Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

Εσύ δήλωσες την περιουσία σου; Εθνικό Κτηματολόγιο: Τέσσερις στους δέκα Ηλείους κινδυνεύουν να χάσουν την ακίνητη περιουσία τους

Παρασκευή, 2 Απριλίου, 2021

Η δημιουργία του Εθνικού Κτηματολογίου έχει χαρακτηρισθεί ως ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα, καθώς αποτελεί το βασικό εργαλείο που διασφαλίζει την οριστική και αμετάκλητη οριοθέτηση της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας καθώς επίσης και βασικό μοχλό επίτευξης των πολιτικών σχεδιασμού, προστασίας του περιβάλλοντος, αξιοποίησης των φυσικών πόρων και ανάπτυξης της δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής.

Είναι ένα ενιαίο και διαρκώς ενημερωμένο σύστημα πληροφοριών που καταγράφει τις νομικές, τεχνικές και άλλες πρόσθετες πληροφορίες για τα ακίνητα και τα δικαιώματα πάνω σε αυτά, με την ευθύνη και την εγγύηση του Δημοσίου και η σύνταξή του αποσκοπεί στη δημιουργία ενός σύγχρονου, πλήρως αυτοματοποιημένου αρχείου ακίνητης ιδιοκτησίας, όλα τα στοιχεία του οποίου έχουν αποδεικτικό χαρακτήρα, εξασφαλίζοντας τη μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα και ασφάλεια των συναλλαγών.

Για να είναι δυνατή, όμως,  η πραγμάτωση των ανωτέρω ωφελημάτων, τόσο για τον πολίτη όσο και για το Κράτος, απαραίτητη και κρίσιμη προϋπόθεση αποτελεί η συμμετοχή κάθε δικαιούχου στις διαδικασίες που τον περιλαμβάνουν.

Η κατάσταση στην Ηλεία

Με βάση τα μέχρι σήμερα στοιχεία, η συνολική συμμετοχή των δικαιούχων, μετά από 26 μήνες συλλογής δηλώσεων ιδιοκτησίας, είναι αποκαρδιωτική, καθώς έχουν υποβληθεί δηλώσεις ιδιοκτησίας σε ποσοστό μικρότερο από το 58% των προεκτιμώμενων δικαιωμάτων της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας.

Αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι 4 στους 10 ιδιοκτήτες κινδυνεύουν να απολέσουν την ακίνητη περιουσία τους.

Σε πανελλαδική σύγκριση, η Ηλεία είναι κοντά στο μέσο όρο των δηλώσεων με ποσοστό σχεδόν 58% την στιγμή που πρώτη είναι Λάρισα με 89,44% και ακολουθούν Ξάνθη, Δράμα, Γιάννενα και Λασίθι. Στην αντίπερα, στην τελευταία θέση βρίσκονται τα νησιά της Αττικής και οι Ζάκυνθος – Κεφαλονιά.

Εντός «συνόρων» τώρα, το μεγαλύτερο μέσο ποσοστό συλλογής παρατηρείται στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας με 62,02% και ακολουθούν Δήμος Πηνειού (61,58%) και Δήμος Ήλιδας (61,48%) ενώ στην τελευταία θέση είναι ο Δήμος Πύργου, όπου σχεδόν μόνο οι μισοί έχουν δηλώσει την ιδιοκτησία τους (52,78%) ενώ στην ίδια περίπου μοίρα βρίσκεται και ο Δήμος Ζαχάρως με 53,47%.

Σημειώνεται, ότι από τους Δήμους, μόνο ο Δήμος Πηνειού έχει υποβάλει δήλωση ιδιοκτησίας στο Εθνικό Κτηματολόγιο για την ακίνητη περιουσία του.

Οι συνέπειες σε περίπτωση μη δήλωσης

Αν και η απώλεια της ακίνητης περιουσίας δεν θα συμβεί άμεσα, εντούτοις, η μη υποβολή δήλωσης ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο (ακόμη και η καθυστέρηση στην υποβολή της) συνεπάγεται αδυναμία αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, αδυναμία αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ενδεχόμενα δικαστικές περιπέτειες καθώς και αυξημένο κόστος εξαιτίας της επικείμενης ενεργοποίησης των προστίμων, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο άρθρο 133 του Νόμου 4579/2020 (Φ.Ε.Κ. 245 / τεύχος Α’ / 09-12-2020).

Και αυτό συμβαίνει επειδή η δήλωση ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο είναι υποχρεωτική εκ του Νόμου για κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο και αποτελεί προϋπόθεση για οποιαδήποτε πράξη αφορά το ακίνητο στο μέλλον (π.χ. μεταβίβαση, γονική παροχή ή δωρεά, έκδοση άδειας οικοδομής, έκδοση δανείου, επιδοτήσεις, κλπ).

Επομένως, σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης ιδιοκτησίας μέχρι και το τέλος Απριλίου, ελλοχεύει ο σοβαρός κίνδυνος της μη συμμετοχής του δικαιούχου στη επικείμενη (Φθινόπωρο 2021) διαδικασία της ΠροΑνάρτησης, δηλαδή της προκαταρκτικής ενημέρωσης των δικαιούχων αναφορικά με το αποτέλεσμα της επεξεργασίας των δηλώσεων που υποβλήθηκαν και των πληροφοριών που συλλέχθηκαν στο πλαίσιο της κτηματογράφησης (και πριν τη διενέργεια της Ανάρτησης), μιας εξαιρετικά σημαντικής διαδικασίας, καθώς με τη δυνατότητα ελέγχου και διόρθωσης των στοιχείων η οποία παρέχεται, εξασφαλίζεται ότι τα δηλωθέντα δικαιώματα θα καταγραφούν σωστά στο Κτηματολόγιο και οι δικαιούχοι θα αποφύγουν άσκοπη ταλαιπωρία στο μέλλον.

Σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης ιδιοκτησίας μέχρι και το τέλος του χρόνου, ο δικαιούχος δεν θα μπορεί να συμμετάσχει στην πολύ σημαντική διαδικασία της Ανάρτησης (Αρχές 2022), δηλαδή της τελικής ενημέρωσης των δικαιούχων αναφορικά με το αποτέλεσμα της επεξεργασίας όλων των – υποβληθέντων το προηγούμενο χρονικό διάστημα – στοιχείων και της δυνατότητας ελέγχου και διόρθωσης αυτών των στοιχείων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η υποβολή αίτησης διόρθωσης κατά τη διάρκεια της Ανάρτησης έχει κόστος για τον δικαιούχο, σε αντίθεση με την αντίστοιχη υποβολή αίτησης διόρθωσης κατά τη διάρκεια της ΠροΑνάρτησης, η οποία είναι ατελώς.

Επίσης, από την έναρξη της Ανάρτησης και μετά, κάθε νέα δήλωση ιδιοκτησίας η οποία υποβάλλεται και θίγει δικαιώματα δικαιούχων οι οποίοι συμμετέχουν στην Ανάρτηση, θα πρέπει οπωσδήποτε να συνοδεύεται από αίτηση διόρθωσης κτηματολογικών εγγραφών(με πιθανή την απόρριψή της), ενώ δεν είναι δυνατή η υποβολή δήλωσης ιδιοκτησίας με αιτία κτήσης χρησικτησία, καθώς, αντ’ αυτής, υποβάλλεται αίτηση διόρθωσης των κτηματολογικών εγγραφών με υποχρεωτική κοινοποίηση στο Ελληνικό Δημόσιο.

Τέλος, σε περίπτωση που είτε υποβλήθηκε δήλωση ιδιοκτησίας αλλά αυτή απορρίφθηκε είτε δεν υποβλήθηκε δήλωση ιδιοκτησίας κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης,  τα δικαιώματα που δεν δηλώθηκαν δεν περιλαμβάνονται στις αρχικές εγγραφές του Κτηματολογίου και τα αντίστοιχα ακίνητα καταχωρούνται ως «Αγνώστου Ιδιοκτήτη». Οι δικαιούχοι τότε έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους δικαστικά εντός διαστήματος επτά ετών από την έναρξη λειτουργίας του Κτηματολογίου, οπότε οι αρχικές εγγραφές οριστικοποιούνται και τα δικαιώματα επί ακινήτων «Αγνώστου Ιδιοκτήτη» περιέρχονται στο Ελληνικό Δημόσιο και είναι δικαστικά απρόσβλητα.

Από τα παραπάνω, είναι σαφές ότι τώρα είναι ο καιρός που, όσοι ιδιοκτήτες αμέλησαν να το κάνουν, θα πρέπει να προβούν στην υποβολή της δήλωσης ιδιοκτησίας της ακίνητης περιουσίας τους στο Εθνικό Κτηματολόγιο, ώστε να αποφύγουν άσκοπη ταλαιπωρία, επιπλέον οικονομική επιβάρυνση, αδυναμία αξιοποίησης της περιουσίας τους τώρα αλλά και πιθανή απώλεια αυτής στο μέλλον.

Tα στατιστικά στοιχεία συλλογής δηλώσεων ιδιοκτησίας ανά Δήμο στην Ηλεία
ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου