Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 20 Μαΐου 2021

Ισχυρή ανάπτυξη στην Ελλάδα «βλέπει» η Bank of America

 Παρασκευή, 21 Μαΐου, 2021

Πολλοί είναι οι λόγοι αισιοδοξίας για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, χάρη και στο Ταμείο Ανάκαμψης, όπως επισημαίνει η Bank of America, αν και οι προκλήσεις είναι αρκετές και απαιτούν την ισχυρή πολιτική δέσμευση και τη συνεχή επαγρύπνηση των Αρχών. Η αμερικανική τράπεζα αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις για την πορεία της ανάπτυξης της Ελλάδας, ενσωματώνοντας τις λεπτομέρειες του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, τις τελευταίες εξελίξεις με το «άνοιγμα» της οικονομίας καθώς και τα συμπεράσματα από το διήμερο επαφών που είχε με πελάτες της, υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης, την ΤτΕ, τον ΟΔΔΗΧ, επιχειρηματίες, καθώς και τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.
Ετσι, αυξάνει την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του ΑΕΠ το 2021 σε 3,4% σε ετήσια βάση και κατά 0,7%, ενώ για το 2022 εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα εκτοξευθεί κατά 5,7% (+0,3%), επισημαίνοντας πως ο αντίκτυπος των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης θα προσθέσει αύξηση στην ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 0,2% και 0,3% αντίστοιχα το 2021 και το 2022. Παράλληλα, εκτιμά πως η επιστροφή στη (νέα, μετά COVID-19) κανονικότητα θα επιτευχθεί στο δ΄ τρίμηνο του έτους

Κατά την άποψή της, οι περιορισμοί υλοποίησης και η χαμηλή ή αργή απορρόφηση των δανείων της Ε.Ε. από τον ιδιωτικό τομέα είναι οι κύριοι κίνδυνοι για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης. Παράλληλα, η Ελλάδα παραμένει στενά εξαρτημένη από την ανάκαμψη στην Ευρώπη, ενώ οι αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. το επόμενο έτος, καθώς και η λήξη του προγράμματος PEPP της ΕΚΤ, αποτελούν και αυτά σημαντικές προκλήσεις. Η BofA τονίζει επίσης πως μία από τις πιο σημαντικές προκλήσεις τα επόμενα χρόνια είναι η πολύ χαμηλή μακροπρόθεσμη δυναμική ανάπτυξης, η οποία τοποθετείται μόλις στο 1%-1,5%.

Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά ομόλογα, η BofA εμφανίζεται ιδιαιτέρως θετική για τις προοπτικές τους καθώς υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που στηρίζουν τις επιδόσεις τους και συγκεκριμένα (1) το ευνοϊκό περιβάλλον για τα ομόλογα της περιφέρειας, χάρη στη δέσμευση της ΕΚΤ να διατηρήσει ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης, (2) το θετικό σκηνικό προφοράς με την ΕΚΤ να υπερκαλύπτει τις εκδόσεις του ΟΔΔΗΧ και (3) το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες αποτελούν «αγοραστές έσχατης λύσης», δεδομένης της επιλεξιμότητας των ελληνικών ομολόγων ως εγγύησης για πράξεις της ΕΚΤ. Επιπλέον, η πρόοδος προς την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και/ή μια μόνιμη επιλεξιμότητα των ελληνικών ομολόγων για τις πράξεις της ΕΚΤ θα μπορούσαν να προσφέρουν περαιτέρω στήριξη. Στο μέτωπο των τραπεζών, η BofA τονίζει ότι ο κλάδος έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο και ότι είναι πολύ καλά προετοιμασμένος έτσι ώστε να παίξει ρόλο-κλειδί στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου