Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

Κυριακή 30 Μαΐου 2021

"Ανεπιθύμητο" κήρυξαν οι Πομάκοι τον Τσαβούσογλου - Δεν θα πάει τελικά στην Ξάνθη

 Δευτέρα, 31 Μαΐου, 2021

Καταγγέλλουν πως Πομάκοι και Ρομά της Θράκης "υφίστανται πολιτισμική και γλωσσική γενοκτονία από εγκάθετους της Τουρκίας".

NURPHOTO VIA GETTY IMAGES

″Ανεπιθύμητο” χαρακτηρίζει ο  Πανελλήνιος Σύλλογος Πομάκων τον τούρκο Υπ.Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου την Κυριακή αφίκνεται στην Αλεξανδρούπολη και από εκεί θα μεταβεί οδικώς στην Κομοτηνή στο πλαίσιο ”ιδιωτικής” επίσκεψης. 

Μάλιστα στην ανακοίνωση του Συλλόγου διατυπώνονται και βαρύτατες καταγγελίες πως ”Τις τελευταίες δεκαετίες οι Πομάκοι και οι Ρομά της Θράκης υφίστανται μια πολιτισμική και γλωσσική γενοκτονία από εγκάθετους της Τουρκίας”. 

Ο Τσαβούσογλου θα επισκεφθεί το Τουρκικό Προξενείο στην Κομοτηνή  και το Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο (Τζελάλ Μπαγιάρ), ενώ θα ακολουθήσει γεύμα με αιρετούς και άλλα στελέχη της Μειονότητας, στον οικισμό Θάμνα.  Ωστόσο, δεν θα επισκεφθεί στην Ξάνθη, κάτι που μπορεί να συνδέεται με την αντίδραση των Πομάκων. Και σίγουρα ο τούρκος ΥΠΕΞ δεν θα ήθελε να πάει τίποτε στραβά κατά τις επαφές τους με την, ”τουρκική” όπως την χαρακτηρίζει μειονότητα, ειδικά αφού συνοδεύεται από μεγάλο αριθμό δημοσιογράφων και θέλει να περάσει πολύ συγκεκριμένο μήνυμα. 

Στην σχετική ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συλλόγου Πομάκων αναφέρεται:

«Εμείς όταν πεθαίναμε για αυτά τα εδάφη τουρκικά δεν ξέραμε, τώρα δεν ξέρουμε την μητρική μας γλώσσα.

Τις τελευταίες δεκαετίες οι Πομάκοι και οι Ρομά της Θράκης υφίστανται μια πολιτισμική και γλωσσική γενοκτονία από εγκάθετους της Τουρκίας. Σύλλογοι, ομάδες ανθρώπων ακόμα και ατομικά πολλές φορές προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να αποτρέψουμε την εις βάρος μας πολιτισμική και γλωσσική γενοκτονία και παλεύουμε για το αυτονόητο, προσπαθούμε να αποδείξουμε το αυτονόητο, το ότι δεν είμαστε ελέφαντες δηλαδή!

Ακούμε καιρό τώρα από τρίτες χώρες χωρίς να τους πέφτει λόγος να θέτουν ζητήματα «τουρκικής μειονότητας». Η μειονότητα είναι μια και έχει καθοριστεί από την συνθήκη της Λοζάνης και είναι Μουσουλμανική, καθώς απαρτίζεται από κοινότητες που έχουν μόνο ένα κοινό σημείο, τη θρησκεία!

Για αυτό λοιπόν σε όποιο από τα Πομακοχώρια και αν πάτε – γιατί Πομακοχώρια λέγονται – κύριε Τσαβούσογλου δεν θα αλλάξει κάτι, θα εξακολουθούμε να είμαστε Έλληνες Πομάκοι και αυτό δεν θα αλλάξει ούτε στην επόμενη ούτε στην μεθεπόμενη επίσκεψη σας στην Θράκη ακόμα και τότε Έλληνες Πομάκοι θα είμαστε!

Όσο για τα θέματα που εγείρονται και ακούγονται ανά καιρούς από εσάς ή τους συνεργάτες σας περί καταπίεσης της “τουρκικής” μειονότητας, όπως την αποκαλείτε, αρχικά σας διαβεβαιώνουμε πως τουρκική μειονότητα δεν υπάρχει και εν συνεχεία σας εγγυόμαστε πως απολαμβάνουμε οι μουσουλμάνοι της Θράκης όλες τις ελευθερίες της πατρίδας μας!».

HuffPost Gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου