Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 15 Ιουνίου 2019

Ιερουσαλήμ: 3 ακίνητα της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας επιδικάστηκαν σε Εβραϊκό οργανισμό


Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2019



Το Imperial Hotel στην Ιερουσαλήμ, το οποίο αποτέλεσε ένα από τα επίδικα ακίνητα της δικαστικής διαμάχης. (AP/Mahmoud Illean)

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ αποφάνθηκε κατά της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στη μακροχρόνια διαμάχη αναφορικά με την πώληση τριών ακινήτων σε έναν εβραϊκό οργανισμό, στο κατοικημένο -κυρίως- από Παλαιστινίους τμήμα της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ.
Το δικαστήριο απέρριψε την Τρίτη την έφεση που είχε ασκήσει η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία σε πρωτόδικη απόφαση του 2017, σύμφωνα με την οποία κρινόταν ως νόμιμη η μίσθωση για 99 χρόνια -με δικαίωμα μίσθωσης για άλλα 99- τριών ακινήτων της Εκκλησίας στον εβραϊκό μεσιτικό οργανισμό Ateret Cohanim.
Η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία, η πλουσιότερη και μεγαλύτερη στο Ισραήλ, ισχυριζόταν πως ο πρώην οικονομικός διευθυντής της Εκκλησίας, ο Νικόλας Παπαδήμος (Nikolas Papadimos), δεν διέθετε την εξουσιοδότηση για να συνάψει τη συγκεκριμένη συμφωνία (2004) και πως δωροδοκήθηκε από τον οργανισμό Ateret Cohanim. Ωστόσο, το δικαστήριο αποφάνθηκε πως η Εκκλησία δεν παρείχε επαρκή στοιχεία για να καταδείξει πως η συμφωνία «ήταν σαν ταινία του Χόλυγουντ με πρωταγωνιστές τις ίντριγκες, τις δωροδοκίες και τις σκιώδεις συμφωνίες».
Οι περισσότεροι χριστιανοί ορθόδοξοι της Ιερουσαλήμ είναι Παλαιστίνιοι και ως εκ τούτου η πώληση των ακινήτων σε Ισραηλινούς έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.
Μάλιστα, η ιστοσελίδα «JNS.org» (Jewish News Syndicate), γνωστή για την προπαγάνδιση των ισραηλινών θέσεων, αναφέρει ανοικτά στο σχετικό δημοσίευμά της ότι ο Ateret Cohanim, είναι «ένας οργανισμός αφοσιωμένος στην ανάκτηση των εδαφών στην Ιερουσαλήμ σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη δύναμη και το μέγεθος του εβραϊκού πληθυσμού στις ιστορικές και αμφισβητούμενες περιοχές της πόλης».
Επιπλέον, το δικαστήριο αρνήθηκε την απαίτηση τριών θυγατρικών εταιρειών του εβραϊκού οργανισμού -μέσω των οποίων είχε γίνει η μίσθωση- να τους καταβληθούν αποζημιώσεις από την Εκκλησία λόγω της άρνησής της να τους επιτρέψει την άμεση εκμετάλλευση των ακινήτων.
Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, το ιστορικό «Hotel Imperial» και το κοντινό «Petra Hotel», που βρίσκονται στην είσοδο της Πύλης της Γιάφας, μισθώθηκαν για $1,25 εκατομμύρια και $500.000 αντίστοιχα από τις «Berisford Investments Limited», «Richards Marketing Corporation» and «Gallow Global Limited», ενώ το «Muzamiya House» που βρίσκεται επίσης στην Παλιά Πόλη, μισθώθηκε για $55.000.
Αντιδράσεις από το Πατριαρχείο
Οπως ήταν εύλογο, η απόφαση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Πατριαρχείου.
«Το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο είναι πολύ απογοητευμένο από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για την Πύλη της Γιάφας. Η νομική μας ομάδα παρουσίασε μια ξεκάθαρη υπόθεση δωροδοκιών και διαφθοράς εκ μέρους των εναγόντων, του Ateret Cohanim. Είναι θλιβερό που αυτή η διαφθορά δεν ελήφθη υπόψη από το δικαστήριο ως σημαντική επίπτωση στις πωλήσεις που προέκυψαν από αυτήν», ανέφερε η ανακοίνωση του Πατριαρχείου.
«Το Πατριαρχείου εκφράζει την ανησυχία του για τους ενοίκους των αμφισβητούμενων ακινήτων και για τον συνεχιζόμενο χριστιανικό χαρακτήρα στο χριστιανικό τμήμα της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ. Το Πατριαρχείο εκφράζει την δέσμευσή του για τη συνέχιση της υποστήριξής του προς τους προστατευόμενους ενοίκους αυτών των ακινήτων, οι οποίοι ανησυχούν για τα σπίτια και τα υπάρχοντά τους. Από κοινού με τις άλλες Εκκλησίες της Ιερουσαλήμ, το Πατριαρχείο δεσμεύεται στη διατήρηση του χριστιανικού χαρακτήρα του χριστιανικού τμήματος», τονίζει το Πατριαρχείο.
Πηγή: Associated Press, The Times of Israel, Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου