Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

«Αντίποινα» Μόσχας με «μπλόκο» σε αεροσκάφη που αρνήθηκαν να πετάξουν πάνω από τη Λευκορωσία

Παρασκευή, 28 Μαΐου, 2021

«Χοντραίνει» το παιχνίδι μεταξύ Ρωσίας και Ε.Ε, μετά το αεροπορικό εμπάργκο και τις κυρώσεις στο καθεστώς Λουκασένκο.

Τουλάχιστον δύο ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες δεν έλαβαν άδεια από τις ρωσικές αρχές για να πετάξουν στη Μόσχα αφού ζήτησαν να πραγματοποιήσουν εναλλακτική διαδρομή, παρακάμπτοντας τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας μετά τα γεγονότα με την πολύκροτη αναγκαστική προσγείωση πτήσης της Ryanair.

Η κίνηση αυτή της Ρωσίας, η οποία υπογραμμίζει την υποστήριξη της Μόσχας στο καθεστώς του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο, έρχεται την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ενωση επιβάλλει νέες κυρώσεις εναντίον της χώρας, μετά από αυτό που οι ηγέτες έχουν περιγράψει ως «κρατική αεροπειρατεία».

Η Austrian Airlines ακύρωσε μια προγραμματισμένη πτήση από τη Βιέννη προς τη Μόσχα την Πέμπτη, τονίζοντας σε ανακοίνωση: «Οι ρωσικές αρχές δεν μας έδωσαν αυτήν την άδεια. Ως αποτέλεσμα, η Austrian Airlines έπρεπε να ακυρώσει τη σημερινή πτήση από τη Βιέννη προς τη Μόσχα».

Την Τετάρτη, η Air France ακύρωσε επίσης την πτήση της από και προς τη Μόσχα, επικαλούμενη παρόμοιους λόγους.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, αναμένεται να συναντηθεί αύριο, Παρασκευή, με τον Αλεξάντρ Λουκασένκο στο θέρετρο του Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα.

Οι χώρες της Ομάδας των 7 (G7) καταδίκασαν τη Λευκορωσία για το περιστατικό με την πτήση από Αθήνα προς Βίλνιους.

«Η ενέργεια αυτή έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών και του πληρώματος της πτήσης. Ήταν επίσης μια σοβαρή επίθεση στους κανόνες που διέπουν την πολιτική αεροπορία», ανέφερε η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, εκ μέρους των υπουργών Εξωτερικών του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

«Θα ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας, και μέσω περαιτέρω κυρώσεων όπου κρίνεται απαραίτητο, για να προωθήσουμε τη λογοδοσία για τις ενέργειες των αρχών της Λευκορωσίας».

Η «απειλή για βόμβα» εστάλη μετά την εκτροπή της πτήσης

Στο μεταξύ, η πάροχος υπηρεσιών email Proton Technologies AG ανακοίνωσε ότι η απειλή για βόμβα που επικαλούνται οι λευκορωσικές αρχές ως λόγο για την εκτροπή της πτήσης της Ryanair που μετέφερε τον αντικαθεστωτικό Λευκορώσο δημοσιογράφο, Ρόμαν Προτάσεβιτς, εστάλη μετά την εκτροπή της πορείας του αεροπλάνου.

«Δεν έχουμε αξιόπιστα στοιχεία ότι οι λευκορωσικοί ισχυρισμοί είναι αληθείς», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ελβετικής εταιρείας. «Θα υποστηρίξουμε τις ευρωπαϊκές αρχές στις έρευνές τους κατόπιν νομικού αιτήματος», επισημαίνει η εταιρεία.

Οι αρχές της Λευκορωσίας ισχυρίσθηκαν ότι έδωσαν εντολή στο αεροσκάφος, το οποίο βρισκόταν στον εναέριο χώρος της Λευκορωσίας κατά την πτήση του από την Ελλάδα προς την Λιθουανία, να προσγειωθεί στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, διότι υπήρξε απειλή βόμβας εκ μέρους της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς.

Ο δημοσιογράφος Ρομάν Προτασέβιτς και η φίλη του Σοφία Σαπέγκα που επέβαιναν στην πτήση της Ryanair συνελήφθησαν από τις δυνάμεις ασφαλείας του καθεστώτος της Λευκορωσίας αμέσως μετά την προσγείωση του αεροσκάφους.

(με πληροφορίες από CNN, ΑΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου