρουργικής και της ορθοπεδικής, όταν έχει ήδη χαρακτηρισθεί εγκαίρως «αδύνατη και επισφαλής»;

Το έγγραφο αυτό σας έχει κοινοποιηθεί και φέρει την υπογραφή των: Κουμουνδούρου Χ., Αθανασοπούλου Ε., Σδούγα Ν., Παιανίδη Ι. και Μποτώνη Ε.
Στις 23.6.2021 σας κοινοποιήθηκε το με αριθμό πρωτοκόλλου 14535 έγγραφο του Διευθυντή της Ορθοπεδικής Κωνσταντίνου Καραϊνδρου.

Στον έγγραφο αυτό αναφέρονται τα εξής:

«Το Νοσοκομείο Αμαλιάδας όπως γνωρίζετε πραγματοποίησε 12 γενικές εφημερίες Νομού τον μήνα Μάρτιο, 14 τον μήνα Απρίλιο, 8 τον μήνα Μάιο και πραγματοποιεί 8 τον μήνα Ιούνιο. Όλες αυτές οι εφημερίες πραγματοποιούνται χωρίς παθολόγο, χωρίς καρδιολόγο και γενικά χωρίς κάποια παθολογική ειδικότητα»… «Οι εισαγωγές, κυρίως κατάγματα σε ηλικιωμένους ασθενείς και όπου παρά την ενημέρωση των συγγενών για μη ύπαρξη παθολόγου-καρδιολόγου, αρκετοί επιθυμούν να επιβαρύνονται με δικά τους έξοδα πληρώνοντας ιδιώτες καρδιολόγους – παθολόγους ώστε να χειρουργηθούν στο ΓΝ Αμαλιάδας»…

Ερωτάσθε:

Σε τι ενέργειες έχετε προβεί ενώ γνωρίζετε πως επικρατεί αυτό το φαινόμενο; Πως ενεργήσατε ώστε να τηρούνται όλα τα πρωτόκολλα πριν καθώς και μετά από την κάθε χειρουργική επέμβαση;

Είναι αληθές πως δίχως την ύπαρξη καρδιολόγου και παθολόγου στην Νοσηλευτική Μονάδα Αμαλιάδας, διεξήχθησαν 102 ορθοπεδικά χειρουργεία ως τον Μάιο του 2021 (με άγνωστο αριθμό για τον Ιούνιο και Ιούλιο) καθώς επίσης και 139 χειρουργεία από την χειρουργική μονάδα από την 1.1.2021 έως και τις 30.6.2021;

Μπορείτε να εγγυηθείτε την ασφαλή λειτουργία των κλινικών;

Μπορείτε να μας ενημερώσετε για το εάν συνεχίζονται να γίνονται χειρουργεία στη Νοσηλευτική Μονάδα Αμαλιάδας; Αν ναι, υπό την επίβλεψη ποιου παθολόγου και ποιου καρδιολόγου;

Για ποιον λόγο δεν μετακινήθηκαν οι ιατροί του χειρουργικού τομέα όπως οι ίδιοι αιτήθηκαν, επικαλούμενοι λόγους μη ασφαλούς λειτουργίας των χειρουργείων;

Τι ενέργειες κάνατε ώστε να σταματήσει να είναι επισφαλής η λειτουργία του χειρουργικού τομέα της Νοσηλευτικής Μονάδας Αμαλιάδας, όταν οι ίδιοι οι χειρουργοί την χαρακτηρίζουν κατ’ αυτόν τον τρόπο;

Για ποιόν λόγο έχετε αποκρύψει τα ανωτέρω συμβαίνοντα από τον θεματοφύλακα της δημόσιας υγείας της στην Περιφέρεια της Νοσηλευτικής Μονάδας Αμαλιάδας, Ιατρικό Σύλλογο Αμαλιάδας;

Έχετε απευθυνθεί στην 6η ΥΠΕ ή στο Υπουργείο Υγείας ώστε να τους ενημερώσετε ότι η διεξάγονται χειρουργεία δίχως της παρουσία καρδιολόγου και παθολόγου;

Ποιες ενέργειες ακολουθήσατε μετά την κοινοποίηση σε εσάς των ανωτέρω εγγράφων;

Κατόπιν τούτου και εν απουσία των άνω ειδικοτήτων η διεξαγωγή χειρουργικών πράξεων στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας κρίνεται ιδιαίτερα επισφαλής θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και θίγοντας την επαγγελματική υπόληψη του ιατρικού και νοσηλευτικού Προσωπικού.

Δεδομένων των ανωτέρω σας καθιστούμε υπεύθυνη διότι αφενός δε μεριμνήσατε, ως οφείλετε εκ θέσεως ευθύνης, για την εύρυθμη λειτουργία των χειρουργείων και του νοσοκομείου γενικότερα και αφετέρου διότι επιτρέψατε την εκτέλεση χειρουργικών επεμβάσεων παρουσία ιδιωτών παθολόγων και καρδιολόγων δίχως να έχετε μεριμνήσει για την προεγχειρητική αλλά και μετεγχειρητική παρακολούθησή τους από καρδιολόγο και παθολόγο, καθότι εκ του Νόμου πρέπει να εφημερεύουν καρδιολόγος και παθολόγος και με τον τρόπο αυτό καθίσταστε αποκλειστικά υπεύθυνη για τυχόν αστικές και ποινικές ευθύνες που απορρέουν από τις ενέργειες και τις παραλείψεις σας.

Κατόπιν των ανωτέρω καλείσθε όπως εντός τριών (3) ημερών από την λήψη της παρούσας, να δώσετε τις δέουσες εξηγήσεις για τα ανωτέρω στον Ιατρικό Σύλλογο Αμαλιάδας, επιφυλασσόμενοι παντός νομίμου δικαιώματός μας με γνώμονα την διασφάλιση της δημόσιας υγείας και της ασφαλούς λειτουργίας της Νοσηλευτικής Μονάδας Αμαλιάδας.

ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου