Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 23 Απριλίου 2017

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Κυριακή, 23 Απριλίου, 2017

  • Έχουμε πια μπροστά μας ανοιχτό ορίζοντα διετίας δηλώνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον απόηχο των στοιχείων που δημοσιοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες για το πρωτογενές πλεονάσματα.
  • Οι Έλληνες παραμένουν απογοητευμένοι, ανήσυχοι, θυμωμένοι, το πολιτικό σύστημα εξακολουθεί να είναι βυθισμένο στην ανυποληψία και η κοινωνία διχασμένη απέναντι στους στόχους, όπως δείχνει δημοσκόπηση της Κάπα Research για το Βήμα της Κυριακής.
  • Σχέσεις με καθεστώτα ανέχειας και αυταρχισμού καταλογίζει στον ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ, ενώ τον κατηγορεί ότι «πουλάει τρέλα για τη Βενεζουέλα». «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι βαθιά εκτεθειμένος από τη στενή συσχέτισή του με καθεστώτα ανέχειας και αυταρχισμού. Που φυλακίζουν πολιτικούς αντιπάλους, καταργούν το κοινοβούλιο, καταπατούν τις πολιτικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τους αφήνουμε στην περιφρόνηση κάθε δημοκρατικού πολίτη» τονίζει η Πειραιώς.
  • «Ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές μας, ακόμα και όταν χειμάζεται ο λαός μας, ακόμα και όταν πρέπει να αντιμετωπίσουμε προβλήματα επιβίωσης, όταν είναι να κάνουμε με την υπεράσπιση της ιστορίας μας και του πολιτισμού μας, δεν υπάρχουν άλλες σκέψεις, τα δίνουμε όλα» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, εγκαινιάζοντας το Κέντρο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δίβρης «Αρχοντικό Πετραλιά».
  • «Μια σειρά από παράγοντες που αφορούν στην τρέχουσα αξιολόγηση και την τύχη της συμφωνίας (μνημονίου) μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο των ευρωπαϊκών και διεθνών εξελίξεων, συνηγορούν αβίαστα στη διαμόρφωση ενός κλίματος αισιοδοξίας για ένα ορατό μέλλον, στο οποίο θα κλείσει ο πολυετής επώδυνος κύκλος για τη χώρα και την κοινωνία» εκτιμά ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Κόσμος

  • Για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, που μπορεί να αλλάξουν το παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό, προσέρχονται την Κυριακή οι Γάλλοι. Οι ψηφοφόροι θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας, με περισσότερους από 50.000 αστυνομικούς και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας να έχουν κινητοποιηθεί μετά και την επίθεση στο Παρίσι.
  • Το sansimera.gr, παρακολουθώντας όπως πάντα λεπτό προς λεπτό όλα τα μεγάλα γεγονότα, διοργανώνει την Κυριακή 23 Απριλίου (20:00 ώρα Ελλάδας) διαδικτυακή ζωντανή συζήτηση μέσω Facebook, αλλά και μέσω της ιστοσελίδας, για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.
  • Πανικός προκλήθηκε στον σιδηροδρομικό σταθμό του Παρισιού όταν άνδρας που κρατούσε μαχαίρι απείλησε αστυνομικό. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Εθνικού Οργανισμού Σιδηροδρόμων της Γαλλίας (SNCF), ο άνδρας πλησίασε τους αστυνομικούς που περιπολούσαν στον σιδηροδρομικό σταθμό, απείλησε τον έναν με μαχαίρι και στη συνέχεια συνελήφθη.
  • Ο αρχηγός της οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ, η οποία συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος, σκοτώθηκε κατά την διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών με φιλιππινέζους στρατιώτες στο νησί Μποχόλ, όπου ο στρατός καταδιώκει τους ενόπλους που σχεδιάζουν απαγωγές τουριστών, ανακοίνωσαν στρατός και αξιωματούχοι.
  • Μετά από εβδομάδες βίαιων διαδηλώσεων που άφησαν πίσω τους συνολικά 22 νεκρούς στη Βενεζουέλα, νέες καθιστικές διαμαρτυρίες πραγματοποιούνται το Σάββατο. Οι οπαδοί της αντιπολίτευσης ντυμένοι στα λευκά τιμούν τους νεκρούς. Μόνο μέσα σε μία ημέρα, 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Καράκας κατά τη διάρκεια των ταραχών που ξέσπασαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή.

Οικονομία

  • «Η αυξημένη εισπραξιμότητα έχει ως αποτέλεσμα ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017, να παρουσιάζει πραγματικό πλεόνασμα 100 εκατ. ευρώ περίπου, αντί προϋπολογισμένου ελλείμματος 175 εκατ. ευρώ», διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας, ξεκαθαρίζοντας ότι αναφορές περί πλασματικού πλεονάσματος είναι προϊόν παραπληροφόρησης.
  • «Σ' αυτόν τον ιδιαίτερα δυσμενή συσχετισμό, κατορθώσαμε δύο σημαντικούς στόχους: να αναχαιτίσουμε την περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, καθώς ούτε το όριο των ομαδικών απολύσεων θα αυξηθεί, ούτε θα θεσμοθετηθεί η ανταπεργία, και να νομοθετήσουμε σήμερα για την επαναφορά από 1-9-2018 των αρχών της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας (ΣΣΕ)» τονίζει, μεταξύ άλλων, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.
  • Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι διχασμένο για το αν θα χορηγήσει νέα δάνεια στη σχεδόν χρεοκοπημένη Ελλάδα, γράφουν οι New York Times. Η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει: «Η απροθυμία του Ταμείου να χορηγήσει περαιτέρω χρήματα στην Ελλάδα υπογραμμίζει μία ευρέως διαδεδομένη άποψη μεταξύ αξιωματούχων του ΔΝΤ -και της διοίκησης Τραμπ- ότι το ΔΝΤ ξεπέρασε τον εαυτό του με την Ελλάδα.»
  • Ο οίκος αξιολόγησης Fitch μείωσε το κρατικό αξιόχρεο της Ιταλίας από ΒΒΒ+ σε ΒΒΒ, ενώ διατήρησε την πρόβλεψη της σταθερής προοπτικής. Βλέπει αυξημένο κίνδυνο κυβερνητικής αστάθειας, άνοδο του ευρωσκεπτικισμού και αδυναμία μείωσης του δημόσιου χρέους, ενώ κρούει κώδωνα κινδύνου και για τις τράπεζες.
  • Έχουμε πλήρη συμφωνία για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις για την Ελλάδα, βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια απόφαησ, δήλωσε ο Γερούν Ντάισλεμπλουμ, ο οποίος ωστόσο συμπλήρωσε ότι οι συζητήσεις για το χρέος με το ΔΝΤ θα είναι δύσκολες.

Αθλητισμός

  • Η Μάλαγα νίκησε, στην έδρα της, με 2-0 τη Βαλένθια, στο ματς με το οποίο άνοιξε η αυλαία του σημερινού προγράμματος της 33ης αγωνιστικής της La Liga. Τα γκολ της ομάδας του Μίτσελ σημείωσαν οι Χοσέ Ρέτσιο (36') και Σάντρο Ραμίρεζ (40'). Εντονες συγκινήσεις επιφύλασσαν τα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης μεταξύ Βιγιαρεάλ και Λεγανές στο «Μαδριγάλ», με νικητές τους γηπεδούχους στο 92'! Ισόπαλο 2-2 έληξε το ντέρμπι των... μελλοθάνατων του ισπανικού πρωταθλήματος, μεταξύ της Οσασούνα και της Σπόρτινγκ Χιχόν.
  • Με νίκη-χρυσάφι έφυγε από το «Μπορούσια Παρκ» η Ντόρτμουντ, που επικράτησε της γηπεδούχου Γκλάντμπαχ με 3-2 στο πλαίσιο της 30ής αγωνιστικής. Ισοπαλία 2-2 παραχώρησε η πρωτοπόρος Μπάγερν στη Μάιντς σε αγώνα που έγινε στο Μόναχο, ενώ την έκληξη έκανε η ουραγός Ντάρμστατ η οποία επικράτησε εκτός έδρας 2-1 του Αμβούργου. Η Χέρτα νίκησε 1-0 την Βόλφσμπουργκ στο Βερλίνο και η Βέρντερ Βρέμης 4-2 εκτός έδρας την Ινγκολστατ, ενώ στη Φρανκφούρτη η Άιντραχτ δεν δυσκολεύτηκε να υποτάξει 3-1 την Αουγκσμπουργκ.
  • Η Αταλάντα είναι εξαιρετική την εφετινή περίοδο και το απέδειξε και κατά την 33η αγωνιστική στη Serie A νικώντας, δύσκολα πάντως, την Μπολόνια στο «Ατλέτι Ατζούρι ντ΄ Ιτάλια» με 3-2. Οι «μπεργκαμάσκι» προηγήθηκαν 2-0, οι φιλοξενούμενοι ισοφάρισαν και τη λύση για την ομάδα του Τζαν Πιέρο Γκασπερίνι έδωσε ο 23χρονος κεντρικός αμυντικός Ματία Καλντάρα. Η Αταλάντα προσπέρασε τη Λάτσιο και βρίσκεται στην τέταρτη θέση, με παιχνίδι περισσότερο, ενώ η Μπολόνια παρέμεινε 14η.
  • Ενα βήμα πιο κοντά στο νταμπλ βρίσκεται η Τσέλσι, η οποία μετά από ένα πολύ ωραίο παιχνίδι στο Γουέμπλεϊ νίκησε 4-2 την Τότεναμ στον πρώτο ημιτελικό του κυπέλλου Αγγλίας. Ο αντίπαλος της Τσέλσι στον τελικό θα γίνει γνωστός την Κυριακή, με τη Μάντσεστερ Σίτι και την Αρσεναλ να διεκδικούν, επίσης στο Γουέμπλεϊ, το δεύτερο εισιτήριο.
  • Άνετη νίκη με 2-0 σημείωσε η Παρί Σεν Ζερμέν επί της Μονπελιέ για την 34η αγωνιστική του γαλλικού πρωταθλήματος και συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη θέση της κατάταξης με 80 βαθμούς, τρεις περισσότερους από την Μονακό η οποία αύριο (23/4) παίζει εκτός έδρας με τη Λιόν. Τα τέρματα της Παρί σημείωσαν οι Καβάνι (29΄) και Ντι Μαρία (48΄). Την Παρασκευή Νανσί και Μαρσέιγ έμειναν στο 0-0.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου