Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 11 Απριλίου 2021

Απεβίωσε ο επιφανής φωτογράφος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Νίκος Μαγγίνας

 Κυριακή, 11 Απριλίου, 2021

Εθνικός Κήρυξ

Ο Νικός Μαγγίνας (αριστερά).

ΒΟΣΤΩΝΗ. Απεβίωσε σε ηλικία 68 ετών ο επιφανής φωτογράφος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Νίκος Μαγγίνας προσβληθείς από τον κορωνοϊό. Ο αείμνηστος ήταν από τους πλέον στενούς και εξ’ απορρήτων συνεργάτες του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου καθ’ όλη την μέχρι τώρα τριακονταετή Πατριαρχία του, τον οποίον συνόδευε σε όλα τα ταξίδια του ανά τον κόσμο και απαθανάτιζε με τον φωτογραφικό του φακό όλα τα στιγμιότυπα. Από τις συναντήσεις του Πατριάρχη με τον Επίσκοπο της πρεσβυτέρας Ρώμης, τον Πάπα, αρχηγούς κρατών, Συνόδους και Συνάξεις συμπεριλαμβανομένης και της Μεγάλης Συνόδου της Κρήτης το καλοκαίρι του 2016, Θεολογικά και Εκκλησιαστικά Συνέδρια, μέχρι Κυριακάτικες και καθημερινές χοροστασίες και Λειτουργίες στον Πατριαρχικό Ναό, σε ενορίες της Αρχιεπισκοπής  Κωνσταντινουπόλεως, σε όμορες Μητροπόλεις και στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Ο «Εθνικός Κήρυκα» είχε επικοινωνήσει με τον αείμνηστο Νίκο Μαγγίνα την Πέμπτη 8 Απριλίου με την παράκληση να μας στείλει μία υψηλής ανάλυσης φωτογραφία του αειμνήστου Μητροπολίτη Γέροντος Νικαίας Κωνσταντίνου, κι όπως πάντοτε ανταποκρίθηκε αμέσως με μεγάλη προθυμία. Η φωτογραφία αυτή δημοσιεύθηκε στον «Ε.Κ.» το Σαββατοκύριακο 10 &11 Απριλίου. Ο Νίκος μας είχε πληροφορήσει πως πρόσφατα είχε κάνει την πρώτη δόση του Κινεζικού εμβολίου το οποίο είναι διαθέσιμο στην Κωνσταντινούπολη, αλλά πριν προλάβει να ενεργήσει το εμβόλιο προσβλήθηκε από τον ιό μάλλον από άλλον φορέα του ιού εντός του Πατριαρχείου, καθότι έχουν προβληθεί αρκετοί κληρικοί και λαϊκοί τον τελευταίο καιρό συμπεριλαμβανομένου και ενός ιεράρχη. Μας είπε ακόμα ότι μετέβη στο νοσοκομείο, αλλά οι γιατροί διέγνωσαν και αποφάνθηκαν  ότι δεν συνέτρεχε λόγος να νοσηλευθεί καθότι δεν υπήρχαν και διαθέσιμα δωμάτια διότι υπάρχει μεγάλη έξαρση στην Κωνσταντινούπολη, αλλά να τεθεί σε απομόνωση κατ’ οίκον.

Ο Νίκος διέμενε εντός του Πατριαρχείου όπου και συνέβη το μοιραίο, εξέπνευσε στον ύπνο του το πρωί του Σαββάτου 10 Απριλίου. Συγκεκριμένα τον βρήκε νεκρό ένας εκ των κλητήρων του Πατριαρχείου όταν του πήγε το πρωϊνό του. Εκείνη την ώρα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστατούσε από το παραθρόνιο του Πατριαρχικού ναού του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, επί τη μνήμη του μαρτυρίου του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε, όταν τον πλησίασε ο κλητήρας και του είπε ότι βρέθηκε νεκρός στο δωμάτιο του ο Νίκος Μαγγίνας ζητώντας οδηγίες τι να κάνουν. Ειδοποιήθηκε αμέσως η Αστυνομία και η Υπηρεσία Υγιεινής παρέλαβαν το σκήνωμα του άτυχου Νίκου για εξετάσεις και ξεκίνησε η γενική απολύμανση των χώρων του Πατριαρχείου. 

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τέλεσε Τρισάγιο για την ανάπαυση της ψυχής του

Η Νεκρώσιμη Ακολουθία του  έχει ορισθεί να τελεστεί επί του οικογενειακού τους τάφου στο κοιμητήριο της Μεταμόρφωσης του Σισλί.

 Ο αείμνηστος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, αποφοίτησε από το Ζωγράφειο και από μικρή ηλικία επί εποχής ακόμα του Πατριάρχη Αθηναγόρα ασχολήθηκε με την φωτογραφική τέχνη, Διαθέτει ένα πολύ πλούσιο φωτογραφικό αρχείο για το Οικουμενικό Πατριαρχείο. 

Δεν έχει στενούς συγγενείς, ο αδελφός του απεβίωσε πριν μερικά χρόνια στον Καναδά, έχει μόνο ξαδέλφια στην Πόλη. 

Πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι ο Νίκος  είχε κάποια προβλήματα με τους πνεύμονες του, ενώ πριν από δύο χρόνια είχε περικαρδίτιδα, πράγμα το οποίο συντέλεσε στην επιδείνωση της κατάστασης του από τον κορωνοϊό.      

 Ο Αρχιεπίσκοπος  Αμερικής Ελπιδοφόρος προέβη στο ακόλουθο σχόλιο για τον Νίκο Μαγγίνα.

«Η τελευταία συνομιλία μου με τον αγαπημένο σε όλους Νίκο Μαγγίνα.:

Πληροφορήθηκα ότι είχε κολλήσει τον ιό και τον κάλεσα να τον πω περαστικά. Η φωνή του ήταν εμφανώς ταλαιπωρημένη, χαμηλή, κουρασμένη. Με είπε ότι προσπάθησε να πετάξει για Αθήνα, για να κάνει ιατρικές εξετάσεις, αλλά δεν πρόλαβε το αεροπλάνο. Έτσι αναγκάστηκε να πάει στους γιατρούς στην Πόλη, όπου διαγνώστηκε θετικός στον ιό. Ήδη από την Κυριακή της Ορθοδοξίας που τον είχα δει στην Πόλη φαινόταν ότι η υγεία του είχε επιδεινωθεί. Άλλωστε, ποτέ δεν πρόσεχε τον εαυτό του. Μόνη του έγνοια ήταν το Πατριαρχείο μας, η ομογένειά μας, ο Πατριάρχης μας. Όλα τα άλλα ήταν δεύτερα για εκείνον. Ο Μαγγίνας ήταν ένας κοσμοκαλόγηρος «παπαδιαμαντικού» τύπου, ένας ευγενής Κωνσταντινουπολίτης παλαιάς κοπής, κιμπάρης.

Η Πόλη τον κράτησε. Δεν τον άφησε να φύγει. Όπως και ο ίδιος δεν άφησε ποτέ την Πόλη μας. Όσα χρόνια κι αν έζησε στην Αθήνα, στο τέλος η γη της γενέτειρας τον έλκυσε πάλι στο δρόμο της επιστροφής. Τώρα πια πρέπει να παραδοθεί στη γή αυτή, εκεί που είναι οι πατέρες μας όλοι. Αυτό δεν θέλουμε όλοι; Όταν έρθει η ώρα, να είμαστε στη γη των πατέρων μας, αυτή που ζυμώθηκε με τα όνειρα, τον πόνο, τις χαρές, τις προσδοκίες και τις ελπίδες μας.

Αιωνία σου η μνήμη αγαπητέ μας Μαγγίνα, ή «Νικάκη», όπως συνήθιζα να σε λέω στην Πολίτικη διάλεκτο. Θα σε θυμόμαστε πάντα».

Ο πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Αλέξανδρος Καρλούτσος, στενός συνεργάτης και επί πολλά χρόνια αγαπητός φίλος του αείμνηστου Νίκου Μαγγίνα δήλωσε στον «Ε.Κ.»:

«Η ψυχή μας είναι κατώδυνη με την λυπητερή αγγελία της εκδημίας του Νίκου Μαγγίνα, αφοσιωμένου πνευματικού υιού του Οικουμενικού μας Πατριάρχη, ο οποίος συνέλαβε με την φωτογραφική του μηχανή πολλές από τις μεγαλύτερες στιγμές της ιστορίας της Εκκλησίας μας.

Μας παρηγορεί το γεγονός πως εξεδήμησε την ημέρα του μαρτυρίου του Οικουμενικού Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε εις μαρτυρία της Πίστεως μας και της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς. Το γεγονός ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος εξεδήμησε την ίδια μέρα πριν από χρόνια μαρτυρεί πως η καρδιά του αειμνήστου Νίκου Μαγγίνα ήταν πάντοτε με τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία. Θα τον θυμόμαστε πάντοτε ως το νέο παιδί το οποίο δεν μεγάλωσε ποτέ. Όπως ο Λάκης Βίγκας είπε «το αγόρι μας που ποτέ δεν γέρασε». Ας είναι η μνήμη του αιωνία».

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου