Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 30 Απριλίου 2017

Σκηνικό διάσπασης στη Δημοκρατική Συμπαράταξη

ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΜΕ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ΚΑΙ ΞΕΚΑΛΑΚΗ
Σκηνικό διάσπασης στη Δημοκρατική Συμπαράταξη
Του Δημήτρη Τσιούφου
Ενα ακόμη πολιτικό θρίλερ, με απρόβλεπτη εξέλιξη και κατάληξη, βιώνουν την τελευταία εβδομάδα τα μέλη και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως και το σύνολο του κόσμου της Κεντροαριστεράς, καθώς η σύγκρουση της Φ. Γεννηματά με τον ευρωβουλευτή Ν. Ανδρουλάκη και τον γραμματέα του κόμματος Στ. Ξεκαλάκη, για τον τρόπο οργάνωσης του Συνεδρίου της ΔΗΣΥ, εξελίσσεται σε ακόμη μία κρίση στο εσωτερικό του Κινήματος, η οποία δεν αποκλείεται να καταλήξει σε ρήξη.
Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, το περασμένο Σάββατο, οι κύριοι Ανδρουλάκης και Ξεκαλάκης, καθώς και ακόμη 44 μέλη της, διαφώνησαν με την κ. Γεννηματά σε ό,τι αφορά τον διορισμό και όχι την εκλογή των 3.000 συνέδρων που θα πάρουν μέρος στο Συνέδριο του Ιουνίου της ΔΗΣΥ και ζήτησαν τη διεξαγωγή ενός ανοικτού Συνεδρίου ή Συνδιάσκεψης που θα προετοιμάσει τη διαδικασία για τη δημιουργία του νέου ενιαίου φορέα της Προοδευτικής Παράταξης, σύμφωνα με την απόφαση του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ το 2015.
Το έκτακτο συνέδριο
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μετά τα όσα συνέβησαν στη συνεδρίαση της ΚΠΕ, συγκάλεσε την Τρίτη την Κ.Ο. της ΔΗΣΥ, όπου ανακοίνωσε τη σύγκληση εκτάκτου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ και ταυτόχρονα τη δημιουργία Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) με συντονιστή (ορίστηκε ο Βασ. Κεγκέρογλου), ο οποίος αναλαμβάνει τις αρμοδιότητες του γραμματέα του κόμματος Στ. Ξεκαλάκη, ενώ οι αρμοδιότητες του Πολιτικού Συμβουλίου (το οποίο πλειοψηφικά ελέγχεται από τα δύο στελέχη) θα μεταβιβαστούν στη γραμματεία της ΚΟΕΣ.
Σκηνικό διάσπασης στη Δημοκρατική Συμπαράταξη
Η κ. Γεννηματά σημείωσε ότι το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα διαμορφώσει την πρόταση για τον Οδικό Χάρτη προς τον ενιαίο φορέα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, που θα περιλαμβάνει την εκλογή του επικεφαλής του ενιαίου φορέα από τη βάση, Συνέδριο και εκλογή οργάνων.
Ταυτόχρονα κατηγόρησε τα στελέχη που διαφωνούν με τις επιλογές της ότι «επιδιώκουν τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης», έκανε λόγο για «για καθαρές λύσεις», για τις οποίες όπως είπε «χρειάζονται καθαροί άνθρωποι και καθαρές απαντήσεις», ενώ προηγουμένως διαρροές της Χαρ. Τρικούπη χαρακτήριζαν τους διαφωνούντες «δούρειο ίππο του ΣΥΡΙΖΑ».
Σκηνικό διάσπασης στη Δημοκρατική Συμπαράταξη
Την επόμενη μέρα, ωστόσο, ο... «δούρειος ίππος του ΣΥΡΙΖΑ», μετατράπηκε (με νέα διαρροή) σε «οργανωμένη προσπάθεια της ομάδας Ανδρουλάκη, σε συνεννόηση με το Ποτάμι και την Ώρα Αποφάσεων, να ανακόψουν την πορεία ανάκαμψης του ΠΑΣΟΚ», ενώ προ 15νθημέρου είχαν κατηγορηθεί οι ίδιοι πως επιδιώκουν να στρέψουν τη ΔΗΣΥ σε συνεργασία με τη... ΝΔ και τον Κυρ. Μητσοτάκη.
Τι λένε οι διαφωνούντες
Από την άλλη πλευρά τα στελέχη που διαφωνούν με τις επιλογές της κ. Γεννηματά, επισημαίνουν ότι συμφωνούν με την απόφασή της για τη διεξαγωγή εκτάκτου Συνεδρίου, αρκεί όπως τονίζουν «όλοι οι σύνεδροι να είναι εκλεγμένοι από την κοινωνική βάση της παράταξης» και κάνουν λόγο για «καθεστωτική συμπεριφορά» της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αφού όπως λένε καταργεί για τουλάχιστον πέντε μήνες όλα τα όργανα του κόμματος και προκηρύσσει Συνέδριο χωρίς το θέμα να έχει συζητηθεί, ως είθισται, στην ΚΠΕ».
Οι ίδιοι τονίζουν, επίσης, ότι η κ. Γεννηματά με την ανάθεση της διοργάνωσης του Συνεδρίου στην ΚΟΕΣ, καταργεί όχι μόνο τον γραμματέα του κόμματος και το Πολιτικό Συμβούλιο, αλλά και την Επιτροπή Καταστατικού και Πιστοποίησης, η οποία είχε πάντα την ευθύνη για την τήρηση των καταστατικών διατάξεων, την εκλογή των συνέδρων και την πιστοποίηση του μητρώου μελών.
Ενα ανοικτό συνέδριο
Υπογραμμίζουν, ακόμη, ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνουν τρία Συνέδρια (τον Ιούνιο της ΔΗΣΥ, το φθινόπωρο του ΠΑΣΟΚ και το 2018 του νέου ενιαίου πολιτικού φορέα), αλλά μόνο ένα ανοικτό συνέδριο, του ενιαίου φορέα της Προοδευτικής Παράταξης, στο οποίο θα κληθούν να συμμετάσχουν και όσοι σήμερα δεν ακολουθούν το εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Η κ. Γεννηματά, συμπληρώνουν, δείχνει πως «έχει βολευτεί με τη ΔΗΣΥ και μεταθέτει για το απώτερο μέλλον τη δημιουργία του νέου ενιαίου φορέα, η ίδρυση του οποίου είναι εντολή του Συνεδρίου μας το 2015». «Μοναδική μου αγωνία», τονίζει στην «Ημερησία του Σαββάτου» ο Ν. Ανδρουλάκης «είναι η θεσμική και δημοκρατική λειτουργία του κόμματος, να γίνει ένα ανοικτό Συνέδριο της Κεντροαριστεράς και να γίνει ένα νέο κάλεσμα προς όλους».
Ταυτόχρονα, ο Στ. Ξεκαλάκης, επισημαίνει στην «ΗτΣ» ότι «εμείς δεν αμφισβητήσαμε ποτέ την ηγεσία της Φ. Γεννηματά, δεν είχαμε και δεν έχουμε καμία πρόθεση σύγκρουσης, απλώς ζητήσαμε τη διεξαγωγή ενός ανοικτού και δημοκρατικού Συνεδρίου και την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη δημιουργία του νέου ενιαίου φορέα». Στις προτάσεις μας αυτές, σημειώνει «η κ. Γεννηματά απάντησε με καθεστωτικές κινήσεις και "καθαιρέσεις" και πολύ φοβάμαι ότι κινείται με λογικές ρήξης».
Βγήκαν και άλλα στελέχη στο.. αντάρτικο
Ανάλογες απόψεις με του Ν. Ανδρουλάκη και Στ. Ξεκαλάκη εξέφρασε την Τετάρτη και η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «ορισμένοι από το περιβάλλον της ηγεσίας φοβούνται τον νέο ενιαίο φορέα, δεν θέλουν τη διεύρυνση και άλλα πρόσωπα γιατί ίσως να φοβούνται τον ανταγωνισμό». Αποστάσεις από τις κινήσεις της κ. Γεννηματά κράτησε και ο βουλευτής Γ. Μανιάτης διαφωνώντας με την απόφασή της να μεταβιβάσει τις αρμοδιότητες του Πολιτικού Συμβουλίου και του γραμματέα της ΚΕ, στην ΚΟΕΣ και τον συντονιστή της. Παράλληλα τόνισε πως «πρέπει να αντιμετωπίσουμε την εσωκομματική κρίση ως ευκαιρία για ενότητα του χώρου και προχωρήσουμε σε ένα ανοιχτό έκτακτο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ με εκλογή συνέδρων και όλων των διαδικασιών και οργάνων, προκειμένου να ενοποιήσουμε το χώρο». «Αίνιγμα» παραμένει η στάση που προτίθεται να κρατήσει, απέναντι στα εσωκομματικά τεκταινόμενα, ο Ευάγγ. Βενιζέλος, καθώς ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν συμμετείχε στη συνεδρίαση της ΚΠΕ το περασμένο Σάββατο, ούτε και σε αυτή της Κ.Ο., καθώς την Τρίτη βρισκόταν στο Στρασβούργο. Πληροφορίες φέρουν τον κ. Βενιζέλο να έχει αποφασίσει να μην εμπλακεί, για κάποιο διάστημα στις εσωκομματικές εξελίξεις, στο παρελθόν, ωστόσο, είχε υποστηρίξει την προοπτική δημιουργίας ενός νέου ενιαίου πολιτικού φορέα στον χώρο του ευρύτερου προοδευτικού Κέντρου.
«Θέλουν διάλυση»
Κατηγόρησε τα στελέχη που διαφωνούν με τις επιλογές της ότι «επιδιώκουν τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης»
«Καθεστωτική συμπεριφορά»

Οσοι διαφωνούν με τις επιλογές της Φ. Γεννηματά τονίζουν ότι «όλοι οι σύνεδροι πρέπει να είναι εκλεγμένοι από την κοινωνική βάση της παράταξης» και κάνουν λόγο για «καθεστωτική συμπεριφορά» της προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου