Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019

Σαουδάραβες: «Ζώο για θυσία» ο Τζαμάλ Κασόγκι


Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2019



O Τζαμάλ Κασόγκι το 2015. (AP Photo/Hasan Jamali, File)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Φρικιαστικές λεπτομέρειες της δολοφονίας του δημοσιογράφου της «Washington Post», Τζαμάλ Κασόγκι, κατοίκου Βιρτζίνια,  από Σαουδάραβες αποκαλύπτονται στην έρευνα του ΟΗΕ.
Παράλληλα, η αρραβωνιαστικιά του αρθρογράφου, Χατιτσέ Τσενγκίζ, σε άρθρο της στη «New York Times», αναφέρει ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει κάνει αρκετά για να οδηγήσει στη Δικαιοσύνη τους δολοφόνους του Τζαμάλ Κασόγκι, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να κάνει «τα στραβά μάτια» στην υπόθεση.
Στο μεταξύ, η «ΝΥΤ» αναφέρει ορισμένες από τις φρικιαστικές λεπτομέρειες της δολοφονίας, αποκαλύπτοντας ότι περιμένοντας την άφιξή του οι Σαουδάραβες εκτελεστές μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο, αναφερόντουσαν στον Κασόγκι ως «ζώο προς θυσία». Και ταυτόχρονα συζητούσαν τον τρόπο που θα εξαφάνιζαν, διαμελίζοντας, το πτώμα του.
Οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι κάλυψαν με πολύ μεγάλη επιμέλεια τη δολοφονία του Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, τον Οκτώβριο, καθαρίζοντας τα δωμάτια, εμποδίζοντας τους ανακριτές και ενδεχομένως καίγοντας στοιχεία.
Η καταστροφή αποδείξεων και ο ενεργός ρόλος του Σαουδάραβα γενικού προξένου στην οργάνωση της επιχείρησης, σε συνεργασία με αξιωματούχους του Ριάντ, υπονοεί ότι η δολοφονία και η κάλυψή της είχαν εγκριθεί από τα ανώτερα κλιμάκια της βασιλικής αυλής της Σαουδικής Αραβίας.
Η έρευνα παρουσιάζει έτσι μία νέα πρόκληση για τον πρόεδρο Τραμπ που έχει αγκαλιάσει τον πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν (Mohammed Bin Salman) σαν βασικό σύμμαχο και επεδίωξε να μην τον κατηγορήσει ευθέως για τη δολοφονία.
Ενώ περίμεναν το θύμα τους στο προξενείο, ο ειδικός της αυτοψίας διαβεβαίωσε τους δολοφόνους του Κασόγκι ότι ο διαμελισμός του σώματός του «θα ήταν εύκολος». «Οι αρθρώσεις θα διαχωριστούν. Δεν θα είναι πρόβλημα», είπε.

Φρουροί έξω από το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, στις 9 Οκτωβρίου 2018.
(AP/Lefteris Pitarakis)

Στη συνέχεια και ενώ περνούσαν τα λεπτά, ένας Σαουδάραβας αξιωματικός αντικατασκοπείας ρώτησε αν «το προς θυσία ζώο» είχε αφιχθεί.
Μέσα σε μια μέρα, σύμφωνα με την έκθεση, νέες ομάδες Σαουδαράβων εργάζονταν ήδη με επιμέλεια για να εμποδίσουν τους ερευνητές και να καθαρίσουν τη σκηνή του εγκλήματος, συμπεριλαμβανομένης της πυρκαγιάς σε βαρέλι έξω από το προξενείο που μπορεί να είχε χρησιμοποιηθεί για να καταστρέψει τα αποδεικτικά στοιχεία.
«Αξιόπιστες αποδείξεις», αναφέρει η έρευνα του ΟΗΕ, δείχνουν ότι «οι σκηνές του εγκλήματος έχουν καθαριστεί καλά, ακόμα και με ιατροδικαστική επιμέλεια».
Βεβαίως, ο πρίγκιπας δήλωσε άγνοια. «Είμαστε πολύ πρόθυμοι να μάθουμε τι του συνέβη», είπε ο Σαουδάραβας πρίγκιπας τρεις μέρες μετά τη δολοφονία.
Αλλά η καταστροφή αποδείξεων δεν θα είχε γίνει χωρίς την έγκριση του πρίγκιπα.
Δυτικές αντικατασκοπίες είχαν ήδη κατασταλάξει στο γεγονός ότι ο πρίγκιπας Μοχάμεντ διέταξε τη δολοφονία. Αλλά ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε τον Νοέμβριο ότι «μπορεί να το έκανε, μπορεί και όχι»!
Στο μεταξύ, οι φρικιαστικές λεπτομέρειες δεν αφήνουν αμφιβολία για το είδος της δολοφονίας.
«Θα μπορέσουμε να βάλουμε τον κορμό σε σακούλα;», διερωτήθηκε ο Μάχερ Αμπντουλαζίζ Μούτρεμπ, ο Σαουδάραβας αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών, που εργαζόταν ως ανώτερος σύμβουλος του πρίγκιπα, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, σύμφωνα με την έκθεση της ειδικής εισηγήτριας του ΟΗΕ, Ανιές Καλαμάρ.
«Οχι. Είναι πολύ βαρύς», απάντησε στον Μούτρεμπ ο Σαλάχ Τουμπάιγκι, ιατροδικαστής από το υπουργείο Εσωτερικών, η αποστολή του οποίου ήταν να διαμελίσει και να ξεφορτωθεί το πτώμα. Ηλπιζε ωστόσο ότι η δουλειά του θα ήταν «εύκολη». Και συνέχισε… «Οι αρθρώσεις θα διαχωριστούν. Δεν είναι πρόβλημα. Το πτώμα είναι βαρύ. Πρώτα θα το κόψω στο πάτωμα. Αν πάρουμε πλαστικές σακούλες και το κόψουμε σε κομμάτια, θα έχουμε τελειώσει. Θα τα τυλίξουμε όλα μαζί».
Ο Μούτρεμπ φέρεται ως ο αρχηγός του 15μελούς σαουδαραβικού αποσπάσματος, το οποίο εστάλη στην Κωνσταντινούπολη για να σκοτώσει τον δημοσιογράφο και βρισκόταν σε απευθείας επαφή με το γραφείο του πρίγκιπα διαδόχου, του MBS, μετά την δολοφονία. Ο Μούτρεμπ και δέκα ακόμη δικάζονται σήμερα σε δίκη κεκλεισμένων των θυρών στη Σαουδική Αραβία για τον ρόλο τους στην υπόθεση.
Επίσης, η αρραβωνιαστικιά του θύματος Χατιτσέ Τσενγκίζ στο άρθρο της στη «ΝΥΤ», γράφει ότι μέχρι σήμερα η Ουάσινγκτον «έχει επιλέξει να μην χρησιμοποιήσει τους ισχυρούς δεσμούς και επιρροή που έχει με το Ριάντ για να αναγκάσει τους Σαουδάραβες να αποκαλύψουν την αλήθεια για την δολοφονία του Τζαμάλ και να εγγυηθούν ότι όσοι ευθύνονται θα λογοδοτήσουν».
«Ο πρόεδρος Τραμπ έχει προσπαθήσει να κάνει τα στραβά μάτια», σημείωσε.
Η Τουρκάλα μνηστή του δημοσιογράφου ανέφερε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να δράσουν με αποφασιστικότητα όχι μόνο για να αποδώσουν δικαιοσύνη για την δολοφονία του, αλλά και για να χαλιναγωγήσουν την καταστολή εις βάρος των αντιφρονούντων στην Σαουδική Αραβία.
Η Τσενγκίζ αναφέρθηκε στην κράτηση τριών ανδρών, τους Σαλμάν αλ Αουντα, Αουάντ αλ Κάρνι και Αλί αλ Ομάρι, που τους χαρακτήρισε «μεταρρυθμιστές ακαδημαϊκούς», τονίζοντας ότι ο Τραμπ «έχει τη δύναμη να σώσει τις ζωές αυτών των τριών ανδρών», καθώς περιμένουν να εκτελεστούν από τις σαουδαραβικές Αρχές.
«Αν ο Τζαμάλ και οι αρχές του είχαν κάποια ανθρωπιστική και ηθική αξία, τώρα είναι η στιγμή να μιλήσουμε», είπε. «Για να στηρίξουμε τον αγώνα για δημοκρατία στον Αραβικό Κόσμο, δεν είναι κρίσιμο να μιλήσουμε ενάντια σε αυτόν τον βίαιο θάνατο;».
«Η αδιάφορη στάση του Ριάντ στις νομικές διαδικασίες για την υπόθεση του Τζαμάλ δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή», πρόσθεσε.
Παράλληλα, από την Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι εκείνοι που ευθύνονται για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι θα πληρώσουν το τίμημα και θα λογοδοτήσουν.
Πηγές: «ΝΥΤ», «ΑΡ», «Capital.gr», «ΑΠΕ-ΜΠΕ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου