Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 25 Μαΐου 2021

Στην Ολομέλεια το σχέδιο νόμου για την ψήφο των αποδήμων

Τετάρτη, 26 Μαΐου, 2021

ΑΘΗΝΑ. Ξεκίνησε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί του σχεδίου νόμου για την άρση των περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων, με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη να απορρίπτει την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για την ίδρυση τεσσάρων εκλογικών περιφερειών αποδήμων και να του επιρρίπτει ευθύνες ότι αρνείται τη συναίνεση και τη σύγκλιση.

Για να γίνει η άρση των περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων απαιτείται διευρυμένη πλειοψηφία 200 βουλευτών, πράγμα που στην παρούσα φάση φαίνεται αρκετά δύσκολο, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ (που είναι και το κλειδί), η οποία είναι ξεκάθαρα αρνητική.

Το οξύμωρο ωστόσο είναι ότι το σχέδιο νόμου για την άρση των περιορισμών ήρθε από την κυβέρνηση στη Βουλή με αφορμή τη συνέντευξη που είχε δώσει στον «Ε.Κ.» η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνη για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία είχε χαρακτηρίσει τους περιορισμούς (που τώρα αρνείται να άρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης) «άδικους» και «υποτιμητικούς», προσθέτοντας ότι το κόμμα της θα τους καταργήσει μόλις γίνει ξανά εξουσία.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποκρισία και ότι συνεχίζει να εξαπατά τους ομογενείς.

Σε παρέμβασή του στην αρχή της συζήτησης, ο κ. Βορίδης δήλωσε ότι θα ήταν διατεθειμένος να προχωρήσει σε απόσυρση του νομοσχεδίου, αν ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε αποδεκτή την βασική προϋπόθεση να προσμετράται η ψήφος των αποδήμων στο εκλογικό αποτέλεσμα, ώστε να γίνει εκ νέου συζήτηση για να βρεθεί συγκλίνουσα λύση, η οποία θα συγκεντρώνει την συνταγματική πρόβλεψη των 200 βουλευτών.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Κωνσταντίνος Βλάσης χαρακτήρισε ως «πράξη δικαιοσύνης, ισονομίας και ουσιαστικής αναγνώρισης της τεράστιας προσφοράς των Ελλήνων κατοίκων του εξωτερικού στην πατρίδα» το νομοσχέδιο για την άρση των περιορισμών στο εκλογικό δικαίωμά τους.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ίδρυση 4 εκλογικών περιφερειών των αποδήμων, τους αντιμετωπίζει ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

«Στόχος της ΝΔ ήταν πάντα, και είναι, η χωρίς περιορισμούς ψήφος των Ελλήνων κατοίκων του εξωτερικού από τον τόπο κατοικίας τους», ανέφερε ο κ. Βλάσης και αιτιολόγησε τη θέση του κόμματός του για αλλαγή του ισχύοντος νόμου που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2019 με 288 ψήφους, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Πάντα η θέση μας ήταν ψήφος των ομογενών χωρίς κανένα εμπόδιο. Οση όμως προσπάθεια καταβάλαμε για να εξασφαλίσουμε τη συναίνεση, δυστυχώς δεν τα καταφέραμε. Οι αντιστάσεις κάποιων κομμάτων δεν κάμφθηκαν, όσο και αν αυτή η εισήγησή μας ήταν αυτονόητη και δικαιολογημένη. Εμείς, προχωρήσαμε τότε σε συμβιβασμό για να γίνει ένα βήμα προς τα εμπρός. Αυτό το βήμα που έγινε τον Δεκέμβριο του 2019 δεν ήταν διόλου ευκαταφρόνητο».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις θέσεις των κομμάτων όπως εκφράστηκαν, υπέρ του νομοσχεδίου έχουν ταχθεί ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, ενώ δήλωσαν ότι καταψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25.

Με δεδομένη την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων το νομοσχέδιο δεν φαίνεται να συγκεντρώνει στην Ολομέλεια τις 200 θετικές ψήφους, καθώς η κοινοβουλευτική δύναμη της ΝΔ είναι 158 βουλευτές, του ΣΥΡΙΖΑ 86, το ΚΙΝΑΛ έχει 22 βουλευτές, το ΚΚΕ 15, η ΕΛ.ΛΥ 10 και το ΜεΡΑ25 9 βουλευτές.

«Είχα πει και στην Επιτροπή ότι είμαι διατεθειμένος ακόμα και να αποσύρω το νομοσχέδιο, για να βρεθεί μια συγκλίνουσα λύση για την επίτευξη του στόχου, που είναι η διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των κατοίκων εξωτερικού, υπό δύο προϋποθέσεις. Οτι δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός στην άρση των εμποδίων και ότι η ψήφος τους θα είναι ισότιμη με όλων των εκλογέων και θα προσμετράτε στο εκλογικό αποτέλεσμα. Εν συνέχεια θα συζητούσαμε τις τεχνικές λεπτομέρειες για το πόσες ή ποιες εκλογικές περιφέρειες, τον τρόπο εκλογής κ.λπ. Μόνο όμως αν συμφωνήσουμε πάνω στις δύο αυτές, στρατηγικού χαρακτήρα, προϋποθέσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης και πρόσθεσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία προτείνοντας την ίδρυση τεσσάρων εκλογικών περιφερειών αποδήμων, οι οποίοι δεν θα εκλέγονται με κομματικά ψηφοδέλτια και η ψήφος τους δεν θα λαμβάνεται υπόψη στο εκλογικό αποτέλεσμα. Επομένως, στην παράκλησή μου για συναίνεση, απάντησε αρνητικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Η απόρριψή του, στη μία εκ των δύο προϋποθέσεων, δηλαδή να προσμετράται η ψήφος τους στο εκλογικό αποτέλεσμα, σημαίνει ότι θα συνεχίσουμε κανονικά τη συζήτηση του νομοσχέδιου και ο καθένας θα αναλάβει την ευθύνη του. Δεν έχει νόημα να κάνω δεκτή την τροπολογία από τη στιγμή που δεν υπάρχει η σύγκλιση του ΣΥΡΙΖΑ».

Απαντώντας στον κ. Βορίδη, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποκρισία και προσπάθεια εξαπάτησης των αποδήμων, τονίζοντας ότι «το νομοσχέδιο φέρνει στη Βουλή το ύφος και ήθος των τηλεπαραθύρων».

«Συμβαδίζει με τη συνολική υποκρισία που δείχνει η ΝΔ. Εσάς, στην κυβέρνηση δεν σας νοιάζει να έχουν δικαίωμα εκπροσώπησης και επιλογής οι απόδημοι. Το κόμμα σάς νοιάζει. Εξακολουθείτε να παίζετε τα κομματικά σας παιχνίδια με τους ομογενείς», αντέτεινε ο κ. Κατρούγκαλος υπεραμυνόμενος της πρότασης του κόμματός του.

«Βασικό δικό μας επιχείρημα, του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι οι χώρες με σημαντικό αριθμό αποδήμων δεν καθιερώνουν αστάθμητη ψήφο των ομογενών τους στο εξωτερικό. Και η δική μας πρόταση, έχει θεωρηθεί από την Επιτροπή της Βενετίας, το συμβουλευτικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης, ως η βέλτιστη πρακτική για χώρες που έχουν σημαντική ομογένεια. Προτείνουμε εκλογή τους με ενιαίο ψηφοδέλτιο και επομένως πράγματι οι 4 βουλευτές που θα εκλέγονται ανά μεγάλη μείζονα εκλογική περιφέρεια του εξωτερικού θα είναι 4 ασχέτως αν θα ψηφίσει 1 ή 2 εκατομμύρια στις σχετικές εκλογές», υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου