Στις τουρκικές προκλήσεις αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, τονίζοντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε να πάνε οι Τούρκοι στο Καστελόριζο» γιατί τότε «δεν θα υπάρχουν επιλογές».
Αποστολάκης: Σε θερμό επεισόδιο με την Τουρκία θα είμαστε μόνοι μας | tanea.gr«Πρέπει πριν φτάσουμε στα στρατιωτικά μέτρα να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες που υπάρχουν από τη διπλωματική οδό», είπε ο υπουργός μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha και πρόσθεσε ότι «ήταν κάτι που το περιμέναμε κι έχουμε κάνει και τις ανάλογες προετοιμασίες.
Μάλιστα σε ερώτηση για το εάν υπάρχει κάποια διαβεβαίωση από τους Αμερικάνους ή από τους Ευρωπαίους, ότι σε περίπτωση θερμού επεισοδίου θα έχουμε και στρατιωτική έμπρακτη στήριξη ή θα μας αφήσουν μόνους μας, ο υπουργός απάντησε χαρακτηριστικά:
«Δεν υπάρχει τέτοια υπόσχεση, ούτε τέτοια υπόθεση προς το παρόν αλλά έχω ξαναπεί ότι όταν χρειαστεί να κάνουμε κάτι υπολογίζουμε κατ αρχήν ότι θα είμαστε μόνοι μας».
«Αυτό που έχουμε περάσει σαν εικόνα και στους Αμερικανούς και σε όλους τους φίλους μας είναι ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να βρεθεί τρόπος να σταματήσει η Τουρκία τις προκλητικές ενέργειες, γιατί όταν φτάσει στην περίπτωση του Καστελόριζου εκεί πλέον δεν υπάρχουν επιλογές. Αν λοιπόν θέλουν να μη συμβεί κάτι πρέπει να το κάνουν τώρα» συμπλήρωσε.
«Ο Ερντογάν δεν σταματά τις προκλήσεις και φαίνεται πως τα μέτρα και οι ενέργειες που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής δεν αναστέλλουν τις κινήσεις τους», εκτίμησε ο υπουργός, προσθέτοντας πως «οι προθέσεις της Τουρκίας είχαν στο πλάνο και την ελληνική ΑΟΖ. Η εκτίμηση είναι ότι είναι τόσα τα προβλήματα που πρέπει να λύσουν που δεν φαίνεται να έχουν την πρόθεση να το πράξουν».