Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα ΝΕΑ-ΕΙΔΗΣΕΙΣ στο τέλος της σελίδας, κάτω δεξιά που λέει “Παλαιότερες Αναρτήσεις”. Πατήστε με το “ποντικάκι” πάνω και θα βρείτε ειδήσεις και νέα σημερινά ή χθεσινά και προηγουμένων ημερών, μηνών, χρόνων. ΚΑΛΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

Δευτέρα, 22 Μαΐου 2017

Χωρίς συμφωνία για το ελληνικό χρέος έληξε το Eurogroup

Δεν έκλεισε ούτε η αξιολόγηση- «Είμαστε κοντά», λέει ο Ντάισελμπλουμ- Το ζήτημα του χρέους θα συζητηθεί ξανά τον Ιούνιο – Μοσκοβισί: Προχωρήσαμε σημαντικά, η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο – Για πρόοδο έκανε λόγο και ο Κλάους Ρέγκλινγκ

Ολοκληρώθηκαν πριν από λίγα λεπτά οι εργασίες του Eurogroup. Είχε προηγηθεί μαραθώνια συνεδρίαση από τις 4 το απόγευμα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδονται τώρα δεν έχει επέλθει συμφωνία, τουλάχιστον συνολική.
«Κάναμε τεράστια πρόοδο», ήταν το πρώτο σχόλιο του Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Το απόγευμα είχαμε τις πρώτες συζητήσεις εν τω βάθει για τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά δεν καταλήξαμε σε μια συνολική συμφωνία στο ζήτημα. Θα συνεχίσουμε τις επαφές τις επόμενες εβδομάδες». Ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ότι θα γίνουν νέες συζητήσεις σε τρεις εβδομάδες και πρόσθεσε ότι οι τελικές αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν στο τέλος του προγράμματος. Η εκταμίευση της δόσης πάντως, μπορεί να προχωρήσει τον Ιούνιο.
Παίρνοντας το λόγο ο Πιερ Μοσκοβισί επισήμανε ότι συζητήθηκαν 140 μέτρα, τα οποία είναι μεταρρυθμιστικά, ενώ αναφέρθηκε και στην ψήφιση, την περασμένη εβδομάδα των προαπαιτούμενων από το ελληνικό κοινοβούλιο. «140 μέτρα θεωρούνται εκπληρωθέντα. Η Ελλάδα έχει σημειώσει πολύ σημαντική πρόοδο».
Ακολούθως, ο Κλάους Ρέγκλινγκ συμφώνησε ότι σημειώθηκε πρόοδος στο ελληνικό ζήτημα. «Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε εκταμιεύσεις», πρόσθεσε και σημείωσε ότι θα ήθελαν να συζητήσουν και για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι η δεύτερη αξιολόγηση δεν έκλεισε, αν και όπως πρόσθεσε, «είμαστε πολύ κοντά». «Πιστεύω ότι η τελική ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι πολύ κοντά. Θα κάνουμε τους τελευταίους ελέγχους», είπε χαρακτηριστικά. Πάντως, ο κ.Ντάισελμπλουμ δεν θέλησε να απαντήσει στην ερώτηση ποιά πλευρά μπλόκαρε τελικά την επίτευξη συμφωνίας.  Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έκανε σαφές ότι στη συνεδρίαση η κάθε πλευρά έθεσε τα όριά της: Μέχρι πού μπορεί να φτάσει, εφόσον χρειαστεί, ο καθένας.
Στην ερώτηση πού εντοπίζεται η διαφωνία για την ελάφρυνση του χρέους ο πρόεδρος του Ντάισελμπλουμ είπε ότι πέρσι το Μάιο μπήκαν οι βάσεις για το μεσοπρόθεσμο. Για τα δάνεια όμως, και τα χρέη, αυτά μένουν ανοιχτά. Σήμερα δεν έχουμε συμπέρασμα. Ο Πιερ Μοσκοβισί σημείωσε ότι ναι μεν δεν επήλθε συμφωνία, αλλά έγινε σημαντική πρόοδος απόψε.
«Το αίσθημα του επείγοντος για την ελληνική οικονομία το αισθάνονται και τα μέλη της ευρωζώνης», είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι θα επέλθει, τελικά, συμφωνία. «Οι αριθμοί θα έρθουν στο τέλος του προγράμματος και το ΔΝΤ πιστεύω ότι θα το δεχθεί αυτό».
Τι προηγήθηκε στη μαραθώνια συνεδρίαση
Σε εξέλιξη βρισκόταν, από τις 4 το μεσημέρι, η συνεδρίαση του Eurogroup, στην ατζέντα της οποίας περιλαμβάνεται και το ζήτημα του ελληνικού χρέους, για το οποίο αναζητούνται τρόποι, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του και να πειστεί το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα με χρηματοδότηση.
Λίγο μετά τις 19:00 έγινε διάλειμμα στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, για να πραγματοποιηθούν επαφές ανάμεσα στους βασικούς παράγοντες της ελληνικής υπόθεσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επαφές διεξάγονται μεταξύ Γερούν Ντάισελμπλουμ, Πολ Τόμσεν, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μπρουνό Λεμέρ και άλλων. Οι διακοπές είναι αλλεπάλληλες και οι διμερείς ή πολυμερείς επαφές βρίσκονται σε παράλληλη εξέλιξη.
Στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου πραγματοποιείται το Eurogroup, κυριαρχεί η αίσθηση ότι το χάσμα Γερμανίας – ΔΝΤ για το χρέος παραμένει αγεφύρωτο, κάτι που φαίνεται να προέκυψε και από την πρωινή συνεδρίαση του EuroWorking Group.
Έτσι όπως κινούνται τα πράγματα, το καλύτερο που θα μπορούσε να περιμένει η Ελλάδα είναι μια συμφωνία που θα σφραγίζει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και θα δρομολογεί τη δόση (ίσως κατά τμήματα) μόνο από την πλευρά των Ευρωπαίων. Κατά πληροφορίες, μάλιστα, για το θέμα της έγκρισης της δόσης έχει ήδη επέλθει συμφωνία και η συζήτηση συνεχίζεται αποκλειστικά για το χρέος.
Τελευταίες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι, ήδη, έχουν απορριφθεί δύο προσχέδια κοινής ανακοίνωσης, ενώ οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται, προκειμένου να βρεθούν οι διατυπώσεις που θα ικανοποιούν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
Πάντως, πολύ δύσκολο δείχνει αυτή τη στιγμή να φτάσουμε απόψε ή έστω τα ξημερώματα στη λεγόμενη συνολική συμφωνία (global deal), η οποία θα περιλαμβάνει και το χρέος, εκτός κι αν τις επόμενες ώρες έχουμε μια εντυπωσιακή ανατροπή, που θα οδηγήσει σε συμβιβασμό Γερμανίας – ΔΝΤ.
Για την ώρα, οι δύο πλευρές διαφωνούν για το ύψος της ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια (βασικό στοιχείο για την Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους – DSA) και για το αν στη λύση του χρέους θα συμπεριληφθεί και η μείωση επιτοκίων, όπως ζητάει το ΔΝΤ, αλλά δεν το δέχεται προς το παρόν η Γερμανία.
Αν απόψε δεν υπάρξει κατάληξη για το χρέος, είναι πιθανή μια έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup τις επόμενες μέρες.
«Μικρό καλάθι» λόγω Σόιμπλε
Η Αθήνα κρατάει «μικρό καλάθι», καθώς το Βερολίνο, όπως φαίνεται από την στάση του υπουργού των Οικονομικών της Άνγκελα Μέρκελ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δεν είναι διατεθειμένο να υποχωρήσει από τη θέση του ότι καμία απόφαση ελάφρυνσης του χρέους δεν μπορεί να ληφθεί πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος, το 2018.
Καμία απόφαση για το χρέος της Ελλάδας πριν το τέλος του προγράμματος, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Οπως εξήγησε ο κ. Σόιμπλε, «το ελληνικό κοινοβούλιο αποφάσισε τα μέτρα και αυτό είναι σημαντικό βήμα. Τώρα περιμένουμε από τους θεσμούς την έκθεση και θα δούμε πώς αξιολογούν την κατάσταση στην Ελλάδα. Νομίζω σήμερα θα φτάσουμε σε λύση, συνολικά έχουμε προχωρήσει αρκετά και βρισκόμαστε σε αυτά που αποφασίσαμε τον Μάρτη του περασμένου έτους. Πιστεύω ότι θα ολοκληρώσουμε τις τεχνικές εργασίες».
Μιλώντας για τη διάσταση μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε ότι: «Το ΔΝΤ έχει κάνει μια ανάλυση που δεν ταυτίζεται με την ΕΕ θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση για τη συνέχιση της συμμετοχής του ΔΝΤ».
Αναφερόμενος στις δηλώσεις Γκάμπριελ για το ελληνικό χρέος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε: «Ξεχνούν μέλη της κυβέρνησης ότι δεν μπορεί ο υπουργός να κάνει διαβουλεύσεις χωρίς εντολή του κοινοβουλίου. Πέρσι το καλοκαίρι αποφασίσαμε αυτό που μπορούμε να κάνουμε. Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα αποφασιστούν μετά τη λήξη του προγράμματος. Καμία απόφαση για το το χρέος πριν το τέλος του προγράμματος».
Προβληματισμός στην Αθήνα
Έντονος προβληματισμός δημιουργήθηκε σε στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης που παρακολουθούσαν σε απ’ ευθείας τηλεοπτική μετάδοση τις δηλώσεις που έκανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στις Βρυξέλλες, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Οι εκτιμήσεις των πιο αισιόδοξων στο οικονομικό επιτελείο, πως είναι διαπραγματευτικός ελιγμός οι διαρροές της γερμανικής κυβέρνησης ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να συζητήσει την πιθανότητα ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας προτού διαπιστωθεί η επιτυχής ολοκλήρωση του τρίτου δανειακού προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, πλέον δίνουν τη θέση τους στη συνειδητοποίηση ότι έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη συνεδρίαση σήμερα. Και πέραν της σημερινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στην ελληνική κυβέρνηση αντιλαμβάνονται τώρα ότι πιθανόν να χρειαστούν μερικές ακόμη δύσκολες εβδομάδες μέχρι να υπάρξει συμβιβαστική λύση με τους Ευρωπαίους πιστωτές και το ΔΝΤ.
Αναλυτές: Ποια είναι τα δύο «αγκάθια» στις συζητήσεις για το χρέος
Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, η διαφωνία της γερμανικής πλευράς με το ΔΝΤ στις συζητήσεις για το χρέος εντοπίζεται σε δύο βασικά ζητήματα.
Αφ’ ενός, αναφέρουν πληροφορίες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν αρκείται στην επιμήκυνση των λήξεων και διεκδικεί μείωση επιτοκίων, κάτι που η Γερμανία δυσκολεύεται να το δώσει.
Οι Γερμανοί δανειστές διαφωνούν με το ΔΝΤ και στην εκτίμησή τους για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια, παραδοχή που είναι βασικό στοιχείο για την σύνταξη της έκθεσης βιωσιμότητας (DSA) του ελληνικού χρέους για τα επόμενα χρόνια.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ
Πάντως, λίγο μετά τις 4 το απόγευμα, σύμφωνα με αναρτήσεις δημοσιογράφων στο twitter, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, φέρεται να είπε: «Περιμένω μια συμφωνία σήμερα για την Ελλάδα, αλλά όχι ΤΗ συμφωνία».
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, τα προαπαιτούμενα έκλεισαν στη συνεδρίαση του EuroWorking Group, πριν από το Eurogroup, και έχει ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, για το οποίο διαπιστώνονται μεγάλες διαφορές μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Το θέμα της Ελλάδας είναι τρίτο (τελευταίο) στην επίσημη ατζέντα του Eurogroup, το οποίο φαίνεται ότι θα αργήσει πολύ να ολοκληρωθεί.
Μοσκοβισί: Πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το χρέος με τη συμμετοχή του ΔΝΤ
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup o Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί εμφανίστηκε αισιόδοξος για το γεγονός να υπάρξει συμφωνία για το χρέος για την Ελλάδα, ενώ υπερτόνισε τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού.
«Η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δικές της δεσμεύσεις, έχει κάνει το παν. Είναι η σειρά των εταίρων να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το χρέος με τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Και θα φτάσουμε γρήγορα σε συμφωνία, είναι βούληση όλων.  Πιστεύω, ήρθε η ώρα να ανοίξουμε μια θετική σελίδα για την Ελλάδα. Πρέπει να αναγνωριστούν οι θυσίες του ελληνικού λαού. Ο ελληνικός λαός έχει καταβάλει μια τεράστια προσπάθεια και οι εταίροι, ναι, είναι έτοιμοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Θα καταρτίσουμε μια έκθεση συμμόρφωσης. Είμαστε σε θετικό πρόσημο και είναι η σειρά μας, ξαναλέω να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Η συμφωνία είναι κοντά. Η συμφωνία είναι εφικτή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου