Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Ο Κώστας Μπακογιάννης μιλά στον «Ε.Κ.» για Ομογένεια, Harvard, Τοπική Αυτοδιοίκηση


 Πέμπτη, 27 Απριλίου, 2017



Ο κ. Μπακογιάννης Φωτογραφία: Γραφείο Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος.
Του Θεοδώρου Καλμούκου.
ΒΟΣΤΩΝΗ. Στη Βοστώνη βρίσκεται ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος, Κώστας Μπακογιάννης, 13 χρόνια μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο του Harvard, προσκεκλημένος από το ίδιο Πανεπιστήμιο για να κάνει μία ομιλία για την ελληνική κρίση και να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις της Ομογένειας της Νέας Αγγλίας για την Ανεξαρτησία της Ελλάδας από τους Τούρκους.
Σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» είπε πως «έρχομαι στη Βοστώνη με πολύ μεγάλη χαρά και μεγάλο ενθουσιασμό γιατί έχω προσκληθεί από το Weatherhead Center του Harvard να κάνω μία ομιλία για την εμπειρία της ελληνικής κρίσης και βεβαίως να παραστώ στους εορτασμούς της ελληνικής Ομογένειας για την 25η Μαρτίου για την Εθνική Παλιγγενεσία».
Στην ερώτηση «πώς αισθάνεστε που από φοιτητής στη Βοστώνη έρχεστε με άλλη ιδιότητα ως πολιτικός, ως ομιλητής στο Πανεπιστήμιό σας, ως τελετάρχης στην παρέλαση του Ελληνισμού της Νέας Αγγλίας;», είπε πως «ομολογώ ότι αισθάνομαι περίεργα. Ως φοιτητής είχα πολλές την ευκαιρία να ζήσω την ελληνική παρέλαση, να συμμετάσχω στους εορτασμούς, αισθανόμουν κι εγώ όπως όλοι μας μία υπερηφάνεια κι ένα καμάρι όταν η Βοστώνη ντυνόταν με τα χρώματα της γαλανόλευκης».
Πρόσθεσε πως «το γεγονός ότι επιστρέφω μετά από κάποια χρόνια με μία άλλη ιδιότητα καταλαβαίνετε ότι μου προκαλεί μία συγκίνηση».
Σημειώνεται ότι ο κ. Μπακογιάννης σπούδασε επί τέσσερα χρόνια στο Πανεπιστήμιο Brown του Ροντ Αϊλαντ και στη συνέχεια έκανε επί δύο χρόνια μεταπτυχιακές σπουδές στο Harvard από το οποίο απεφοίτησε το 2004.
Από τη χρονιά της αποφοίτησής του είναι η δεύτερη φορά που επισκέπτεται τη Βοστώνη. «Είχα έλθει και πέρυσι για μία μέρα στο reunion της τάξης μας στο Harvard» τόνισε και συμπλήρωσε «τα reunion είναι μία πολύ όμορφη στιγμή για μας διότι μπορούμε να συναντιόμαστε με τους παλιούς μας φίλους και συμφοιτητές».
«Πώς αισθάνεστε για την Ομογένεια, τι είμαστε εμείς για σας» ρωτήσαμε τον κ. Μπακογιάννη. Μας είπε ότι «έχω πολύ στενούς δεσμούς με την Ομογένεια, έχω συγγενείς, θείες, ξαδέλφια οι οποίοι ζουν στην Αμερική, η αδελφή του πατέρα μου η θεία μου η Αναστασία ζει στην Αμερική». Και συμπλήρωσε: «Εχω επίσης πολλούς φίλους και γνωστούς και κυρίως Ευρυτάνες και Καρπενησιώτες, αλλά και από αλλού, οπότε αισθάνομαι κι εγώ κατά κάποιο τρόπο κομμάτι της Ομογένειας διότι οι δεσμοί είναι συναισθηματικοί και δεσμοί αίματος».
«Τι ρόλο νομίζετε μπορεί να παίξει η Ομογένεια στη σημερινή Ελλάδα της κρίσης;» τον ρωτήσαμε. «Νομίζω ότι μπορεί να παίξει έναν καίριο και καταλυτικό ρόλο διότι είναι μία πάρα πολύ μεγάλη δύναμη», τόνισε.

Και συνέχισε: «Η Ομογένεια είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο, δυστυχώς όμως οι διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις δεν έχουν δώσει την πρέπουσα σημασία διότι δεν μπορεί κανείς να μείνει μόνο στα λόγια, πρέπει να περνάει και στην πράξη».
Τόνισε πως «έχει τεράστια σημασία όχι μόνο συμβολική αλλά και ουσιαστική αν δοθεί δικαίωμα ψήφου στους ομογενείς. Βλέπετε ότι αυτό το κάνουν πλέον πράξη όλες οι Δυτικού τύπου δημοκρατίες και καλά θα κάνουμε να ακολουθήσουμε κι εμείς αυτό το παράδειγμα και ταυτόχρονα να δούμε πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τη σύνδεση με τις νέες γενιές των ομογενών. Τα χρόνια περνούν, οι άνθρωποι αλλάζουν, οφείλουμε κι εμείς να είμαστε στο πνεύμα της εποχής. Δεν μπορούμε δηλαδή να προχωρούμε με τα δεδομένα της δεκαετίας του 1960 και 1970 το έτος 2017».
«Αυτές τις ημέρες στις εκδηλώσεις και στην παρέλαση στη Βοστώνη για την εθνική γιορτή της Ανεξαρτησίας της Ελλάδας από τους Τούρκους, τι μήνυμα θα κομίσετε στην Ομογένεια;» τον ρωτήσαμε.
Ο κ. Μπακογιάννης ανέφερε πως «θα μεταφέρω ένα μήνυμα ελπίδας πως παρόλα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα σήμερα, διότι όπως ξέρετε η Ελλάδα περνάει πολύ μεγάλες δυσκολίες, υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ» και τόνισε πως «η Ελλάδα μπορεί να ξανασταθεί όρθια αρκεί να μάθουμε επί τέλους να συνεργαζόμαστε, να συνεννοούμαστε και να συναινούμε και να μην σκεπτόμαστε μόνο με αντιθέσεις, αλλά και με συνθέσεις».
Οταν τον ρωτήσαμε αν η Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα θα μπορούσε να φτάσει στα επίπεδα της Αμερικής, υπογράμμισε πως «η Αυτοδιοίκηση έχει δείξει τα τελευταία επτά χρόνια των μνημονίων ότι μπορεί να προσφέρει ένα καταφύγιο από αυτό το τσουνάμι που έχει σηκωθεί και μας έχει καλύψει όλους. Δυστυχώς όμως παραμένουμε σε μεγάλο βαθμό όμηροι του κεντρικού κράτους».
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου