Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 22 Μαΐου 2021

Ανεπιθύμητος στις ΗΠΑ ο πρώην πρόεδρος της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα

persona non grata


 Σάββατο, 22  Μαΐου, 2021

ΤΙΡΑΝΑ. («ΑΡ»). Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν την Τετάρτη κυρώσεις στον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο (1992-1997) της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα (Sali Berisha) για φερόμενη «σημαντική διαφθορά» και απαγόρευσαν στον ίδιο, την σύζυγό του και τα παιδιά του να εισέλθουν στις ΗΠΑ.

Ο 76χρονος Μπερίσα υπηρετεί τώρα ως βουλευτής με το Δημοκρατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν ανέφερε σε μια ανακοίνωση ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του Μπερίσα 2005-2013 ως πρωθυπουργού, ο πολιτικός «είχε εμπλακεί σε διεφθαρμένες πράξεις, όπως κατάχρηση δημόσιων πόρων και παρέμβαση σε δημόσιες διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης της εξουσίας του για δικό του όφελος και να εμπλουτίσει τους πολιτικούς του συμμάχους και τα μέλη της οικογένειάς του».

Η ανακοίνωση ισχυρίζεται ότι η «ρητορική του Μπερίσα δείχνει ότι είναι πρόθυμος να προστατεύσει τον εαυτό του, τα μέλη της οικογένειάς του και τους πολιτικούς του συμμάχους εις βάρος ανεξάρτητων ερευνών, προσπαθειών κατά της διαφθοράς και μέτρων λογοδοσίας».

Σε απάντηση ο Μπερίσα αποδοκιμάζει τις κατηγορίες του Μπλίνκεν και προέτρεψε την αμερικανική κυβέρνηση ή οποιονδήποτε στον Κόσμο «να δημοσιοποιήσει οποιαδήποτε απόδειξη ή έγγραφο» που υποστηρίζει τις κυρώσεις των ΗΠΑ. Ανέφερε, μάλιστα, ότι υπήρξε «ο φλογερός Αλβανός φιλοαμερικανός πολιτικός που εφάρμοσε καθετί που του ζήτησαν οι αμερικανικές κυβερνήσεις» ενώ, πρόσθεσε, πως ήταν αυτός που αποκάλυψε τα σχέδια αλλαγής συνόρων στο Κοσσυφοπέδιο που, όπως ισχυρίστηκε, ετοίμαζε στο Βελιγράδι ο δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος.

Ο διάδοχος του Μπερίσα στην ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλεζίμ Μπασά (Lulzim Basha), ζήτησε επίσης «πλήρη διαφάνεια σε οποιαδήποτε απόδειξη ή έγγραφο» που συνδέεται με την απόφαση των ΗΠΑ. Περιέγραψε τον Μπερίσα ως τον Αλβανό ηγέτη που έκανε «την πιο διακεκριμένη συμβολή στη χώρα στην ανάπτυξη και ενδυνάμωση δημοκρατίας».

Εμβληματική πολιτική φυσιογνωμία ο Σαλί Μπερίσα κυριάρχησε στην πολιτική σκηνή της Αλβανίας τα τριάντα τελευταία χρόνια, διάστημα κατά το οποίο εξελέγη δύο φορές πρόεδρος της Δημοκρατίας, και άλλες δύο πρωθυπουργός, ενώ ήταν ο ηγέτης της αντιπολίτευσης μέχρι την παραίτησή του, το 2013.

Ο Μπερίσα ήταν ο πρώτος ηγέτης του κεντροδεξιού Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 1990 μετά από φοιτητική διαμαρτυρία που έριξε το κομμουνιστικό καθεστώς της Αλβανίας.

Εκλέχτηκε ως ο δεύτερος μετα-κομμουνιστικής εποχής πρόεδρος της Αλβανίας το 1992. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, ένα σχέδιο πυραμίδας στο οποίο πολλοί Αλβανοί έχασαν τη ζωή τους, έφεραν τη χώρα στο χείλος της αναρχίας.

Το Δημοκρατικό Κόμμα κέρδισε τις εκλογές του 2005 και ο Μπερίσα έγινε πρωθυπουργός για δύο θητείες μέχρι το 2013. Εκτοτε, είναι μέλος του Κοινοβουλίου, πρόσφατα κερδίζοντας επανεκλογή τον περασμένο μήνα.

Ο Μπερίσα είναι ο τέταρτος ανώτερος αξιωματούχος της Αλβανίας που απαγορεύεται να εισέλθει στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω φερόμενης εμπλοκής της διαφθοράς, μετά τον πρώην γενικό εισαγγελέα Αντριάτικ Λλάλα (Adriatik Llalla), τον πρώην βουλευτή Τομ Ντόσι (Tom Doshi και τον Βανγκιούς Ντάκο (Tom Doshi), πρώην δήμαρχο του Δυρραχίου.

Το θέμα μεταφέρθηκε την Πέμπτη στην αλβανική Βουλή, όπου η υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδια για τις σχέσεις της κυβέρνησης με τη Βουλή, Ελίσα Σπυροπάλι, ισχυρίστηκε ότι ο μετωπικός αγώνας για να μπει τέρμα στην ατιμωρησία των πολιτικών δεν έχει πισωγύρισμα και κατηγόρησε τον «ξοφλημένο» όπως τον χαρακτήρισε, Μπερίσα, ότι καλλιέργησε στη χώρα καταστροφικά φαινόμενα, προσθέτοντας πως «η Αλβανία δεν του έχει καμιά υποχρέωση».

Οπως ήταν αναμενόμενο, το θέμα προκάλεσε αίσθηση και αντιδράσεις και στην αλβανική κοινή γνώμη. Δεκάδες πρωτοσέλιδα, ρεπορτάζ, αναλύσεις και σχόλια παραθέτουν στοιχεία και πληροφορίες γύρω από την απόφαση των αμερικανικών αρχών και άλλα εγείρουν ερωτήματα για την χρονική συγκυρία της δημοσιοποίησης ενός τέτοιου θέματος.

Τον τελευταίο καιρό η πρέσβης των ΗΠΑ στα Τίρανα Γιούρι Κιμ, δραστηριοποιείται ιδιαίτερα στην κατεύθυνση της εκκαθάρισης της δημόσιας ζωής από πρόσωπα με εμπλοκή στην διαφθορά και σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα. Μάλιστα, παρενέβη και ανάγκασε τα κόμματα να αφαιρέσουν από τα ψηφοδέλτιά τους στις πρόσφατες εκλογές, υποψήφιους αναμεμειγμένους σε έκνομες δραστηριότητες.

Στο μεταξύ, ο Σαλί Μπερίσα, χθες, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου στα Τίρανα, ότι μήνυσε προσωπικά τον Αντονι Μπλίνκεν για συκοφαντική δυσφήμηση σε δικαστήριο «ουδέτερης χώρας» και συγκεκριμένα στη Γαλλία.

Ο Μπερίσα επανέλαβε ότι καμιά από τις κατηγορίες δεν ευσταθεί και ανέφερε ότι ο φάκελος εναντίον του ετοιμάστηκε στα γραφεία του πρωθυπουργού της χώρας Εντι Ράμα. Πρόσθεσε δε, ότι θα επανέλθει δυναμικά στην πολιτική, αφήνοντας να εννοηθεί ότι διαθέτει πολλά «χαρτιά» στα χέρια του.

Σε μια άλλη εξέλιξη, χθες, το Ειδικό Δικαστήριο κατά της διαφθοράς στα Τίρανα καταδίκασε με δύο χρόνια κάθειρξη τον πρώην γενικό εισαγγελέα στη χώρα Αντριατίκ Λάλα για απόκρυψη εσόδων και αδικαιολόγητη περιουσία. Το δικαστήριο αποφάσισε επίσης την κατάσχεση πέντε ακινήτων του πρώην γενικού εισαγγελέα.

Είναι ο πρώτος ανώτατος παράγοντας της αλβανικής Δικαιοσύνης που τιμωρείται στη χώρα. Να τονιστεί ότι, λόγω πολιτικών συμφερόντων των κομμάτων εξουσίας, κανένας από τους μέχρι τώρα γενικούς εισαγγελείς στην περίοδο μεταπολίτευσης στην Αλβανία δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει τη θητεία του.

Πηγές: «ΑΡ», «ΑΠΕ-ΜΠΕ», ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου