Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 30 Μαΐου 2021

Ολυμπιακός: Ως που να πεις… Τικίνιο

Δευτέρα, 31 Μαΐου, 2021

Ο Ολυμπιακός έκλεισε «αθόρυβα» το deal του καλοκαιριού για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Και αυτό που έρχεται πιθανότατα γράφεται μόνο με… γκολ.


Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αντιληφθείς την πρόοδο ενός κλαμπ σε όλα τα επίπεδα. Οι νίκες, οι τίτλοι, η οργάνωση, η λειτουργία. Καμιά φορά και οι μεταγραφές: Πολλώ δε μάλλον αν πρόκειται για μια σαν αυτή που ετοιμάζεται ο Ολυμπιακός να ανακοινώσει αύριο με δόξα και τιμή.

Εδώ είναι. Ήρθε. Μόλις προσγειώθηκε στη χώρα μας ένας από τους καλύτερους free agent της φετινής αγοράς. Τον ήθελε κοτζάμ Βαλένθια. Έστρωσαν κόκκινα χαλιά για χάρη του στην Τουρκία. Μπλέχτηκαν διάφοροι σε μια σοβαρή μάχη, που τελικά έληξε αθόρυβα και… Πειραιώτικα. Η μάχη που ντύνει στα Ερυθρόλευκα τον Φρανσίσκο Ντας Τσάγας Σοάρες ντος Σάντος. Ναι, τον Τικίνιο: εκείνον  που οι αριθμοί του έχουν να το λένε πως σκοράρει πιο γρήγορα και από τη σκιά του.

Ένα γκολ ή ασίστ κάθε 104΄στο Οπόρτο. Στην τριετία (2017-20) που οι Δράκοι του Σέρτζο Κονσιεσάο πατώντας στο φονικό ένστικτο του 30άχρονου Βραζιλιάνου «φουνταριστού» κατέκτησαν 2 πρωταθλήματα, 1 κύπελλο και 1 Σούπερ Καπ. Έβαλε 65 σε 140 ματς, έχοντας πλάι του τον Μούσα Μαρενγκά. Άραγε πόσα μπορεί να βάλει έχοντας στο πλευρό του, τον Γιουσέφ Ελ Αραμπί: Τον Μαροκινό καθηγητή του γκολ. Ιδού ίσως η πιο ενδιαφέρουσα απορία στην εποχή που ανοίγει στο μεγάλο λιμάνι.Είχε ο Ολυμπιακός τα δύο καλύτερα σέντερ φορ στην Ελλάδα με τον Ελ Αραμπί και τον Αχμέντ Χασάν. Θα έχει τα τρία καλύτερα σέντερ φορ από αύριο με την προσθήκη του Βραζιλιάνου. Μην ρωτήσετε ποιος θα είναι το νο1 κλπ. Αυτά θα τα βρει η… υπηρεσία και ο Πέδρο Μαρτίνς. Ανάλογη επιθετική γραμμή όμως ελληνική ομάδα δεν πρέπει να ξανασχημάτισε ποτέ. Με τέτοιο βάθος. Με τέτοια ποιότητα. Και το κυριότερο: Με τρεις γκολτζήδες που έχουν χαρακτηριστικά που μπορεί κάλλιστα να λειτουργήσουν και συμπληρωματικά.

Οι Ερυθρόλευκοι σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πάντα της άποψης τα λίγα λόγια ζάχαρη και τα καθόλου μέλι. Παρά ταύτα μέσω του ρεπορτάζ έχουν έρθει στην επιφάνεια νούμερα που ζαλίζουν: 1.8 εκατ ευρώ ετησίως για 2+1 χρόνια συν φυσικά τα μπόνους. Κανονική υπέρβαση. Ειδικά όταν οι άλλοι δύο σου για την ίδια θέση έχουν συνολικά ετήσιες αποδοχές που ξεπερνούν τα 3 εκατ ευρώ. Πέντε εκατ μόνο για σέντερ φορ! Ποσό που κάνουν σούμα «μπάτζετ» δύο-τρεις διαφορετικές ομάδες Σούπερ Λιγκ.

Το κάνει ο Ολυμπιακός αυτό με συνέπεια τα τελευταία χρόνια. Στοχευμένα. Μεθοδικά. Και προφανώς με έναν τρόπο δείχνει και τις ιδέες του γύρω από τη σύγχρονη εικόνα του ποδοσφαίρου: εκείνη που θέλει τις ομάδες το υψηλού ανταγωνισμού έτοιμες για 55-60 ματς τον χρόνο. Προ διετίας μετά την σεζόν καριέρα του Κώστα Φορτούνη, οι Ερυθρόλευκοι πρόσθεσαν στην εξίσωση τον Ματιέ Βαλμπουενά. Πέρσι το καλοκαίρι ενώ υπήρχαν οι Ανδρέας Μπουχαλάκης και Μαντί Καμαρά, η αντικατάσταση του Γκιγιέρμε έγινε με τον Γιαν Εμβιλά. Ακόμη και τον Γενάρη που το ρόστερ ήταν γεμάτο στόπερ πρώτης γραμμής, προέκυψε το deal με τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο. Ποιότητα και βάθος. Αυτός είναι ο οδηγός.

Έχει Κόπα Άφρικα Γενάρη και Φλεβάρη. Θα λείψουν πιθανότατα ταυτόχρονα και ο Ελ Αραμπί και ο Χασάν. Ήταν ανάγκη να αποκτηθεί ένας στράικερ πρώτης γραμμής. Το γεγονός ότι τελικά ήρθε ένα μεγαλύτερο όνομα (κάποιος με τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία 6.5 εκατ ευρώ) και από τους δύο είναι από μόνο του ένα ολόκληρο θέμα συζήτησης. Βρέθηκε ο Τικίνιο ελεύθερος στην αγορά. Βρέθηκε το contact μέσω του Πέδρο Μαρτίνς που επί της ουσίας εκείνος… δώρισε το δίδυμο Τικίνιο-Μαρενγκά στον Σέρτζο Κονσιεσάο (δική του «πατέντα» η συνεργασία στη Βιτόρια Γκιμαράες το 2016) και το ένα έφερε το άλλο! Και όλα μαζί πιθανότατα την μεγαλύτερη μεταγραφή του καλοκαιριού στο σύνολο του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ο Τικίνιο που επί της ουσίας… έχασε ένα χρόνο στην Κίνα (λόγω covid) ,θα είναι κανονικά με την ομάδα από την έναρξη της προετοιμασίας. Θα έχει το διάστημα που χρειάζεται να προσαρμοσθεί. Θα μπει με το καλησπέρα της νέας σεζόν, από τα προκριματικά. Απίθανη εξέλιξη. Και πράξη επιβεβαίωσης. Για έναν αθλητικό οργανισμό που δεν χάνει την ευκαιρία να επιβεβαιώσει την πρόοδο του. Ακόμη και μια νύχτα του Μάη, Κυριακή στο «Ελ Βενιζέλος». Σαν την αποψινή…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου