Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019

Ο Μόλερ θα καταθέσει στη Βουλή σε δημόσια ακρόαση




Ο κ. Robert Muller (AP Photo/Carolyn Kaster)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μόλερ συμφώνησε να καταθέσει δημόσια στο Κογκρέσο στις 17 Ιουλίου, όπως ανακοίνωσαν οι επικεφαλής δύο επιτροπών, αφού πρώτα του έστειλαν κλήτευση να παρουσιαστεί ενώπιόν τους.
Η ασυνήθιστη κατάθεση του Μόλερ ενώπιον των επιτροπών Δικαιοσύνης και Πληροφοριών της Βουλής, σύμφωνα με το «Associated Press», είναι πιθανό να είναι η πιο αναμενόμενη ακροαματική διαδικασία εδώ και χρόνια, ιδιαίτερα δεδομένης της ανένδοτης σιωπής του Μόλερ κατά τη διάρκεια της διετούς διερεύνησης ρωσικών επαφών με την προεκλογική εκστρατεία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Ο Μόλερ δεν απάντησε ποτέ σε θυμωμένες, δημόσιες επιθέσεις από τον Τραμπ, ούτε ποτέ παραβρέθηκε με τους ανακριτές του στο δικαστήριο ή προέβη ποτέ σε ανακοινώσεις ποινικών κατηγοριών.
Η μόνη δημόσια ανακοίνωσή του ήρθε από το βήμα του υπουργείου Δικαιοσύνης τον περασμένο μήνα, όταν ανακοίνωσε την αναχώρησή του από το υπουργείο, εξηγώντας την απόφασή του να μην αποδώσει κατηγορίες στον Τραμπ ή να μην τον κατηγορήσει για εγκληματική επαφή. Επισήμανε επίσης προς τους νομοθέτες ότι δεν σκοπεύει να πει τίποτα περισσότερο από ό,τι αναφέρεται στο 448 σελίδων πόρισμά του.
«Είμαι ευτυχής που ανακοινώνω ότι ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μόλερ θα καταθέσει δημόσια ενώπιον της επιτροπής που είναι αρμόδια για τη Δικαιοσύνη και της επιτροπής που είναι αρμόδια για τις υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 17 Ιουλίου, μετά την κλήτευση που του επιδόθηκε», ανέφερε ο Τζέρι Νάντλερ, πρόεδρος της επιτροπής Δικαιοσύνης.
Ο Μόλερ «δέχθηκε να καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου έπειτα από κλήτευση» που του εστάλη, ανέφερε επίσης μέσω Twitter ο Ανταμ Σιφ, πρόεδρος της επιτροπής Υπηρεσιών Πληροφοριών. «Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον της δημοκρατίας μας για να βοηθήσει τον Τραμπ να κερδίσει. Ο Τραμπ υποδέχθηκε θετικά αυτή τη βοήθεια και τη χρησιμοποίησε. Οπως έχει πει ο Μόλερ, αυτό πρέπει να ανησυχεί όλους τους Αμερικανούς. Και τώρα, όλοι οι Αμερικανοί θα μπορέσουν να ακούσουν τον Μόλερ, απευθείας», πρόσθεσε.
Στο πόρισμα που δημοσιοποίησε, αφού αποπερατώθηκε η έρευνά του, ο Μόλερ αναφέρεται λεπτομερώς στις πολλές επαφές μεταξύ της Μόσχας και της ομάδας που διεξήγαγε την εκστρατεία του Τραμπ, αλλά συμπεραίνει πως δεν υπάρχουν «επαρκείς αποδείξεις» περί αθέμιτης σύμπραξης.
Ο Ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος έσπευσε να υποστηρίξει ότι το πόρισμα της έρευνας του Μόλερ τον «απαλλάσσει πλήρως», ενώ στην πλευρά των Δημοκρατικών υψώθηκαν πολλές φωνές που απαιτούν να αρχίσει διαδικασία παύσης του Προέδρου και παραπομπής του στη Δικαιοσύνη. Ο Μόλερ έκανε λόγο για πιέσεις που ασκήθηκαν στην έρευνά του από τον ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ξεκαθάρισε ότι εξαρχής κινήθηκε με βάση την αρχή πως ως εκ των κανόνων με βάση τους οποίους ενεργούσε δεν θα μπορούσε να ασκήσει δίωξη εναντίον τού εν ενεργεία προέδρου για παρακώλυση της Δικαιοσύνης ακόμη κι αν αυτή τεκμηριωνόταν.
Στα τέλη του Μαΐου, αποχωρώντας, προς γενική κατάπληξη ο Μόλερ έσπασε τη σιωπή του για να διευκρινίσει πως η πολυπλόκαμη έρευνά του δεν απάλλαξε τον Τραμπ από κάθε υποψία, αλλά επαφίεται στο Κογκρέσο και μόνο να αποφασίσει εάν θα ασκηθεί δίωξη εναντίον προέδρου εν ενεργεία.
Ο Νταγκ Κόλινς, βουλευτής των Ρεπουμπλικανών, κορυφαίο στέλεχός τους στην επιτροπή Δικαιοσύνης, τόνισε πως ελπίζει «η κατάθεση του ειδικού εισαγγελέα να τερματίσει το πολιτικό παιγνίδι που παίζουν οι Δημοκρατικοί της επιτροπής, με βαρύ κόστος για τους φορολογούμενους».
Πηγές: «ΑΡ», «ΑΠΕ-ΜΠΕ», «Reuters» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου