Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Hellenic American Academy, Το Ελληνικό Σχολείο η "κυψέλη" του Ελληνισμού

Πέμπτη, 26 Ιουλίου, 2012
Όπως έχω γράψει και άλλη φορά στο κέντρο της ιστορικής πόλης του Lowell, Massachusetts (εδώ λειτούργησαν τα πρώτα εργοστάσια των ΗΠΑ αφού χρησιμοποιήθηκε υδροηλεκτρική ενέργεια από τον ποταμό Merrimack) βρίσκεται το Ημερήσιο Ελληνο-Αμερικάνικο Σχολείο (Ακαδημία όπως ο “βάφτισαν” πρόσφατα).
Το Σχολείο ιδρύθηκε το 1904 από τους ενορίτες της μοναδικής τότε Ελληνικής ενορίας/κοινότητας, την Αγία Τριάδα, και παραμένει όλα αυτά τα χρόνια ανοικτό και δέχεται μαθητές και μαθήτριες από όλες τις Ελληνο-ορθόδοξες ενορίες/κοινότητες του Lowell (σήμερα είναι τέσσερις) αλλά και από διπλανές πόλεις ενώ τελευταία υπάρχει και ένας μικρός αριθμός μαθητών άλλων εθνικοτήτων.
Το κτήριο έχει τρία πατώματα με προγράμματα από την προ-νηπιακή ηλικία, νηπιαγωγείο, δημοτικό (1η Τάξη έως 6η Τάξη) και Γυμνάσιο (7η και 8η Τάξη) οι οποίες προστέθηκαν πριν δύο-τρία χρόνια). Έχει Αμερικάνικο Τμήμα και Ελληνικό Τμήμα ενώ είναι εξοπλισμένο με ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Δίπλα από το Σχολείο βρίσκεται το Hellenic Cultural Center που είναι κέντρο για διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις της Ελληνικής Παροικίας και που το Σχολείο το χρησιμοποιεί για γυμναστήριο και παρουσίασης θεατρικών παραστάσεων. Πίσω από το Σχολείο υπάρχει μεγάλη περιφραγμένη αυλή καθώς και παιδική χαρά.
Όλα αυτά τα χρόνια το οικονομικό βάρος της λειτουργίας της κυψέλης αυτής του Ελληνισμού έχει πέσει στην κοινότητα/ενορία της Αγίας Τριάδος της οποίας το Διοικητικό Συμβούλιο έκανε και πιστεύω ότι κάνει ότι ήταν και είναι ανθρώπινο δυνατό να λειτουργήσει το σχολείο για τόσα χρόνια από όπου αποφοίτησαν χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες οι οποίοι και οποίες έμαθαν την Ελληνική Γλώσσα, την Πίστη και τον Ελληνικό Πολιτισμό ενώ μεταλαμπάδευσαν στα παιδιά τους και τα εγγόνια τα ενδιαφέροντα του Ελληνισμού και τη διατήρηση της Ελληνικής Ταυτότητας. Παράλληλα από καιρού εις καιρό κάποιοι εύποροι ομογενείς κάνουν δωρεές για να υποστηρίξουν το Σχολείο οικονομικά. Με μία από αυτές τις δωρεές από το Ίδρυμα Νιάρχος έγινε η 7η και 8η Τάξη ενώ βοήθησε και ο από το Λόουελ καταγόμενος Τεντ Λεόνζη "Λεοτσάκος" (ιδιοκτήτης της ομάδας χόκεϊ της Ουάσιγκτον και πρώην ιδιοκτήτης της America On Line “AOL”).
Τα πράγματα όμως αλλάζουν και για να διατηρηθεί το Σχολείο χρειάζεται περισσότερο ενδιαφέρον από όλους τους παράγοντες και όλο τον κόσμο. Τον κύριο λόγο τον έχει η κοινότητα της Αγίας Τριάδος αλλά και όλες οι Ελληνικές κοινότητες/ενορίες της περιοχής οι οποίες χρησιμοποιούν το Hellenic American School.
Τα τελευταία χρόνια για πολλούς και διαφόρους λόγους ο αριθμός των μελών της κοινότητας της Αγίας Τριάδος δεν είναι αυτός που ήταν πριν 15-20 χρόνια με αποτέλεσμα τα έσοδα να πέσουν κατά πολύ. Τα έξοδα του Σχολείου ανέβηκαν γιατί πρέπει να είναι βάση των σύγχρονων προδιαγραφών με τα άλλα δημόσια σχολεία και σαν χώρος διδασκαλίας αλλά και σε εργατικό προσωπικό.   Από την άλλη μεριά πολιτικές” του πρόσφατου παρελθόντος πιέζουν περισσότερο αφού μάζεψαν μία πλειάδα δασκάλων και “εμπειρογνωμόνων” και τα έξοδα ανεβαίνουν.
Το Ελληνικό Τμήμα, ο Ελληνικός Πολιτισμός είναι “κράχτες” του Σχολείου  και η οποιαδήποτε ελάττωση των θα είναι πλήγμα για το ίδιο το Σχολείο και τον Ελληνισμό αφού το Ελληνο-Αμερικάνικο Σχολείο ιδρύθηκε και για 108 χρόνια είναι η "καρδιά" του Ελληνισμού της περιοχής.   Δεν είναι ένα άλλο ιδιωτικό σχολείο από τα πολλά που υπάρχουν.   
Από ακαδημαϊκής πλευράς δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ένα 80% των αποφοίτων του Ελληνικού Σχολείου του Λόουελ συνέχισαν τις σπουδές τους και έχουν τελειώσει το Πανεπιστήμιο και ένα ποσοστό 70% έχουν πάρει Μάστερ. Δάσκαλοι, Καθηγητές, Γιατροί, Φαρμακοποιοί, Επιχειρηματίες έχουν αποφοιτήσει από το Ελληνο-Αμερικάνικο Σχολείο μα πάνω από όλα το Ελληνικό Σχολείο του Λόουελ έβγαλε ανθρώπους χρήσιμους στην κοινωνία.
Η ελάττωση των μελών της κοινότητας της Αγίας Τριάδος, η αύξηση των εξόδων (εδώ έγιναν λάθη από τη διοίκηση των τελευταίων ετών) η αδιαφορία και η "πολιτική του ποδαριού" της διοίκησης φέρνουν και οικονομικό πρόβλημα για την λειτουργία του Σχολείου.   Από την άλλη μεριά δεν υπάρχει βοήθεια από την ηγεσία της Εκκλησίας (Αρχιεπισκοπή, Μητρόπολη Βοστώνης) δυστυχώς.
Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε το Hellenic American Academy of Lowell, Massachusetts όπως μπορούμε και με κάθε τρόπο. Θα πρέπει να δείξουν ενδιαφέρον οι ηγέτες από την Αρχιεπισκοπή και τη Μητρόπολη Βοστώνης, το Ελληνικό Προξενείο αλλά και η Ελληνική Πρεσβεία γιατί οι εθελοντές που διοικούν κάνουν ότι μπορούν όπως κάνουν και οι γονείς, οι παππούδες και οι γιαγιάδες και όσοι αγαπούν την Ελληνική Γλώσσα, την Παιδεία, τον Ελληνικό Πολιτισμό.
Ένα είναι το Ημερήσιο Ελληνικό Σχολείο σε όλη την Νέα Αγγλία, (σε κάπου 64 κοινότητες/ενορίες). Είναι στολίδι όχι μόνο για την περιοχή του Λόουελ αλλά για όλη την Νέα Αγγλία και πρέπει να διατηρηθεί ως κόρη οφθαλμού.
Ας μη μείνουμε στα λόγια και τα ευχολόγια, χρειάζεται έργο και ουσιαστική οικονομική βοήθεια για να μπορέσει το Ελληνικό Σχολείο του Λόουελ να συνεχίσει σαν πόλος του Ελληνικού Πολιτισμού. Επικοινωνήστε με τους αρμόδιους της κοινότητας και βοηθήστε κι εσείς, σήμερα.

Βασίλης Καυκάς, Βοστώνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου