Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 9 Απριλίου 2017

Κρίση στη Θεολογική Σχολή: Εφορία και φοιτητές ζητούν την απομάκρυνση του προέδρου της


 Κυριακή, 9 Απριλίου, 2017                              Του Θεοδώρου Καλμούκου


ΒΟΣΤΩΝΗ.-Μέλη της εφορίας και φοιτητές της Θεολογικής Σχολής ζητούν την άμεση απομάκρυνση του π. Χριστόφορου Μητρόπουλου από την προεδρία της. Η κρίση στη Θεολογική Σχολή για την οποία είχε γράψει εκτενώς ο «Εθνικός Κήρυξ» τον Δεκέμβριο του 2016, έχει κορυφωθεί σε ανώτερα διοικητικά κλιμάκια και συγκεκριμένα ανάμεσα στον πρόεδρο της Σχολής π. Χριστόφορο Μητρόπουλου και σε κορυφαία στελέχη της εφορίας τα οποία ζητούν την παραίτηση του αμέσως.
Δεν στάθηκε δυνατή η επικοινωνία του “Ε.Κ.” με τους υπεύθυνους της Σχολής και της Εφορίας λόγω της αργίας του Σαββατοκύριακου.
Αποκαλύπτουμε πως έγιναν δύο συνεδριάσεις, υπό τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Γέροντα κ. Δημήτριο, ο οποίος είναι και Πρόεδρος της Εφορίας της Σχολής με θεσμικές και νομικές υποχρεώσεις, τις προηγούμενες εβδομάδες μία στην Αρχιεπισκοπή και η άλλη στη Θεολογική Σχολή. Παρών στη δεύτερη συνεδρίαση στη Θεολογική Σχολή ήταν και ο Μητροπολίτης Ντιτρόιτ Νικόλαος. Κάποια στιγμή όταν η συζήτηση έλαβε έντονο τόνο καθώς μέλη της εφορίας ζητούσαν την απομάκρυνση του π. Μητρόπουλου, ο Μητροπολίτης Νικόλαος βγήκε έξω από την αίθουσα από σεβασμό προς το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου. Οι λοιποί Μητροπολίτες δεν συμμετείχαν. Τονίζεται ότι οι Μητροπολίτες μέλη της Επαρχιακής Συνόδου αν και είναι τυπικά μέλη της Εφορίας της Σχολής εν τούτοις δεν συμμετέχουν ή ελάχιστες φορές συμμετέχουν στις συνεδριάσεις της.


Η πομπή καθηγητών και φοιτητών, μελών της εφορίας, του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου και των Ιεραρχών που κατευθύνεται στον Γυμναστήριο της Σχολής για την απονομή των πτυχίων τον Μάιο του 2016
Φωτογραφία “Ε.Κ.” Θεόδωρος Καλμούκος

Μέλη της εφορίας έφτασαν μάλιστα στο σημείο να πουν ότι είναι διατεθειμένοι να σπάσουν το συμβόλαιο του Μητρόπουλου και να τον αποζημιώσουν για το υπόλοιπο του συμβολαίου του για να φύγει από τη Σχολή. Υπογραμμίζεται ότι ανάμεσα σ’ αυτούς που ζητούν σήμερα την αποπομπή του π. Μητρόπουλου μέσα σε δύο μόλις χρόνια από τον διορισμό του συμπεριλαμβάνονται και εκείνοι οι οποίοι ψήφισαν την υποψηφιότητα του.
Τονίζεται ότι όταν ήθελαν να μετατραπεί η συνεδρίαση σε εκτελεστικής μορφής και δομής, ζητήθηκε από τον π. Μητρόπουλο να απέλθει, αλλά αρνήθηκε λέγοντας ότι θα είμαι παρών, παρά το γεγονός ότι του υπεδείχθη από την Εφορία ότι δεν μπορούσε να παρευρίσκεται. Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος δεν υπέδειξε στον π. Μητρόπουλο να φύγει από τη εκτελεστική συνεδρίαση.
Παρόλο αυτά οι έφοροι είπαν στον Αρχιεπίσκοπο ότι ο π. Μητρόπουλος δεν είναι ο ενδεδειγμένος να είναι Πρόεδρος της Σχολής. Ανάμεσα σ’ αυτά που του καταλογίζουν είναι ότι δεν είναι ποτέ στη Σχολή αλλά πηγαινοέρχεται στη Φλόριδα όπου εξακολουθεί να διαμένει η σύζυγος του και η οικογένεια του. Εκαναν λόγο για ανάγωγη συμπεριφορά προς φοιτητές και υπαλληλικά στελέχη, ενώ ένας εκ των εφόρων τόνισε ότι η Σχολή διαλύεται κι αυτός δεν είναι ποτέ εδώ.
Ο Αρχιεπίσκοπος προσπάθησε να ηρεμήσει την κατάσταση, ενώ δεν φαίνεται διατεθειμένος να λάβει κάποια απόφαση για τον π. Μητρόπουλο για να μη φανεί ότι και αυτή η επιλογή του ήταν ατυχής. Ακολουθεί την ίδια τακτική με την υπόθεση του προϊσταμένου του Αρχιεπισκοπικού Καθεδρικού Ναού Νέας Υόρκης Αναστάσιου Γούναρη τον αρνιόταν να αποπέμψει ο Αρχιεπίσκοπος, και ο οποίος τελικά, ως γνωστόν, καθαιρέθηκε.
Ο “Ε.Κ.” είναι σε θέση να γνωρίζει πως υπάρχουν μέλη της εφορίας τα οποία δεν αποκλείεται να παραιτηθούν αν  ο Αρχιεπίσκοπος δεν λάβει απόφαση για την κατάσταση στη Σχολή.

Από την εγκαθίδρυση του π. Χριστόφορου Μητρόπουλου στην Προεδρία του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής τον Οκτώβριο του 2015. Ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος κρεμάει στον λαιμό του π. Μητρόπουλου το έμβλημα της Θεολογικής Σχολής.
Φωτογραφία “Ε.Κ.” Θεόδωρος Καλμούκος.

Μερίδα φοιτητών της τάξης η οποία αναμένεται να αποφοιτήσει τον επόμενο μήνα έστειλαν κι άλλο γράμμα με ημερομηνία 21 Ιανουαρίου  2017, στον Επίσκοπο Φασιανής Αντώνιο, πρωτοσύγκελο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, στο οποίο καταμαρτυρούν πολλά και διάφορα για τον π. Μητρόπουλο, πλην όμως έχουν επικαλύψει τις υπογραφές τους με μαύρη γραμμή ώστε να μην διακρίνονται. Για λόγους δεοντολογίας δεν αναφερόμαστε στο περιεχόμενο του.
Υπογραμμίζεται ότι ελέχθη να καταβληθεί πάσα προσπάθεια να μην υπάρξουν διαρροές και συγκεκριμένα να μην τα πληροφορηθεί ο «Ε.Κ.». Τονίζεται ότι αμφότερα τα Σχολεία, Ελληνικό Κολέγιο και Θεολογική Σχολή έχουν περί τους 180 φοιτητές, ενώ ξοδεύονται περί τα δώδεκα εκατομμύρια δολάρια το χρόνο για λειτουργικά έξοδα.
Εν τω μεταξύ μερίδα αποφοίτων, αλλά και εν ενεργεία φοιτητών έχουν στήσει ιστοσελίδα με τίτλο, Διορθώστε τη Θεολογική Σχολή, στην οποία προβαίνουν σε αποκαλύψεις για την όλη πορεία της Σχολής. Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι η Σχολή «κινδύνευσε δύο φορές κατά τα τελευταία πέντε χρόνια να χάσει την αναγνώριση της από τις Ακαδημαϊκές Αρχές». Αναφέρουν επίσης ότι «οι φοιτητές και οι αποφοιτούντες δεν μιλούν ελληνικά επειδή δεν μαθαίνουν» και επιρρίπτον ευθύνες στους διδάσκοντες την ελληνική γλώσσα.
Επίσης κάνουν λόγο για καθηγητές οι οποίοι «κοιμούνται στις τάξεις», για «ασυνάρτητους καθηγητές», και για καθηγητές με «σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα». Ακόμα αναφέρουν για καθηγητές ότι δεν έχουν γράψει τίποτε από τότε που τελείωσαν τη διατριβή τους κι εντούτοις διεκδικούν μονιμότητα», ενώ αποθαρρύνουν την οικονομική στήριξη και τις δωρεές προς τη Σχολή.
Υπενθυμίζεται ότι ο «Εθνικός Κήρυξ»  τον Δεκέμβριο του 2016 αποκάλυψε την απόπειρα «ανταρσίας» στο Ελληνικό Κολέγιο και τη Θεολογική Σχολή σε βάρος του προέδρου της.
Συγκεκριμένα, ομάδα φοιτητών και όχι μόνο, είχε γεμίσει τους τοίχους των διαδρόμων και των αιθουσών διδασκαλίας με συνθήματα στην αγγλική γλώσσα εναντίον του π. Μητρόπουλου. Ενα από τα συνθήματα έλεγε, πως «όλα είναι για το συμφέρον του π. Μητρόπουλου» (It’s all about Fr. Metropoulos), κατά παράφραση του δικού του συνθήματος, «όλα είναι για τους φοιτητές» (It’s all about the students).
Μόλις έγιναν αντιληπτά τα συνθήματα, κινητοποιήθηκε το γραφείο της Επιμελητείας ή όπως είναι γνωστό Γραφείο της Φοιτητικής Ζωής και κατέβηκαν τα συνθήματα και οι πινακίδες. Διευθυντής της Φοιτητικής Ζωής είναι ο ιερεύς Νικόλαος Belcher προερχόμενος από την Αντιοχειανή Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής.
Σημειώνεται ότι ο π. Χριστόφορος Μητρόπουλος ενώ διορίστηκε πρόεδρος της Σχολής εξακολουθεί να ηγείται και να ασχολείται με το ραδιοφωνικό πρόγραμμα, το οποίο ο ίδιος ξεκίνησε όταν ιεράτευε στην κοινότητα του Αγίου Δημητρίου στην πόλη Fort Lauderdale στη Φλόριδα και το οποίο έχει επεκταθεί ανά την Αμερική με το όνομα «Ορθόδοξο Χριστιανικό Δίκτυο» (Orthodox Christian Network).
Ο π. Μητρόπουλος διορίστηκε την 1η Μαΐου 2015. Όταν κηρύχθηκε κενή η θέση του προέδρου τον Οκτώβριο του 2014, υπέβαλλαν αιτήσεις συνολικά 41 υποψήφιοι, οι οποίοι μειώθηκαν στους 36 από την επιτροπή εξεύρεσης, αργότερα σε 22 και τελικά έφτασαν στους 8 εκ των οποίων έμειναν 2 στο τέλος, ο π. Χριστόφορος Μητρόπουλος και ο Σωτήρης Παγδάδης από το Σινσινάτι Οχάιο και τελικά επιλέχθηκε παμψηφεί ο π. Μητρόπουλος.
Τονίζεται ότι η Επαρχιακή Σύνοδος δεν γνώριζε καν τους υποψηφίους και ενημερωνόταν από τα δημοσιεύματα του «Εθνικού Κήρυκα» για τα γενόμενα γύρω από τη διαδικασία εξεύρεσης νέου προέδρου. Ο π. Μητρόπουλος δεν είχε θέσει εξ’ αρχής υποψηφιότητα, αλλά ουσιαστικά του υποδείχθηκε να κάνει κάτι τέτοιο.
Τους υποψηφίους εξέτασε (interviewed) τηλεφωνικώς η Δήμητρα Μανή, μέλος της επιτροπής εύρεσης προέδρου, μέλος επίσης του κοινοτικού συμβουλίου του Αρχιεπισκοπικού Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδος Νέας Υόρκης και ειδήμων στις προσλήψεις προσωπικού.
Την Επιτροπή για την εξεύρεση του νέου προέδρου την αποτελούσαν οι εξής: Τόμας Λέλον, αντιπρόεδρος της Εφορίας, ο οποίος μάλιστα τυγχάνει και κουμπάρος του π. Μητρόπουλου,  Ρόμπερτ Βαδάβας έφορος, Ελένη Κάρλου έφορος, Γεώργιος Αλεξ, έφορος, Δήμητρα Μανή μέλος του κοινοτικού συμβουλίου του Αρχιεπισκοπικού Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδος Νέας Υόρκης, π. Θωμάς Φιτζέραλντ, αντιπρόσωπος των καθηγητών της Θεολογικής Σχολής και Αριστοτέλης Μιχόπουλος εκπρόσωπος των καθηγητών του Ελληνικού Κολεγίου.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου