Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Επειδή η Πρώτη Σελίδα εδώ που διαβάζετε δεν μπορεί να χωρέσει όλα τα άρθρα σας συμβουλεύουμε να πηγαίνετε κάτω και να πατάτε «παλαιότερες αναρτήσεις». Επίσης η ιστοσελίδα μας μεταφράζεται αυτόματα σε 98 γλώσσες! Εάν κάποιος δικός σας δεν διαβάζει στην Ελληνική πληροφορείστε τους για αυτή την δυνατότητα. Πως γίνετε αυτό; Απλούστατα εδώ αριστερά βλέπετε Translate και ακριβώς από κάτω επιλογή γλώσσας. Κάνε κλικ στο ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΛΩΣΣΑΣ αμέσως όλα τα κείμενα/άρθρα μεταφράζονται. Δεν είναι 100 τα 100 ακριβής αλλά βγάζεις νόημα. Ευχαριστούμε για την ανάγνωση και τη συντροφιά σας.

Λαμβάνουμε πάρα πολλά μηνύματα. Όλα τα μηνύματα να τα στέλνετε στο paneliakos@aol.com

You may read this Web Page in 98 languages! You can go herein on the left that says Translate and click under where it says Επιλογή γλώσσας. Choose the language you want and click again. The entire web page will change. Notice, the translation is very close but not 100%.

Τρίτη, 25 Ιουνίου 2019

Ανάλυση: Η διαχείριση της δύσκολης «επόμενης μέρας» από τον νέο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ 
Η τελετής ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής, Ελπιδοφόρου, ήταν λαμπρή. Η υποδοχή από την ελληνοαμερικανική κοινότητα θερμή. Η Ομογένεια διψάει για μια νέα αρχή. Την έχει ανάγκη για να προχωρήσει στην «επόμενη μέρα». Υπό αυτό το πρίσμα εναποθέτει πολλές ελπίδες για το μέλλον της στο νέο Αρχιεπίσκοπο.
Οι πληγές είναι υπαρκτές και μεγάλες, και πρέπει να επουλωθούν. Ωστόσο, η εξίσωση δεν είναι απλή, αλλά εξαιρετικά συνθέτη. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Οι προσδοκίες διαφορετικών ομάδων και προσώπων στην Ομογένεια όχι μόνο διαφέρουν, αλλά συχνά είναι αντικρουόμενες.
Πάντως, το κλίμα αυτές τις πρωτες ημέρες είναι ενωτικό. Αυτό φάνηκε και στην ενθρόνιση. Οι ομιλίες ήταν ενθουσιώδεις. Η συναισθηματικά φορτισμένη παρέμβαση του πρώην Αρχιεπισκόπου Αμερικής, Δημητρίου, εξέπεμψε ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και συνέχειας.
Η μεστή ομιλία του εκπροσώπου του Οικουνενικού Πατριάρχη, Μητροπολίτη Γερμανίας Αυγουστίνου, και η ιδιαίτερη αναφορά του στον συνδυασμό Ελληνισμού και Ορθοδοξίας, έδωσε τροφή για έναν γόνιμο εσωτερικό προβληματισμό, για τα πολλά που μπορούν να συντελεστούν, και αναδεικνύοντας τα χαρίσματα του κ. Ελπιδοφόρου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτά όντως μπορούν να συμβούν υπό την ηγεσία του κ. Ελπιδοφόρου.
Η τελετή ήταν επιβλητική. Η επίσημη Αμερική τίμησε το νέο προκαθήμενο της ελληνορθόδοξης κοινότητας με την κυβέρνηση Τραμπ να εκπροσωπείται από τον υπουργό Υγείας.
Και πριν 20 χρόνια, θυμάμαι την τελετή ενθρόνισης του προκατόχου του κ. Ελπιδοφόρου, του κ. Δημητρίου, να είναι το ίδιο λαμπρή. Μάλιστα τότε, η Ουάσιγκτον είχε εκπροσωπηθεί από την Πρώτη Κυρία, Χίλαρι Κλίντον.
Η Αμερική έχει πολλους λόγους, εσωτερικής γαλήνης και εξωτερικής επιρροής, να θέλει μια ισχυρή Αρχιεπισκοπή της Ελληνοορθόδοξης Εκκλησίας. Το ζήτημα είναι πως θα πορευθεί η ίδια η Αρχιεπισκοπή και κατ’ επέκταση ο Ελληνισμός των ΗΠΑ.
Αφού περάσει ο εύλογος και ευπρόσδεκτος ενθουσιασμός της νεας αρχής, ο Αρχιεπίσκοπος θα κληθεί να ασχοληθεί με τον σχεδιασμό και τη διαχείριση της «επόμενης μέρας». Από τον εξορθολογισμό των οικονομικών, μέχρι τη διαχείριση ισχυρών προσωπικοτήτων και ευαίσθητων ισορροπιών.
Οι εύποροι Ελληνοαμερικανοί μπορούν και πρέπει να συμβάλουν. Ωστόσο, τα κατεστημένα δεκαετιών δεν αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη, και διαχρονικες παθογένειες δεν θεραπεύονται εύκολα.
Όλοι αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές. Να γίνουν τομές. Όχι απαραίτητα απότομα και με αντιπαραθέσεις, αλλά σε βάθος χρόνου και συναινετικά.
Από αυτή τη διαδικασία όλοι μπορούν να βγουν κερδισμένοι. Ακόμη και αυτοί που θα αποχωρήσουν. Αν διασφαλισθεί η υστεροφημία τους. Υπό την προϋπόθεση ότι και αυτοί δεν θα επιχειρήσουν να δυσχεράνουν το έργο του νέου Αρχιεπισκόπου.
Θα χρειαστεί όραμα και τόλμη. Αλλά και συνεννόηση, συμβιβασμοί και υποχωρήσεις. Από όλους.
Μόνον έτσι το μέλλον της Ορθοδοξίας, και σε σημαντικό βαθμό του Ελληνισμού, στην Αμερική θα είναι ευοίωνο.
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου