Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Ανδρέας Λιβέρης: «Δύο στόχοι για την πατρίδα»

Ο επικεφαλής της «Ελληνικής Πρωτοβουλίας» μιλάει στην "Καθημερινή"

Δευτέρα 30 Ιουλίου, 2012

Συνέντευξη στην Ελενη Bαρβιτσιωτη
Ενας από τους ισχυρότερους Ελληνες ομογενείς είναι ο Ανδρέας Λιβέρης. Πρόεδρος της εταιρείας Dow Chemicals, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες χημικών στον κόσμο, βρέθηκε στην Αθήνα πριν από λίγες μέρες μαζί με τον πρώην πρόεδρο τον ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον. Σκοπός της επίσκεψής τους, να εγκαινιάσουν μια πρωτοβουλία των οικονομικά ισχυρότερων Ελλήνων της διασποράς, που, μεταξύ άλλων, θα διοχετεύσει πόρους στην Ελλάδα για να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα. Ο Λιβέρης, επικεφαλής αυτής της προσπάθειας, μιλάει στην «Κ» για την «Ελληνική Πρωτοβουλία», όπως ονομάζεται η διεθνής μη κερδοσκοπική οργάνωση και εκφράζει αισιοδοξία πως οι «Ελληνες θα τα καταφέρουν».
- Πώς προέκυψε η ιδέα για την «Ελληνική Πρωτοβουλία»;
- Τον Φεβρουάριο έδωσα μία ομιλία σε Ελληνοαμερικανούς πάνω στο τι συμβαίνει στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα. Μετά την ομιλία μου με περικύκλωσαν ομογενείς, που μου είπαν: «Θέλω να βοηθήσω, αλλά δεν ξέρω πώς». Ξέρετε, η ελληνική κοινότητα είχε κάνει πολλές προσπάθειες να βοηθήσει την Ελλάδα στο παρελθόν, αλλά ήταν δύσκολο. Ακόμα και ο Γιώργος Παπανδρέου είχε προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τη βοήθεια των Ελλήνων της διασποράς, αλλά δεν το είχε καταφέρει, γιατί μέχρι τώρα δεν υπήρχε κάποια πλατφόρμα μέσω της οποίας θα μπορούσαν οι ομογενείς να δίνουν τη βοήθειά τους. Γι' αυτό αποφασίσαμε με τα υπόλοιπα ιδρυτικά μέλη της Πρωτοβουλίας να δημιουργήσουμε κάτι τέτοιο και είδαμε ότι δεν είναι δύσκολο να βρεθεί υποστήριξη για την Ελλάδα. Είναι μία χώρα που την αγαπάνε πολλοί. Στο εξωτερικό υπάρχει η αντίληψη πως η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης. Εμείς θέλουμε να δώσουμε την τεχνογνωσία αλλά και τους πόρους για να ανατρέψουμε την καθοδική πορεία της χώρας μας.

Eπιστροφή ρευστότητας

- Πώς θα το επιτύχετε αυτό;
- Κοιτάξτε, η έξοδος από την κρίση δεν μπορεί να γίνει μέσα από μια πολιτική λιτότητας. Πρέπει να υπάρξει επιστροφή ρευστότητας στην ελληνική οικονομία και γι' αυτό έχουμε θέσει δύο βασικούς στόχους. Αρχικά να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση ενισχύοντας διάφορα ιδρύματα που κάνουν καλή δουλειά εδώ και το επόμενο βήμα είναι να βοηθήσουμε την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Θέλουμε να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας χρηματοδοτώντας μικρές επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση σε ρευστότητα. Αυτή η πρωτοβουλία δεν είναι του ενός μήνα. Θα είναι μία πρωτοβουλία πολλών ετών και σας ζητάμε να μας εμπιστευτείτε εμάς τους Ελληνες της διασποράς. Ολοι μας έχουμε το ίδιο αίμα, καταγόμαστε από τον ίδιο τόπο και όπως η εβραϊκή κοινότητα βοηθάει το Ισραήλ, όπως η ιρλανδική την Ιρλανδία, έτσι και εμείς πρέπει να αρχίσουμε μέσα από αυτή την πρωτοβουλία μια στενή συνεργασία. Γιατί για εμάς η Ελλάδα δεν είναι απλώς ο τόπος διακοπών μας, είναι η πατρίδα μας, για την οποία ενδιαφερόμαστε πραγματικά.
- Πόσα χρήματα σκοπεύετε να μαζέψετε;
- Υπάρχουν πολλά μηδενικά τα οποία έχουν δεσμευθεί για την πρωτοβουλία μας, αλλά δεν θα ήθελα να πω συγκεκριμένο ποσό. Θέλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο τι λέμε, γιατί η Ελλάδα έχει κουραστεί πολύ από ανεκπλήρωτες υποσχέσεις.

Αλλαγές και σταθερότητα
- Μόνο Ελληνες της διασποράς έχουν δείξει ενδιαφέρον;
- Οχι βέβαια. Η Ελλάδα δεν είναι σε απομόνωση. Υπάρχουν πολλοί σοβαροί επενδυτές που μπορούν να έρθουν εδώ αν δουν κάποιες διαρθρωτικές αλλαγές, καθώς και κάποια σταθερότητα. Π.χ. η υψηλή φορολογία και οι δημόσιες δαπάνες της χώρας πρέπει να αλλάξουν άμεσα. Ξέρετε, σε καιρούς κρίσης οι άνθρωποι αλλάζουν. Είναι η ώρα για τη δημιουργία ενός μέλλοντος που θα αξίζει να βάλουμε την ενέργειά μας σε αυτό. Από τη συνάντηση που είχαμε στην Αθήνα, φαίνεται ότι οι άνθρωποι που θα συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία μας είναι πολύ δεκτικοί. Δεν ήταν δύσκολο να πείσω ακόμη και τον πρώην πρόεδρο της Αμερικής, Μπιλ Κλίντον, να έρθει στην Αθήνα για την ίδρυση της «Ελληνικής Πρωτοβουλίας». Οταν τον πήρα τηλέφωνο και του είπα την ιδέα μας, ήταν αμέσως πολύ θετικός. Ξέρετε, ο ίδιος μεγάλωσε με πολλούς Ελληνες στο Αρκάνσας και πραγματικά ενδιαφέρεται για τη χώρα μας.
- Ως Ελληνας της διασποράς, πιστεύετε ότι το ελληνικό «brand name» έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια;
- Είναι δύσκολο στις μέρες μας να είσαι Ελληνας της διασποράς. Μερικοί ακόμη και ντρέπονται για την καταγωγή τους. Εγώ ποτέ δεν έχω νιώσει έτσι. Είμαι υπερήφανος που είμαι Ελληνας. Η χώρα μας είναι πλούσια εξαιτίας των ανθρώπων της. Οι Ελληνες είναι σκληρά εργαζόμενοι άνθρωποι και πρέπει να πιστέψουμε ξανά στις ικανότητές μας. Αυτή η κρίση δεν είναι μόνο ελληνική και η Ελλάδα δεν είναι μόνη της.
Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου