Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

Κατατούμπο: Η Παγκόσμια Πρωτεύουσα των Κεραυνών

 Τρίτη, 1 Ιουνίου, 2021

Εντυπωσιακά όμορφη, αλλά επικίνδυνη.

Κεραυνοί τη νύχτα στο Κατατούμπο.

Ναι. Υπάρχει. Και για να την επισκεφτούμε, πρέπει να ταξιδεύσουμε μέχρι τη Βενεζουέλα και τον δήμο του Κατατούμπο.

Είναι η περιοχή που κέρδισε τον τίτλο της ”Παγκόσμιας Πρωτεύουσας των Κεραυνών”, όταν τα Ρεκόρ Γκίνες κατέγραψαν εκεί τη μεγαλύτερη συγκέντρωση κεραυνών στον κόσμο. Σύμφωνα με τις στατιστικές, κάθε χρόνο πέφτουν τουλάχιστον 250 κεραυνοί σε κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο της περιοχής.

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση κεραυνών - πάνω από ένα εκατομμύριο τον χρόνο - έχει παρατηρηθεί στην εκβολή του ποταμού Κατατούμπο στη λίμνη Μαρακαΐμπο της Βενεζουέλας. Είναι τόσο πολλοί και τόσο λαμπεροί, που η περιοχή αποκαλείται ο Φάρος του Κατατούμπο, διότι αρκετά συχνά, οι κεραυνοί είναι ορατοί ακόμα και σε απόσταση μεγαλύτερη των 400 χιλιομέτρων.

Ο λόγος για την τόσο μεγάλη συγκέντρωση κεραυνών, είναι η μικρή απόσταση μεταξύ της λίμνης και των βουνών της περιοχής. Τα βουνά δεν επιτρέπουν στον αέρα και περάσει κι έτσι το νερό που εξατμίζεται από την λίμνη, μετατρέπεται σε μεγάλα και πυκνά, κάθετα σύννεφα, στα οποία σχηματίζονται οι κεραυνοί.

Ενα μοναδικό μέρος, σίγουρα. Εντυπωσιακά όμορφο, αλλά και πολύ επικίνδυνο.

Πηγή: Weather Aware.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου