Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

Ανοιξε η Ελλάδα για τους μόνιμους κατοίκους των ΗΠΑ - Τι λέει ο Ελληνας πρόξενος στον «Ε.Κ.»

Δευτέρα, 19 Απριλίου, 2021

Ευρωκίνηση

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ. (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Αρθηκε, μετά από έναν χρόνο και πλέον, η απαγόρευση της εισόδου στην Ελλάδα των υπηκόων και μόνιμων κατοίκων ΗΠΑ, μετά τη νέα οδηγία που εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

Ειδικότερα, βάσει αυτής, οι πολίτες της Ε.Ε., των κρατών της Συνθήκης Σένγκεν και 12 ακόμη χωρών (Ην. Βασίλειο, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα, Ταϋλάνδη, Ρουάντα, Σιγκαπούρη, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ρωσία, Σερβία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Ισραήλ) εξαιρούνται από τους περιορισμούς εισόδου, οι οποίοι παραμένουν εν ισχύ.

Επιπλέον, οι συγκεκριμένοι ταξιδιώτες δεν θα έχουν υποχρέωση καραντίνας, όμως θα πρέπει να προσκομίσουν είτε αρνητικό τεστ PCR, ειλημμένο έως και 72 ώρες πριν την άφιξη, είτε πιστοποίηση πλήρους εμβολιασμού. Την ίδια στιγμή, οι υγειονομικές υπηρεσίες θα εξακολουθήσουν να πραγματοποιούν δειγματοληπτικά rapid test στον προθάλαμο της αίθουσας αφίξεων, σε ένα τυχαίο δείγμα επιβατών, με τα πρωτόκολλα καραντίνας να ενεργοποιούνται σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος.

Πρόκειται για μια είδηση η οποία έγινε δεκτή με ανακούφιση και ενθουσιασμό από πολλούς ομογενείς, οι οποίοι, εφόσον δεν ήταν κάτοχοι ελληνικής υπηκοότητας, δεν είχαν την δυνατότητα να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, εκτός κι αν μπορούσαν να αποδείξουν, μέσω μιας γραφειοκρατικής διαδικασίας, ότι συνέτρεχε σπουδαίος λόγος.

Παράλληλα, είναι μια εξέλιξη που αναμένεται να τονώσει, στο μέτρο του εφικτού και με βάση τα δεδομένα της πανδημίας, τον ελληνικό τουρισμό, καθώς θα επιτρέψει τις τουριστικές αφίξεις από τις ΗΠΑ, διαλευκάνοντας, πιθανότατα, και το θολό τοπίο σε σχέση με την απευθείας αεροπορική σύνδεση Ελλάδας-ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται πως η άρση των περιορισμών, επί του παρόντος, δεν είναι αμφίδρομη, καθώς ισχύει ακόμη η απαγόρευση εισόδου για τους Ελληνες πολίτες -και εν γένει της ΕΕ- στις ΗΠΑ, όπως συμβαίνει από πέρυσι τον Μάρτιο, με τις πληροφορίες να συγκλίνουν, σύμφωνα και με πρόσφατο ρεπορτάζ του «Εθνικού Κήρυκα» («Ε.Κ.») ότι και αυτές ενδέχεται να αρθούν μέσα στον μήνα Μάιο.

Να αναφερθεί ότι οδηγία της ΥΠΑ αφορά μόνο την ελληνική επικράτεια και όχι συνολικά τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Δρ Κων. Κούτρας: Μην αμελήσετε ξανά το ελληνικό διαβατήριο

Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή εξέφρασε, μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ Κωνσταντίνος Κούτρας, τονίζοντας πως μια σειρά διαδικασιών που απαιτούνταν για το ταξίδι στην Ελλάδα τους τελευταίους 12 μήνες δεν χρειάζονται πλέον, με εξαίρεση την έγκαιρη συμπλήρωση της πλατφόρμας PLF (Passenger Locator Form) στην ιστοσελίδα travel.gov.gr.

«Από σήμερα (σ.σ. 19 Απριλίου) οι Αμερικανοί πολίτες και οι μόνιμοι κάτοικοι ΗΠΑ μπορούν να ταξιδεύουν στην Ελλάδα υπό τις εξής προϋποθέσεις:

Να είναι εμβολιασμένοι και να έχουν παρέλθει 14 μέρες από την ολοκλήρωση της διαδικασίας πλήρους εμβολιασμού, δηλαδή της μιας και μοναδικής δόσης, αν είναι μονοδοσικό, ή της δεύτερης, αν είναι εμβόλιο δυο δόσεων.

Σε περίπτωση που δεν έχουν εμβολιαστεί, θα πρέπει να προσκομίσουν αρνητικό τεστ PCR 72 ωρών πριν την άφιξή τους στην Ελλάδα.

Να σημειώσω ότι η απελευθέρωση δεν αφορά μόνο τους Αμερικανούς πολίτες, αλλά και τους μόνιμους κατοίκους ΗΠΑ, ασχέτως εάν διαθέτουν ή όχι την αμερικανική υπηκοότητα», τόνισε ο Δρ Κούτρας.

Αναφορικά με την μορφή της πιστοποίησης, ο Δρ Κούτρας τόνισε ότι γίνεται δεκτό είτε σχετικό έγγραφο με τα στοιχεία στην αγγλική γλώσσα, είτε ψηφιακό, τονίζοντας ότι οι πολίτες της Νέας Υόρκης έχουν αυτήν την δυνατότητα, κατεβάζοντας την εφαρμογή Excelsior Pass, στην οποία μπορούν να δημιουργήσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή τεστ PCR.

Οπως είχε αναφέρει ο «Ε.Κ.», πρόκειται για μια εφαρμογή που είναι συνδεδεμένη με τις υπηρεσίες της Πολιτείας, ταυτοποιώντας τα στοιχεία μετά από μια σύντομη διαδικασία εισαγωγής τους, παρέχοντας αποδεικτικό με την μορφή QR Code.

«Σε αυτήν την δύσκολη περίοδο, προσπαθήσαμε να επιλυθούν τα προβλήματα και οι απαιτήσεις του κοινού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Υπήρξαν πολλά αιτήματα για ελληνικά διαβατήρια. Από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα 3.000 πολίτες έχουν παραλάβει τα διαβατήριά τους, ένας τεράστιος αριθμός. Θα ήθελα, παρ’ όλα αυτά, να συστήσω στους ομογενείς να μην αμελήσουν το ελληνικό διαβατήριο, επειδή άνοιξαν οι πτήσεις. Για παράδειγμα, εάν θέλουν να ταξιδέψουν σε άλλη χώρα της Ε.Ε., ο περιορισμός δεν έχει αρθεί. Είναι πάρα πολύ σημαντικά τα πλεονεκτήματα του ελληνικού διαβατηρίου και αυτό αναδείχθηκε όλη αυτήν την περίοδο», κατέληξε ο Δρ Κούτρας.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου