Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Δίβρη Ηλείας: Ο ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος εγκαινίασε το «Αρχοντικό Πετραλιά»

Παρουσία του  Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.Προκόπη Παυλόπουλου, το Κέντρο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος «Αρχοντικό Πετραλιά» στη Δίβρη, άνοιξε και επίσημα τις πύλες του στο κοινό, με την τέλεση των εγκαινίων το μεσημέρι του Σαββάτου.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε τη σημασία του Κέντρου Πολιτισμού, αλλά και το έργο της οικογένειας Πετραλιά.
Η ομιλία του Προκόπη Παυλόπουλου:
Με αισθήματα τιμής και χαράς βρίσκομαι σήμερα εδώ, στην ιστορική και ειδυλλιακή Δίβρη του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, για να εγκαινιάσω την λειτουργία του «Κέντρου Πολιτισμού και Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης», το οποίο στεγάζεται στο αρχοντικό της οικογένειας Πετραλιά, ύστερα από την ευγενική απόφαση της τελευταίας να το παραχωρήσει στον Δήμο για την εφαρμογή αυτού του πρωτοποριακού σχεδίου και προγράμματος. Συγχαίρω θερμότατα την οικογένεια Πετραλιά και ιδίως την αγαπητή φίλη και, επί πολλά χρόνια, εκλεκτή συνάδελφο στην πολιτική κα Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, που με αυτή τους την ενέργεια προβαίνουν σε μια σπουδαία σε συμβολισμούς προσφορά στην Πατρίδα μας, στην Ιστορία μας και στον Πολιτισμό μας.
I. Το επιβλητικό αρχοντικό της οικογένειας Πετραλιά βρίσκει πλέον τον σύγχρονο προορισμό του, ο οποίος συνίσταται στην εξυπηρέτηση δύο σημαντικών σκοπών:
Α. Αφενός να υπενθυμίζει αλλά και να διδάσκει, ιδίως στις νεότερες γενιές, την τεράστια, και γι’ αυτό εμβληματική, προσφορά της Δίβρης στην Εθνική μας Πορεία. Τα κειμήλια της οικογένειας Πετραλιά μυούν τον επισκέπτη στην απαστράπτουσα ιστορία αυτού του τόπου.
Β. Και, αφετέρου, να συμβάλλει στην ενημέρωση όλων μας για τον μοναδικής σπανιότητας και ομορφιάς φυσικό πλούτο της περιοχής. Δεδομένου ότι το φυσικό περιβάλλον δεν μας ανήκει και γι’ αυτό πρέπει να το παραδώσουμε στις επόμενες γενιές όπως ταιριάζει στον προορισμό του, αντιλαμβανόμαστε όλοι μας την σπουδαιότητα της περιβαλλοντικής ενημέρωσης που θα προσφέρει το Κέντρο, το οποίο εγκαινιάζεται σήμερα.
II. Επιτρέψατέ μου, στο σημείο αυτό, να εξάρω το γεγονός ότι η οικογένεια Πετραλιά έχει συνεισφέρει πολλά στην πορεία της Ελλάδας με όσα έχει πράξει σε δύο, τουλάχιστον, τομείς.
Α. Πρώτον, οι Πετραλιάδες προσέφεραν τα μέγιστα στους αγώνες των Ελλήνων για Ανεξαρτησία και Ελευθερία, αρχίζοντας από το 1821 και δίνοντας πάντοτε, έκτοτε, το παρών σε κάθε εθνικό εγερτήριο.
Β. Δεύτερον, κατηύθυναν διαχρονικώς, με πάθος και ανιδιοτέλεια, όλες τους τις δυνάμεις στην ανάπτυξη του αθλητισμού στην Χώρα μας και, κυρίως, στην καλλιέργεια του πνεύματος του Ολυμπισμού. Δηλαδή στην στήριξη των αναντικατάστατων αρχών και αξιών της ευγενούς άμιλλας και του «ευ αγωνίζεσθαι», οι οποίες συνιστούν την πεμπτουσία του.
III. Γενάρχης της οικογένειας, που έλκει την καταγωγή της από την Σικελία, υπήρξεν ο Σελάδιος Πετραλιάς. Ενώ ο εγγονός του, Ιωάννης Πετραλιάς, αναδείχθηκε σε ήρωα της Εθνεγερσίας του 1821. Στην διάρκεια της Επανάστασης μετέτρεψε τους αλευρομύλους του σε πυριτιδόμυλους και σκοτώθηκε σε ενέδρα των Τούρκων στα Τριπόταμα, το 1822, ενώ μετέφερε πολεμοφόδια στον Κολοκοτρώνη. Στην συνέχεια ο Θάνος Πετραλιάς διετέλεσε βουλευτής Αχαιοήλιδος. Ο αείμνηστος Επαμεινώνδας Πετραλιάς ήταν διεθνής προσωπικότητα του αθλητισμού και του Ολυμπιακού Κινήματος. Συγκεκριμένα, υπήρξε μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (Δ.Ο.Ε.) για την Ελλάδα κατά τα έτη 1975-1977, καθώς και πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας. Επίσης, είχε διατελέσει Γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης Μεσογειακών Αγώνων.
Οι λαμπρές αυτές παρακαταθήκες αγώνων των Πετραλιάδων υπέρ του Έθνους και της διάδοσης των αρχών του Ολυμπισμού θα διατηρηθούν και θα καλλιεργηθούν περαιτέρω μέσω της λειτουργίας του «Κέντρου Πολιτισμού και Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης». Εύχομαι, λοιπόν, ολόψυχα καλό ξεκίνημα της λειτουργίας του. Και σας διαβεβαιώ ότι θα παρακολουθώ πάντοτε με ενδιαφέρον όλες τις δραστηριότητες που θα αναπτύξει στο μέλλον προς επίτευξη των σκοπών του, προσφέροντας, με μεγάλη χαρά, την ολόπλευρη αρωγή μου όταν και αυτό είναι εφικτό.

Το «Αρχοντικό Πετραλιά» βρίσκεται στη συνοικία Περδικαράδες της Δίβρης (Δ.Ε Λαμπείας) του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Η δημιουργία ενός πολιτισμικού χώρου προβολής για την περιοχή της Δίβρης, αποτέλεσε όραμα της οικογένειας του Επαμεινώνδα Πετραλιά. Οι κόρες του Επαμεινώνδα και της Νίνας Πετραλιά, η Φάνη Πάλλη-Πετραλιά και η Τίτη Ψιλάκη-Πετραλιά δώρισαν στην τοπική κοινωνία την ιστορική οικία τους, η οποία, μαζί με τα πολύτιμα κειμήλια και τα ιστορικά έγγραφα της οικογενείας, διαμορφώθηκε σε έναν χώρο πολιτισμού, όπου αναδεικνύεται η πολύπτυχη ιστορία της περιοχής, το τοπικό φυσικό περιβάλλον και το αθλητικό-ολυμπιακό ιδεώδες.
Το «Αρχοντικό Πετραλιά» διατηρώντας τα χαρακτηριστικά της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της κεντρικής Πελοποννήσου, διέθετε ζωγραφική διακόσμηση σε όλα τα δωμάτια, ενώ χαρακτηριστικό της οικείας ήταν το ανάγλυφο εικονοστάσιο, αναγεννησιακής τεχνοτροπίας, με νεοκλασικά στοιχεία, που το καθιστά μοναδικό.
Στο δεύτερο επίπεδο του «Αρχοντικού Πετραλιά» φιλοξενείται μόνιμη έκθεση, με εκθέματα αφιερωμένα στο μοναδικό φυσικό περιβάλλον της Δίβρης και την ξεχωριστή χλωρίδα και πανίδα της περιοχής. Επιπλέον, μια διαδραστική μακέτα αναδεικνύει τα σημαντικότερα φυσικά αξιοθέατα της βορειοδυτικής Πελοποννήσου, ενώ σε μια οθόνη παρουσιάζονται τα ζώα και τα φυτά, αλλά και πλούσιο επεξηγηματικό υλικό για τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής.
Η έκθεση του τρίτου επιπέδου (σε τρεις διαφορετικές αίθουσες) προβάλει εκθέματα που είναι αφιερωμένα στον πολιτισμό και την ιστορία της Δίβρης, αναδεικνύοντας μύθους της αρχαιότητας που έχουν ως πεδίο δράσης την ευρύτερη περιοχή, με την Ηρακλή και τον Ερυμάνθιο Κάπρο, τους Κένταυρους, τον Πάνα και τις Νύμφες, τις Δρυάδες από τη Φολόη και τον Αλφειό.
Οι επισκέπτες μπορούν στη συνέχεια να ενημερωθούν για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της περιοχής, για την ιστορία της οικογενείας Πετραλιά με τη συνεχή εκπροσώπηση στη Βουλή των Ελλήνων δια μέσω δύο αιώνων, για το έντονο πατριωτικό και φιλανθρωπικό έργο, τις ευεργεσίες και την ανθρωπιστική δράση, καθώς για τις άλλες, σημαίνουσες προσωπικότητες της Δίβρης, που διακρίθηκαν από τη Επανάσταση του 1821 ως τη σύγχρονη εποχή.  Τέλος, η τρίτη αίθουσα είναι αφιερωμένη στο Ολυμπιακό κίνημα και παρουσιάζει τη ζωή και το έργο του αθλητή και πρωταθλητή Επαμεινώνδα Πετραλιά, του «ευπατρίδη» και κορυφαίου παράγοντα του ελληνικού και παγκόσμιου αθλητισμού. Ο Επαμεινώνδας Πετραλιάς διετέλεσε μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, Ιδρυτής και Πρόεδρος πολλών Ομοσπονδιών και αθλητικών Σωματείων, Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Γενικός Γραμματέας της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων και Γενικός Γραμματέας των Μεσογειακών Αγώνων.
Το έργο
Το  πέτρινο παραδοσιακό  κτίσμα  του «Αρχοντικού Πετραλιά» αξίζει να αναφέρουμε ότι  ανακαινίστηκε με το Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007-14, από τις εταιρίες ΟΙΚΟΜ και ΤΕΤΡΑΓΚΟΝ που μελέτησαν και υλοποίησαν τη μόνιμη έκθεση του Κέντρου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δίβρης στο «Αρχοντικό Πετραλιά».
Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου